Omaksi-kodit

Lakean Omaksi-rahoitusmalli on edullinen rahoitusvaihtoehto ja antaa liikkumavaraa oman kodin etsintään.

Vuokraamalla omistajaksi – monimuotoisia mahdollisuuksia omaan kotiin

Maksat ensin asunnosta 7 % kokonaishinnasta vastaavan Omaksi-maksun. Tämän jälkeen olet Omaksi-vuokralainen – maksaen kuukausivuokraa, johon sisältyy myös asuntoa vähitellen omaksikerryttävä lyhennyserä. 20 vuoden asumisen jälkeen voit lunastaa Omaksi-asunnon itsellesi maksamalla loppumaksun.

Palveluhinnasto

Kenelle Omaksi sopii?

 

Joustava Omaksi-malli sopii yhtä hyvin opiskelijan tai nuoren parin ensiasunnoksi kuin seniorille, joka ei enää halua sitoa omaisuuttaan omistusasuntoon. Se mahdollistaa asumisen monimuotoisuutta, joka hyödyttää kaikkia. Omaksi-talot ovat Lakean isännöimiä. Asukkailla on mahdollisuus vaikuttaa yhteisiin asioihinsa asukastoimikunnan kautta. Ja kuten osakas, Omaksi-vuokralainen on vastuussa kotinsa pinnoista ja irtaimistosta.

Vaihtoehto vuokra-asunnolle

 

Elämä on monimuotoista, eikä kaikilla ole mahdollisuutta tai halua ottaa esimerkiksi asuntolainaa. Erilaisista elämäntilanteista johtuen vuokra-asuminen on saattanut olla paras vaihtoehto tähän asti, vaikka halua kartuttaa omaa omaisuutta löytyisikin. Lakean Omaksi-malli tuo oman asunnon kaikkien niiden ulottuville, jotka haluavat sitoutua asioidensa hyvään hoitamiseen – ja elämäntilanteen muuttuessa asunnon Omaksi-sopimuksen voi myös myydä eteenpäin tai luovuttaa takaisin Lakealle missä vaiheessa tahansa. Jos Omaksi-sopimukseen myyntiin tarvitaan apua, Lakealta löytyy Omaksi-välityspalvelu, jonka yhteystiedot löytyvät asuntomyynnin yhteystietosivulta.

Vähitellen ihan omaksi

 

Omaksi-asujana kerrytät asunnon omaksesi vähitellen, samalla asunnossasi asuen. Se on on kätevä tapa asua uudessa omassa kodissa ilman mittavaa taloudellista investointia.

1

Varaa Omaksi-asunto

Voit varata asunnon Omaksi-kohteesta heti ennakkomarkkinoinnin käynnistyttyä.

2

Tee sopimus

Allekirjoitat Omaksi-sopimuksen, kun kohteen rakennustyöt käynnistyvät. Saat oikeuden Omaksi-asunnossasi asumiseen maksamalla vain 7 % asunnon kokonaishinnasta.

3

Pintamateriaalien valinta

Kun teet sopimuksen rakentamisen alkuvaiheessa, pääset myös vaikuttamaan uuden kotisi pinta-materiaaleihin. Sopimushintaan sisältyy Lakean etukäteen valitsemat materiaalimaailmat, joista voit valita mieleisesi kokonaisuuden.

4

Muuttotarkastus

Kun kohde valmistuu, pääset tutustumaan uuteen kotiisi ja tekemään muuttotarkastuksen. Ja sitten onkin muuttopäivä! Tervetuloa uuteen kotiisi!

5

Muutto

Asumisen ajan maksat hoitovuokraa, joka sisältää lainan lyhennyksen ja hoitovastikkeen. Ammattimainen hallitus huolehtii, että taloyhtiöstä pidetään hyvää huolta. Asukastoimikunta huolehtii
siitä, että asukkaiden toiveet tulevat kuulluiksi.

6

Vuositarkastus

Uudiskohteen vuositarkastus järjestetään noin vuoden kuluttua kohteen valmistumisesta. Vuositarkastuksen yhteydessä kerätään mahdolliset virheilmoitukset.

7

Lunasta osakkeet itsellesi

20 vuoden kuluttua lunastat Omaksi-asuntosi osakkeet itsellesi maksamalla asunnon loppuhinnan.

8

Onnea! Olet hankkinut omistus-asunnon kätevästi ja järkevästi!

Monimuotoisia elämäntilanteita – yksi Omaksi

 

Elämän muuttuvat tilanteet vaativat kodin hankkimiseltakin monimuotoisuutta. Lakean Omaksi-malli mahdollistaa oman kodin hankkimisen erilaisille ihmisille erilaisissa elämäntilanteissa ja tarpeissa.

