Lakea on mukana rakentamassa uudistuvaa Helsinkiä

Uutiset

Lakea on mukana rakentamassa uudistuvaa Helsinkiä

Helsingin Mellunmäellä on käynnissä Suomen mittakaavassa iso ja ainutlaatuinen kortteliprojekti, tavoitteenaan korttelin ajanmukainen uudisrakentaminen vanhojen rakennusten linjasaneerauksen sijaan. Lakea Oy rakennuttaa kortteliin viisi asuinkerrostaloa, joihin suunnitellaan monipuolisia omistus ja Omaksi-asuntoja. 

Itä-Helsingissä osoitteissa Pallaksentie 1 ja Ounasvaarantie 2 sijaitsevan korttelin nykyiset seitsemän taloa ovat valmistuneet 60-luvulla. Niissä ei ole tehty linjasaneerausta ja korttelin uudisrakentaminen nousi esiin putkiremontin vaihtoehtona.

Nyt käynnissä olevan projektin myötä alueelle rakentuu eri asumismuotoja ja monipuolisia koteja tarjoava nykyaikainen uudiskortteli. Siinä tulee olemaan myös liiketiloja, asukkaiden yhteistiloja sekä korttelin yhteinen pysäköintilaitos. Puistomaisen korttelin sijainti hyvien joukkoliikenneyhteyksien ja palvelujen äärellä Mellunmäen metroaseman vieressä tukee asumismukavuutta.

– A-Insinöörit Oy on tehnyt yhteistyötä hankekehittäjänä korttelissa sijaitsevien nykyisten asunto-osakeyhtiöiden kanssa korttelin kaavamuutosprosessissa sekä koonnut neljästä toimijasta muodostuvan sijoittajaryhmän, jossa Lakea on yhtenä osapuolena, kertoo Lakean Etelä-Suomen aluepäällikkö Urpo Koivusaari.

Lakean osuus korttelin rakennuttamisesta on noin 30 %. Yhtiö tulee rakennuttamaan kortteliin kaksi RS-hanketta ja kolme Omaksi-asuntoja sisältävää taloyhtiötä.

– Lakean kahden ensimmäisen hankkeen luonnossuunnittelu on parhaillaan käynnissä ja tavoitteena niiden rakentamisen aloitukselle on ensi vuoden syksy, Koivusaari kertoo.

Ruskeasävyisiä uudenaikaisia kerrostaloja, joiden katutasossa on liiketiloja.
Näkymä Mellunpuiston kortteliin Mellunmäentieltä. Etualalla kaksi Lakean taloa. (Havainnekuva, Lakea pidättää mahdollisuuden muutoksiin)

Laajuudessaan erityinen kortteliprojekti

Lakean liiketoimintajohtaja Anssi Mäkelä toteaa hankkeen laajuuden tekevän siitä merkittävän. On vielä harvinaista, että koko kortteli rakennetaan uudelleen samalla kertaa.

– Helsingin kaupunki on Mellunpuiston kortteliprojektissa isossa roolissa mahdollistajana ja suunnan näyttäjänä. Isoa korttelikokonaisuutta tehtäessä on etuna ja kaupungin ja asukkaiden kannalta mielekästä, että toteutukseen saadaan kautta linjan sama punainen lanka – haetaan yhtenäistä rakentamista, hän kertoo.

Koivusaari toteaa Helsingin kaupungin panostavan Mellunmäen alueeseen myös jatkossa, Mellunpuiston korttelin ollen yksi avainkortteleista alueen kehityksessä.

– Kortteli antaa hyvän startin alueelle. Helsingin kaupungin interesseissä on tiivistää vanhoja kortteleita ja uskon, että tämä on yksi hyvä tapa viedä asiaa eteenpäin, hän kertoo.

– Monessa korttelissa on lisärakentamisen mahdollisuus. Samalla pystytään laadultaan korottamaan asumista sekä säilyttämään ympäröivää luontoa, mikä on myös asukkaiden etu, Mäkelä jatkaa.

Vihreät arvot vahvana osana hankkeita

Mellunmäen alueen kaava edellyttää 10 % energiatehokkaampaa rakentamista kuin asetuksissa oleva vähimmäistaso. Lakea Oy pyrkii Mellunpuiston kortteliin tulevissa hankkeissaan energian osalta A-luokkaan.

– Lakea panostaa uusiutuvaan energiaan. Tavoitteenamme on, että kortteliin rakennuttamissamme taloyhtiöissä hyödynnetään paikallisesti aurinkopaneeleilla tuotettua sähköä sekä mikäli mahdollista, myös maalämpöä. Jos maalämpö saadaan toteutettua, liitetään siihen myös maaviilennys, Koivusaari kuvaa.

Korttelin hankkeiden tavoitteisiin kuuluu lisäksi kiertotalous.

– Kiertotalous koskee tässä yhteydessä nimenomaan vanhojen rakennusten purkua, jotta saadaan hyödynnettävissä olevat materiaalit järkevästi uusiokäyttöön, Koivusaari kertoo.

Valmistuessaan korttelin monipuoliset asumismuodot ja asuntokoot tulevat tarjoamaan laajan kirjon energiatehokkaita, ajanmukaisia koteja erilaisiin elämäntilanteisiin. Ensimmäisten hankkeiden, joukossaan kahden Lakean hankkeen, rakennustyöt on tämän hetken arvion mukaan tarkoitus aloittaa syksyllä 2023.

 

 

Lakea Oy on luotettava ja turvallinen asumisen ammattilainen – suunnittelusta

rakennuttamiseen, asuntojen myynnistä ja vuokrauksesta isännöintiin. Panostamme

kestävien asumismuotojen ja asumista helpottavien palvelujen kehittämiseen, josta

esimerkkinä Lakea Omaksi ® -kodit. Olemme myös puukerrostalorakentamisen

edelläkävijä Suomessa. Haluamme vaikuttaa asumisen laatuun ja turvallisuuteen myös

tulevaisuudessa, sillä asumisen monimuotoiset neliöt ovat osaamisemme ydin.