Bunkkerille uusi elämä Vaasan keskustaan rakentuvien kerrostalojen rinnalla

Uutiset

Bunkkerille uusi elämä Vaasan keskustaan rakentuvien kerrostalojen rinnalla

Lakea Oy on aloittanut kahden uuden kerrostalon rakennuttamisen Vaasan Sähkön entisen pääkonttorin kortteliin. Samaan aikaan Asunto Oy Vaasan Elektra Bostads Ab:n rakennustöiden kanssa tontilla olevaan vanhaan väestönsuojaan rakennetaan saunatilat.

Osoitteeseen Kirkkopuistikko 4 rakentuva 8-kerroksinen tornitalo ja Museokatu 7:ään nouseva 4-kerroksinen talo tuovat kortteliin yhteensä 34 uutta asuntoa. Tornitalon ensimmäiseen kerrokseen tulee myös kaksi liiketilaa.

“Vaasan Elektra on sijainniltaan poikkeavan hieno paikka asua ja soveltuu myös liiketilaratkaisuiltaan monipuoliseen toimintaan”, Lakean asuntomyyjä Katariina Heinua kuvailee.

Havainnekuva suuri-ikkunaisesta, valoisasta Vaasan Elektran asunnon olohuoneesta.
Havainnekuva Museokatu 7:n kaksiosta

Taloyhtiö edustaa modernia asumista historiallisella paikalla vanhojen rakennusten ympäröimänä. Vaasan Elektra rakentuu omalle, tontilla jo sijaitsevien rakennusten kanssa hallinnanjakosopimuksella jaetulle tontille. Uusissa taloissa on monipuolinen huoneistojakauma ja monenlaiseen käyttöön soveltuvat pohjaratkaisut.

Museokadun puoleisen talon erikoisuutena Heinua mainitsee ylimmän kerroksen asunnoissa olevat, rakenteeltaan sisään vedetyt isot terassit. Tornitalon ylimmän kerroksen asuntojen isoista ikkunapinnoista puolestaan aukeavat avarat näkymät kolmeen ilmansuuntaan.

“Tornitalo on siitä erikoinen rakennus, että sen kerrospinta-ala on kahdessa ylimmässä kerroksessa isompi kuin alemmissa kerroksissa. Rakennukseen sisäpihan puolelle tuleva uloke mahdollistaa kerrosten laajenemisen alempia kerroksia isommaksi”, Lakean projektipäällikkö Ari Nyman kertoo.

Havainnekuva kadulta päin Vaasan Elektran 8-kerroksisesta tornitalosta.
Vaasan Elektran tornitalo Kirkkopuistikko 4:ssä


“Vaasan Elektran suunnitelmat on käyty läpi yhteistyössä museoviraston edustajan kanssa ja arkkitehtisuunnittelun pohjana on ollut, että vanhojen kiinteistöjen vierelle saadaan niiden arvoon sopivaa rakentamista”, Nyman jatkaa. Tontilla olevan, vuonna 1945 rakennetun vanhan väestönsuojan, “bunkkerin”, sisälle tehdään koko pihapiirin yhteiskäyttöön tulevat saunatilat.

“Museoviraston toiveen mukaisesti bunkkerin yleisilme pidetään mahdollisimman alkuperäisenä ja vanha rakenne tulee olemaan hyvin näkyvissä. Bunkkerin päälle tuleva kevytrakenteinen terassi peittää siitä vain noin yhden kolmasosan”, Nyman kuvailee.

Huoneistokohtainen jäähdytys kuuluu Vaasan Elektran asuntojen hintaan.

“Hyvissä ajoin rakennustöiden aikaan asunnon ostaneiden on myös mahdollista vaikuttaa tulevan kotinsa sisäpintoihin valiten ammattilaisten valmiiksi valitsemista pintamateriaalikokonaisuuksista“, Heinua kertoo.

Vaasan Elektran rakennustyöt on aloitettu suunniteltujen aikataulujen mukaisesti ja talojen arvioitu valmistuminen sijoittuu kesäkuuhun 2022. Taloissa on vielä muutamia kaksioita ja kolmioita sekä yksi viiden huoneen asunto vapaana.

Pääurakoitsijana Asunto Oy Vaasan Elektra Bostads Ab:n hankkeessa toimii Rakennus K. Karhu Oy. Putki-/jäähdytysurakoinnista vastaa LVI-Kuure Oy, Ilmanvaihtourakoitsijana toimii LVI -Tekniikka Vaasa Oy ja sähköurakoitsijana on Oy Kontaktor Ab.


Lisätietoa:

Katariina Heinua
asuntomyyjä, LKV, Lakea Oy
Sisustussuunnittelija, SisAk
puh. 040 826 3635
katariina.heinua@lakea.fi