Kun koti on paras paikka – Lakean ja Diakonialaitoksen yhteistyö tarjoaa yhteisöllistä asumista ikäihmisille

Uutiset

Kun koti on paras paikka – Lakean ja Diakonialaitoksen yhteistyö tarjoaa yhteisöllistä asumista ikäihmisille

Vaasan keskustan Lakeankulma-kerrostalot kiinnostavat erityisesti senioriasukkaita.

”Oma tupa, oma lupa, itsemääräämisoikeus omasta elämästä. Tämä on tärkeää myös ikäihmiselle, asumismuodosta riippumatta”, Länsi-Suomen Diakonialaitoksen toimitusjohtaja Aku Keltto sanoo.

Lakea Oy:n ja Länsi-Suomen Diakonialaitoksen yhteistyö Vaasan Lakeankulman kiinteistössä vastaa tähän vaatimukseen. Erityisesti ikäihmisille suunnatut kodit ja niiden käyttö on suunniteltu niin, että kotona voisi asua myös silloin, kun asukas tarvitsee arkeensa tukea. Talon alakerrasta löytyy Länsi-Suomen Diakonialaitoksen kotihoitopalvelut, PDL-Palvelut Oy. Palveluiden sijainti oman kodin alakerrassa on asukkaille hyödyksi.

”Perusidea on, että nämä ovat vanhusten loppuelämän koteja. Halutessaan asukas voi saada kotihoito- ja ruokapalveluita, kätevästi samasta rakennuksesta. Tiloissa on myös sairaanhoidon vastaanotto. Tiloissa voidaan esimerkiksi ottaa verikokeita ja tarjota muita sairaanhoidon palveluita,” Aku Keltto luettelee.

Diakonialaitoksella on jo kokemusta vastaavankaltaisesta yhteistyöstä. Se toimii myös Porissa samaan tapaan kuin mitä se on nyt Lakeankulmalla.

Kotihoitopalveluitakin tärkeämpänä asiana Keltto pitää asumismallin yhteisöllisyyttä.

”Olemme huomanneet Porin esimerkin myötä, että Diakonialaitoksen tiloissa ja organisoimana pidettävät erilaiset virikekerhot ovat tosi suosittuja. Ne täyttyivät hetkessä. Lisäksi asukkaat innostuivat järjestämään omia kerhojaan. Niissä seurustellaan, askarrellaan, kahvitellaan ja pelataan bingoa. Yhteisöllisyys ja yhteinen tekeminen naapureiden kanssa on todella tärkeää vanhusten hyvinvoinnille.”

Kyse ei siis ole laitospaikoista, vaan siitä, että ikääntyneet voisivat asua mahdollisimman pitkään kotonaan.

”Tämä vastaa sosiaali- ja terveysministeriön laatusuositusta. Tämän kaltainen asuminen tulee yleistymään, ja Diakonialaitos haluaa siihen panostaa.”

Myyntineuvottelija Katariina Heinua Lakealta sanoo, että Lakeankulman asunnoista kiinnostuneet asuntosijoittajat ovat niin ikään huomanneet Diakonialaitoksen mukanaan tuomat edut vuokramarkkinoita ajatellen.

”Asuntosijoittajien tavoitteena on saada koteihin pitkäaikaisia vuokralaisia. Nyt, kun kohde on sellainen, että se mahdollistaa kotona asumisen mahdollisimman pitkään myös avustavia palveluita tarvitseville, tämä tavoite toteutuu. Usealle ostajalle Diakonialaitoksen palvelut Lakeankulmalla ovat olleet merkittävä tekijä ostopäätöksen takana”, Heinua sanoo.

Lakeankulman talot ovat muuttovalmiita. Niiden suunnittelussa on kiinnitetty erityistä huomiota esteettömyyteen. Kaikista asunnoista on kulku Diakonialaitoksen tiloihin myös sisäkautta ja invaparkkipaikkojen määrää on lisätty.

Lisätietoja: Toimitusjohtaja Aku Keltto, Länsi-Suomen Diakonialaitos p. 044 705 2241 aku.keltto@pdl.fi, Asiakkuusjohtaja Kristian Korpela, Lakea Oy, p. 050 568 0056, kristian.korpela@lakea.fi