Oona Opiskelija

 

20-vuotias Oona on saanut säästettyä valmistujaisrahoja ja kesätyöpalkkoja ja haluaa muuttaa omaan asuntoon. Pääoma ei kuitenkaan vielä riitä suureen asuntolainaan, mutta hän ei myöskään halua ostaa kalliiksi tulevaa remonttikohdetta. Omaksi-koti vastaa moneen tarpeeseen:

 • Vuokra maksaa myös omaa asuntoa
 • Omaksi-sopimus ei vie ensiasunnon ostajan veroetua ennen asunnon omaksi lunastamista
 • Jos suurempi asunto tulee ajankohtaiseksi, on Omaksi-asunto mahdollista vuokrata
 • Jos asunnon myöhemmin myy, on kahden vuoden minimiasuminen täyttynyt eikä Oonan tarvitse maksaa veroa myyntivoitosta – ja elämäntilanteen muuttuessa asunnon Omaksi-sopimuksen voi myydä eteenpäin tai luovuttaa takaisin Lakealle missä vaiheessa tahansa.
Sami ja Sanni Sijoittaja

 

Sanni ja Sami käyvät töissä ja maksavat oman asuntonsa lainaa. Sijoitusasunto tuntuisi hyvältä ajatukselta tulevaisuuden turvaksi, mutta ei heillä aivan sellaisia summia ole. Omaksi-koti tukee paremman tulevaisuuden rakentamista:

 • Yksi henkilö voi solmia yhden Omaksi-sopimuksen, joten Sanni ja Sami voivat hankkia nimiinsä kaksikin Omaksi-asuntoa
 • Tilanteen muuttuessa voi Omaksi-sopimuksen myydä tai palauttaa Lakealle
 • Omaksi-malli on selkeä, kaikki maksetaan samassa laskussa ja asia on hoidettu
 • Uusi asunto on helppo ja huoleton vuokrata
Päivi ja Petteri Perheellinen

 

Petterillä ja Päivillä on kaksi lasta ja tarve reilulle perheasunnolle. Petterin osa-aikatyön vuoksi pankki on nihkeä myöntämään asuntolainaa, vaikka vuokraan uppoaa helposti sama summa ja vähän päälle. Omaksi auttaa heitä tässä:

 • Vuokra tulee maksetuksi nytkin, mutta osa menee omaksi hyödyksi
 • Vuokraan saa myös asumistukea, jos talous sattuu notkahtamaan
 • Muuttuneessa elämäntilanteessa asunnon Omaksi-sopimuksen voi myydä
 • Myös Lakealle palauttaminen on mahdollista, jolloin alkupääoman saa takaisin indeksikorotuksella
  lisättynä
Eeva ja Eero Eläkeläinen

 

Juuri eläkkeelle jääneet Eeva ja Eero myyvät vanhan, turhan suureksi ja isotöiseksi käyneen omakotitalonsa. Miksi he muuttaisivat Omaksi-kotiin kerrostaloasunnon suoraan ostamisen sijaan?

 • Uuden asunnon huolettomuus: ei suuria remontteja eikä yllätyksiä
 • Mahdollisuus suurempaan asuntoon pienemmällä alkupääomalla
 • Enemmän rahaa elämästä nauttimiseen
 • Vapaus luopua koska vain tai jättää asunto perinnöksi

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Maksetaanko Omaksi-asuntoihin asumistukea koko vuokrasummaan?
Kela:n lausunnon 10.11.2014 mukaan, koko Omaksi-asunnon vuokra huomioidaan asumistukea myönnettäessä. Vuokralaisen on tarkistettava asia tapauskohtaisesti.
Ovatko vuokranmaksun yhteydessä maksettavat korot vähennyskelpoisia omassa verotuksessa?
Laina on taloyhtiön nimissä, joten korkoja ei voi vähentää omassa henkilökohtaisessa verotuksessa.
Voiko lainan maksaa aikaisemmin takaisin?
Ei voi tällä hetkellä. Laina-aika on n. 20 vuotta. Tämä perustuu Lakiin vuokra-asuntojen rakentamislainojen valtiontakauksesta, jonka mukaan asuntojen on oltava vuokra-asuntoina vähintään 20 vuotta takauslainan ensimmäisen erän nostamisesta.
Jos en enää itse tarvitse asuntoa?
Voit myydä Omaksi-sopimuksen markkinahintaan tai jälleenvuokrata asunnon. Voit myös ennenaikaisesti päättää Omaksi-sopimuksen Lakean kanssa. Jos Omaksi-sopimukseen myyntiin tarvitaan apua, Lakealta löytyy Omaksi-välityspalvelu.
Voinko tehdä muutostöitä asunnossani, esim. tapetoida tai maalata?
Kyllä voit sen mukaan, miten asunto-osakeyhtiölaissa on määritelty. Voit kysyä lisätietoja taloyhtiön isännöitsijältä.