Etätyöskentely ja -opiskelu on tullut jäädäkseen – tehokas kotityöpiste saattaa syntyä vaikka kaapista

Blogi

Etätyöskentely ja -opiskelu on tullut jäädäkseen – tehokas kotityöpiste saattaa syntyä vaikka kaapista

Etätöitä tehdään edelleen useassa kodissa sohvan kulmassa tai ruokapöydän äärellä mukuloiden murokulhojen seassa. Nyt on kuitenkin syytä tarttua rohkeasti konetta kaapeleista ja kiinnittää huomiota kotityöskentelyyn tarvittavan työtilan, hyvän työskentelyergonomian ja –  kyllä vain –  myös itsekurin tärkeyteen. Toimivan työpisteen voi rakentaa hyvinkin yllättävään paikkaan – nyt on aika ajatella out of the box!

Viimeisen 1,5 vuoden aikana moni löysi itsensä hyvinkin nopealla muutosaikataululla kotoaan käsin työskentelemästä. Huomattiin, että etätyö voi useassa tapauksessa olla aivan yhtä tehokasta kuin työpaikalla tehty, joissakin tapauksissa jopa tehokkaampaa.

Kotoa työskentely vaatii kuitenkin oman ajattelumallin tietoista säätämistä. Säästyäkseen turhilta päänsäryiltä (kirjaimellisesti), työpisteen sekä työskentelykäyttäytymisen osalta on joskus syytä ottaa käyttöön luova ongelmanratkaisu.


Tyylikkäästi sisustettu makuuhuone, johon mahtuu tilavasti parisänky, yöpöydät sekä työpöytä.
Asunto Oy Kokkolan Niemenkulman 47,0 m2 kaksioiden makuuhuoneissa on tilaa työpöydälle. Näissä asunnoissa on makuuhuoneen yhteydessä myös vaatehuone. Havainnekuvassa talon kolmio.


Lakean materiaali- ja muutostyökoordinaattori Leena Soivio toteaa olevansa kotoa käsin työskentelyn konkari jo vuosien takaa.

– Lastemme ollessa pieniä minulla oli oma sisustussuunnittelutoimisto ja tein töitä kotona. Lopetin tuolloin työpäiväni, kun oli aika lähteä hakemaan lapsia päiväkodista, hän kertoo.

Myös nykyisessä työssään Lakealla hän on tehnyt töitä ainakin osittain kotoaan käsin jo 1,5 vuoden ajan.

– Tietty itsekuri tässä pitää olla. Kun muut käyvät lounaalla tai kahvitauolla niin minä ehkä laitan pyykit koneeseen ja jatkan töitä. Joskus saatan itsekin huomata, että olen istunut monta tuntia liikkumatta lainkaan. On kuitenkin tärkeää muistaa tauottaa työntekoa, Leena muistuttaa.

Leena toteaa monen ajattelevan edelleen, että kotoa työskentely on jollain tavalla eri juttu kuin toimistolla käynti. 7-8 tuntia töitä vierähtää kuitenkin töiden parissa istuen kotona siinä missä työpaikallakin.

– Sama ihminen ja keho on tekemässä työtä myös kotona. Kaiken sen, mitä työergonomian osalta on tullut tutuksi ja mitä on painoettu työpaikalla, pitäisi toimia myös kotona. Jos tekee etätöitä päivänkin viikossa, työpisteeseen kannattaa satsata. Sen ei tarvitse olla iso, että pystyy toimimaan hyvin, Leena painottaa.

44,5 m2 kaksion pohjapiirustus, josta käy ilmi myös työpisteelle sopiva tila makuuhuoneen yhteydessä.
Osassa Kuopion Saaristokaupunkiin ensi vuonna valmistuvan Asunto Oy Kuopion Kallan kaksioista on makuuhuoneen yhteydessä etätyöskentelyyn soveltuva tila.


Työpisteen ei tarvitse sijaita perinteisen työpöydän äärellä

– Ei ole mukava nukkua toimiston näköisessä makuuhuoneessa eikä välttämättä ole kiva, että työt ovat koko ajan näkyvillä oleskelutilassa. Mikäli kotona ei ole erillistä huonetta työskentelylle, itse miettisin työpisteen toteuttamista kiinto- tai puolikiinteillä kalusteilla.

Leena nostaa esiin mahdollisuuden jatkaa tai muokata jo olemassa olevaa komerokalustetta niin, että työpiste mahtuu sen yhteyteen.

– Tähän voi toimia liukuovellinen komerokaluste, jossa olisi esimerkiksi 80 cm leveä ja 60 cm syvä, oikealle korkeudelle asetettu pöytätaso sisällä. Tällaiselle pöydälle mahtuvat hyvin näyttö ja näppäimistö. Näin toimiva työpiste mahtuisi kätevästi johonkin kodin kulmaan ja liukuovet peittäisivät sen työpäivän päätyttyä, hän kuvailee.

