Kuopion Julkulaan rakennettavaan toiseen puukerrostaloon muutetaan ensi vuonna

Uutiset

Kuopion Julkulaan rakennettavaan toiseen puukerrostaloon muutetaan ensi vuonna

Kuopion Julkulaan on ryhdytty rakentamaan toista Lakea Oy:n puukerrostaloa. Seitsemänkerroksinen Asunto Oy Kuopion Nila kootaan tehtaassa kuivissa olosuhteissa valmistetuista puumoduuleista. Talon asunnot ovat Lakea Oy:n kehittämiä Omaksi-koteja.

Lakean asuntomyyjä Nina Huovinen kertoo osoitteeseen Puijonsarventie 56 nousevan Nilan järvenrantasijainnin otetun avosylin vastaan. Asuntoja talossa on 31,5 m² yksiöistä 66,5 m² kolmioihin, yhteensä 45 Omaksi-kotia.

– Aivan rannan vieressä oleva tontti on jo itsessään upea. Olen saanut positiivista palautetta myös siitä, että Julkulaan on nyt ruvennut syntymään uutta rakennuskantaa, Huovinen kertoo.

Huovinen toteaa puukerrostalon herättäneen paljon kiinnostusta Kuopiossa. Samalla tontilla Nilan kanssa sijaitsevan, syyskuussa valmistuneen puukerrostalo Kuopion Kaarnan asukkaat ovat Huovisen mukaan kiinnittäneen huomiota talon puuntuoksuiseen sisäilmaan sekä miellyttävään tunnelmaan.
 

Kuva valoisasta, väljästi kalustetusta huoneesta, jossa on suuret ikkunat.
Kuva syyskuussa valmistuneen Kaarnan 35,5 m² yksiöstä, jota vastaava asunto tulee rakentumaan myös Nilaan.

– Monelle on tullut uutena ajatuksena, että rakennusmalli on tällaisen moduuleista rakennetun kerrostalon kohdalla ikään kuin käänteinen, asunnot tehdäänkin valmiiksi ensin sisältäpäin ja moduulit tuodaan vasta sitten tontille, nostetaan paikoilleen ja tehdään talon julkisivut, Huovinen paljastaa.

Lakean projektipäällikkö Niko Herranen kertoo Nilan runkovaiheen olevan rakennustavasta johtuen hyvin nopea perinteiseen kerrostaloon verrattuna.

– Työmaalla ollaan kuitenkin tarkkoja millä ilmalla elementtien nostot tehdään; sadesäällä siihen ei ryhdytä. Myös työmaa-aikainen sääsuoja tehdään aina samalla rakennuksen päälle, hän jatkaa.

Tehdashallin suojissa tapahtuvasta rakennustavasta johtuen myös asuntojen pintamateriaalivalinnat tulee tehdä aikaisessa vaiheessa verrattuna perinteiseen tapaan rakennettuun kerrostaloon. Tulevat asukkaat pääsevät Nilan kohdalla tekemään valinnat jo nyt.

Nilan ja Kaarnan asukkaiden käytössä on puurakenteinen rantasauna, jossa on kaksi erillistä löylyhuonetta. Saunan edustalla sijaitsee oma laiturialue.
 

Valoisa tyhjä huone, jossa ikkunoiden karmit ja katto ovat vaaleaa puupintaa.
Kuva Kaarnan 66,5m² kolmiosta. Vastaava asunto tulee myös Nilaan.

Puukerrostaloasunto vuokraamalla omaksi

Nilan asunnot ovat Omaksi-koteja. Huovinen kertoo tontille jo valmistuneeseen Asunto Oy Kuopion Kaarnaan, niin ikään Omaksi-taloon, muuttaneen monen ikäisiä asukkaita.

– Omaksi-asunto tarjoaa tilaisuuden hankkia vastavalmistuneen asunnon, jota ei muuten välttämättä saisi esimerkiksi vanhan asunnon myyntihinnalla. Muuttaessaan Omaksi-asuntoon edellisen kodin myyntihinnan ja Omaksi-maksun erotuksen voi kiinnittää vaikka johonkin toiseen asuntoon tai käyttää muuhun elämään. Omaksi-sopimus jää myös perinnöksi, Huovinen kuvailee.

Rakenteilla olevasta tai vastavalmistuneesta Omaksi-kodista maksetaan ensin Omaksi-maksuna 7% asunnon kokonaishinnasta. Asunnossa asutaan tämän jälkeen ensin vuokralla, maksaen jokaisen kuukausivuokran yhteydessä lainanlyhennyserän.

Sopimukseen määritellyn ajan, eli noin 20 vuoden kuluttua asunnon voi lunastaa kokonaan itselleen. Asuntoon kohdistuvasta alkuperäisestä lainasta on tuolloin jäljellä noin 40 %. Tämän loppulainaosuuden suorituksen jälkeen asunto on tavallinen osakehuoneisto.

Asunto Oy Kuopion Nilan valmistumisajankohta sijoittuu syksyyn 2022.

 

Lisätietoa:

Nina Huovinen
asuntomyyjä, LKV, Lakea Oy
puh. 050 471 7029
nina.huovinen@lakea.fi