Anssi Mäkelä rakentaa tulevaisuutta Lakean liiketoimintajohtajana

Uutiset

Anssi Mäkelä rakentaa tulevaisuutta Lakean liiketoimintajohtajana

Anssi Mäkelä aloitti Lakealla rakennuttamisen liiketoimintajohtajana syyskuun alussa. Positiivisen elämänkatsomuksen omaava mies nauttii uusiin haasteisiin tarttumisesta, kehitystyöstä ja rakentaa myös vapaa-ajallaan.

YIT:ltä aluepäällikön tehtävistä Lakealle rakennuttamisen liiketoimintajohtajaksi siirtynyt Mäkelä teki pitkän, 15 vuoden uran edellisen työnantajansa leivissä.

– Iso syy miksi hain Lakealle, on sen tiivis ja ammattimainen työyhteisö. Täällä tunnet kaikki kollegat paremmin kuin isommassa yrityksessä. Töitä Lakealla tehdään kuitenkin isosti, koko Suomen laajuudella, hän jatkaa.
 

Monipuolinen ja valtakunnallinen työ miellyttää

Mäkelä kertoo pitävänsä tehtäviensä laajuudesta. Työkenttänä on nyt koko Suomi ja mukaan mahtuu siten paljon uusia paikkakuntia, urakoitsijoita, viranomaistahoja sekä ihmisiä.

– Myös puukerrostalorakentaminen tulee haastamaan minua, tällaista entistä betonirakentajaa, hän toteaa hymyillen.

Mäkelä kertoo Lakean strategian ja vision toimivan työnsä vakaana suunnannäyttäjänä. Hän pitää rakentamisessa siitä, että siinä aikaansaadaan melko nopeastikin näkyvää konkretiaa.

– Haluamme tehdä hyviä asuntoja ja asuinpaikkoja, olla hyvä työnantajana sekä luoda palveluita. Niistä lähdetään liikkeelle, hän luettelee.

– Olen apuna alue- ja projektipäälliköille rakentamispaikkojen etsimisessä sekä siinä, että suunnittelut, rahoitukset ja muut asiat ovat niin, että hanke saadaan liikkeelle. Prioriteettinä on tietenkin se, että kohde saadaan valmistumaan asukkaiden käyttöön ajallaan ja valmiina, Mäkelä jatkaa.

Hän kertoo myös jatkuvan kehitystyön kuuluvan tehtäviinsä. Rakentaminen kehittyy kovaa vauhtia ja sen rinnalla kulkee tiiviisti iso joukko muita huomioon otettavia tekijöitä, kuten vastuullisuusnäkökulmia, hiilijalanjälki-asiat, tietotekniikka ja digitalisoituminen.

– Tulevaisuuden näkemys ja visioiminen tuleville ajoille onkin oman tehtäväni yksi tärkeimpiä puolia. Pidän siitä paljon. Uusien asioiden kohdalla ei pidä rynnätä ensimmäisenä, vaan ensin katsoa ja tutkia miten asia toimii ja sen jälkeen tietysti olla kärkijoukoissa kehityksessä, hän kuvailee.

 

Hymyilevä Anssi Mäkelä pöydän äärellä.
Mäkelä katsoo työssään Lakean liiketoimintajohtajana jo pitkälle tuleviin vuosiin.

Rakennuttamisen tämän hetken tilanne ja tulevaisuus

Vaikka rakennuttamisen tilanne on tällä hetkellä Ukrainan sodan ja muiden maailmantapahtumien takia haastava, Mäkelä katsoo tulevaisuuteen luottavaisin mielin.

– Näen jo paljon positiivista. Euroopassa on esimerkiksi saatu raaka-ainetuotantoa käyntiin. Hinnat ovat nousseet, mutta saatavuus on pikkuhiljaa parantunut. Tuleen ei voi jäädä makaamaan ja eteenpäin pitää mennä, hän kuvailee.

Ajankohtainen aihe omistus- ja vuokra-asumisen keskusteluissa on Mäkelän mukaan myös se, mitä korkomuutoksien osalta tulee tapahtumaan. Myös korkovähennysten muutokset verotuksessa ovat otsikoissa. Mäkelä uskoo kuitenkin, että menossa ollaan jo parempaan suuntaan hankkeiden osalta.

– Lakealla on hienoja hankkeita odottamassa käynnistymistä ja näen, että ensi vuonna saadaan moni niistä liikkeelle, hän toteaa.

Lisäksi Lakealla mietitään ja kehitetään rahoitusapukeinoja – kuten esimerkiksi Omaksi-rahoitusta – kuluttaja-asiakkaiden avuksi.

– Emme kuitenkaan voi ratkaista asioita yksin, tarvitsemme myös hyviä ja luotettavia urakoitsijoita. Heidän kanssaan tulemme käymään keskustelua avoimesti siitä, miten päästään parhaiten eteenpäin. Ja tietenkin markkinatilanteen osalta tarvitsemme hyvää ja herkkää korvaa myynnin puolelta; seuraamme tilannetta todella tarkasti, Mäkelä lisää.
 

Perhe ja oman talon rakentaminen työn vastapainona

Uuden työn lisäksi Mäkelällä riittää arkikiireitä perheeseensä kuuluvan kolmen lapsen kanssa sekä parhaillaan käynnissä olevan oman talon rakennushankkeen parissa. Intoa riittää talotyömaalle työpäivienkin jälkeen.

– Olen virtaa täynnä, nyt vaan hankkeiden kimppuun ja katse jo vuoteen 2023 kovaa vauhtia. Tehtäväni ei ole vain tässä hetkessä olemista, vaan katsoa eteenpäin; seuraavat kaksi vuotta ovat jo kiikarissani, jotta kivijalkaa on jo myös sielläkin olemassa, hän kertoo

Vastaanotto Lakealla on ollut hänen mukaansa erittäin hyvä.

– Tänne oli mukava ja helppo tulla. Työyhteisö merkitsee paljon, sillä työpaikalla vietetään paljon aikaa. On tärkeää voida luottaa kollegoihin, sillä töissä tulee monesti vastaan tiukkojakin tilanteita. Heti näin alkuvaiheessa on tullut hyvinkin selväksi, että Lakealla vallitsee tällainen ilmapiiri. Tosi hyvillä mielin olen lähtenyt liikkeelle, Mäkelä summaa lopuksi.