Leena korostaa kunnon työtuolin tärkeyttä.

– Kannattaa todella panostaa tuoliin, jossa on kaikki säätömahdollisuudet niin korkeuden, istuimen syvyyden kuin selkänojankin osalta. Tuoli mahtuu aina johonkin huoneen nurkkaan töiden jälkeen, hän painottaa.

Myös työpisteen sopivaan valaistukseen on syytä kiinnittää huomiota. Pöydälleen voi hankkia pienen työvalaisimen tai vaikka sijoittaa työpisteen viereen muuhun sisustukseen sopivan lattiavalaisimen.

Sisustussuunnittelijan työssään Lakealla Leena valitsee ja luo pintamateriaalivaihtoehdoista kokonaisuuksia Lakean rakennuttamiin uusiin asuntoihin sekä vaikuttaa myös kotien kiinteisiin kalusteisiin.

– Voin myös antaa sisustukseen liittyviä vinkkejä asunnon ostamista harkitseville asiakkaillemme. On hyvää palvelua, kun yhdessä mietitään miten heidän toiveensa ja tarpeensa täyttyisivät kyseessä olevassa asunnossa. Ei sen tarvitse olla mikään iso suunnitelma, jo suuntaa antavat ideatkin voivat olla suureksi avuksi, Leena kertoo.


Havainnekuva asunnossa keittiön vieressä olevasta valoisasta tilasta, johon on sijoitettu työpöytä ja -tuoli.
Alun perin ruokailutilaksi suunniteltu huone sopii mainiosti myös työtilaksi Asunto Oy Vaasan Elektran kolmiossa.


Ota tehot ja hyöty irti kotona työskentelystä!

Siisti ja miellyttävä työympäristö sekä hyvä ergonomia ovat tärkeitä asioita – myös kotona.  Ne vaikuttavat työmotivaatioon ja terveyteen siinä missä työpaikankin olosuhteet.

Luo omannäköinen työtila, ole luova. Mikäli työpiste on näkyvä osa kotiasi, voit tuoda siihen muussa sisustuksessasi olevia värejä ja materiaaleja. Tai ehkä rajaatkin työpisteesi ison maton avulla omaksi kokonaisuudekseen?

Muista pöydän oikea korkeus ja että hyvä työtuoli on sijoitus omaan hyvinvointiisi. Älä unohda myöskään valaistusta.

Muista myös kotona työskennellessäsi pitää kunnolliset kahvi- ja lounastauot sekä nouse esimerkiksi puolen tunnin välein jaloittelemaan ja venyttelemään. Vaihda työskentelyasentoa. Jos sinulla ei ole mahdollisuutta säädettävään työpöytään, voisiko puhelut hoitaa työssäsi seisaaltaan?

Entä mihin sinä käytät työmatkoista säästyneen ajan? Sijoitatko sen ehkä pidempiin yöuniin tai käytät mieluiseen harrastukseen?

Tie tehokkaampaan ja miellyttävämpään etätyöskentelyyn voi löytyä vain pienen ajattelutavan muutoksen päästä!


———————————————


Oletko etsimässä uutta asuntoa omaksi kodiksesi tai sijoitusmielessä? Tutustu rakenteilla oleviin ja vastavalmistuneisiin Lakean kohteisiin! Kysy myyjiltämme myös asunnoista, joissa on otettu huomioon etätyöskentelyn mahdollisuus – käydään yhdessä läpi vaihtoehtoja!


Etelä-Suomi
ja Turku

Pirjo Heide, asuntomyyjä, YKV, LKV, KiAT
puh. 050 563 7779
pirjo.heide@lakea.fi

Jyväskylä ja Kuopio

Nina Huovinen, asuntomyyjä, LKV
puh. 050 471 7029
nina.huovinen@lakea.fi


Seinäjoki ja Tampere

Oona Mäki-Rajala, asuntomyyjä
puh. 050 476 1160
oona.maki-rajala@lakea.fi


Vaasa ja Kokkola

Katariina Heinua, asuntomyyjä, LKV
Sisustussuunnittelija, SisAk
puh. 040 826 3635
katariina.heinua@lakea.fi


Me Lakealla luomme koteja elämistä varten.

Rakennutamme, isännöimme ja tarjoamme asuntopalveluita. Erotumme eduksemme kekseliäisyydellä: kehitämme puurakentamista, aivan uudenlaisia rahoitusmalleja ja digitaalisia asumisen avittajia. Haluamme vaikuttaa asumisen laatuun ja turvallisuuteen myös tulevaisuudessa, joten luotettavuus ja vastuullisuus ovat meille kunnia-asioita. Tutustu meihin ja tarjoamiimme asuntoihin kotisivuillamme www.lakea.fi!