Kiinteistönvälittäjät tyrmäävät stereotypiat suomalaispariskunnista

Uutiset

Kiinteistönvälittäjät tyrmäävät stereotypiat suomalaispariskunnista

Keittiön varustus ja parkkipaikan sijainti kiinnostavat miehiä ja naisia aivan yhtä paljon

Kesä on perinteisesti aktiivisinta asunnonvaihtamisen sesonkia, kun perheillä on lomakaudella aikaa pohtia tulevan vuoden asumisratkaisujaan ja kiertää asuntonäyttöjä.

Selvitimme mitkä ovat suomalaisten asunnonetsijöiden tärkeimmät kriteerit uudelle kodille.

Reilun 1000 vastaajan mukaan tärkeimmät valintakriteerit uudelle kodille ovat hinta ja asumiskustannukset (74,8 prosenttia vastaajista), asunnon koko (61,6 prosenttia) sekä keskeinen sijainti (61 prosenttia).

Vähiten tärkeimmiksi valintakriteereiksi puolestaan koettiin mahdollisuudet persoonallisiin sisustusratkaisuihin (17 prosenttia vastaajista), taloyhtiön yhteiset palvelut ja tilat (17 prosenttia) ja ekologisuus (18 prosenttia).

Miesten ja naisten eroavaisuudet kodinetsijöinä?

Kyselyn tulokset paljastivat miesten ja naisten arvostuksissa vain pieniä eroavaisuuksia.

Tärkeimmät valintakriteerit asunnolle – sukupuolen mukaan:


• Hinta ja asumiskustannukset: naiset 82,9 / miehet 66,1 %
• Asunnon koko: naiset 65,2 / miehet 58,0 %
• Keskeinen sijainti: naiset 52,1 / miehet 59,8 %
• Hyvä pohjaratkaisu: naiset 70,9 / miehet 46,7 %
• Parveke tai terassi: naiset 54,6 / miehet 36,5 %

Vaikka miesten ja naisten valintakriteereissä on eroja, kaikkein perinteisimmät stereotypiat eivät näytä pitävän paikkaansa. Lakean asunnonvälittäjät kertovat törmäävänsä asuntonäytöillä vain ani harvoin pariskuntiin, joissa nainen keskittyisi sommittelemaan sisustustyynyjä ja mies kotiteatterijärjestelmän kaapeleita.

”Asuntonäytöillä näkee, että suomalaiset pariskunnat ovat yleensä melko tasa-arvoisia. Esimerkiksi keittiö ja keittiön varustus ovat ihan yhtä tärkeitä miehille kuin naisillekin. Molemmat kysyvät myös autopaikoista yhtä paljon”, kertoo yli kymmenen vuotta alalla toiminut Lakean asuntomyyjä Katariina Heinua.

”Suomalaiset ovat sukupuolesta riippumatta rationaalisia ja käytännöllisiä. Tuo käytännöllisyys vain näkyy naisissa ja miehissä hieman eri muodoissa. Näytölle saapuessaan naiset kiinnittävät ensimmäisenä huomiota säilytys- ja kaappitiloihin. Miehet puolestaan esittävät kysymyksiä lämmitysjärjestelmästä ja talotekniikasta”, Heinua jatkaa.

Lakean kyselyn mukaan asunnon hinta on tärkein valintaperuste, mutta asuntokaupoissa myös mielikuvat ja tunteet ovat tärkeitä.

”Olen huomannut, että nämä fiilisasiat painavat vaakakupissa miehillä ja naisilla ihan yhtä paljon. Monesti lopullinen valinta tehdään tunteella, eikä kovalla faktalla”, kertoo puolestaan Lakean asuntomyyjä Nina Huovinen.

Kysely: ”Millaisia ominaisuuksia arvostat omistus- tai vuokra-asuntoa valitessasi?”

TÄRKEIMMÄT VALINTAKRITEERIT ASUNNOLLE:


• Hinta ja asumiskustannukset: 74, 8 % vastaajista
• Asunnon koko: 61,6 %
• Keskeinen sijainti: 61,0
• Hyvä pohjaratkaisu: 58,9
• Parveke tai terassi: 45,7 %

VÄHITEN TÄRKEÄT VALINTAKRITEERIT ASUNNOLLE:


• Mahdollisuus persoonallisiin sisustusratkaisuihin: 17,0 %
• Taloyhtiön palvelut, esimerkiksi piha-alue, yhteinen sauna, kerhotilat: 17,0 %
• Ekologisuus: 18,0 %
• Laadukkaat sisustusmateriaalit: 20,2 %
• Asunnon mukautuvuus vaihtuviin elämäntilanteisiin: 23,1 %

Kyselyyn vastasi 1005 asunnon vaihtamisesta kiinnostunutta, asuntoa juuri vaihtanutta tai sijoitusasunnon hankkimista harkitsevaa ihmistä Helsingin, Turun, Tampereen, Jyväskylän-Kuopion, Vaasan, Seinäjoen ja Kokkolan seuduilta.

Lisätietoja:
Kristian Korpela liiketoimintajohtaja, myynti- ja välityspalvelut, Lakea
050 568 0056
kristian.korpela@lakea.fi

*Tiedotteessa mainitun kyselytutkimuksen toteutti helmi–maaliskuussa 2018 Lakean tilauksesta InnoLink. Kyselyyn vastasi 1005 asuntoasioista kiinnostunutta kuluttajaa Helsingistä, Turusta, Tampereelta, Jyväskylästä, Kuopiosta, Seinäjoelta ja Kokkolasta.

Lakealla luomme koteja elämistä varten. Rakennutamme, isännöimme ja tarjoamme asuntopalveluita. Erotumme eduksemme kekseliäisyydellä: kehitämme puurakentamista, aivan uudenlaisia rahoitusmalleja ja digitaalisia asumisen avittajia. Seinäjoelta ollahan lähäretty ja koko Suomea tavootellahan. Tähän mennessä meillä on toimistot Seinäjoen lisäksi Vaasassa, Kokkolassa, Jyväskylässä ja Vantaalla. Tule tutustumaan meihin osoitteessa www.lakea.fi