Lakea taklaa proaktiivisesti energiankulutushaasteita

Uutiset

Lakea taklaa proaktiivisesti energiankulutushaasteita

Ympäristövastuullisuus on rakentamisen keskiössä

Lakea Oy aloittaa laajennetun yhteistyön energiasuunnittelun ja elinkaariajattelun edelläkävijän Insinööritoimisto Vesitaito Oy:n kanssa. Puitesopimuksen kautta kaikkiin Lakean uudiskohteisiin tehdään jatkossa Vesitaidon toimesta hiilijalanjälki- ja energialaskennat. Tavoitteena on saavuttaa A-energialuokka kaikissa uusissa kerrostalorakennuksissa.

Kaikki tulevat Lakean kohteet rakennetaan jatkossa alusta alkaen vastaamaan moderneihin energiatehokkuuden ja vastuullisuuden vaatimuksiin. Hiilijalanjälki- ja energialaskelmien sekä niiden pohjalta tehtyjen valintojen tavoitteena on vastata ympäristövastuullisuustavoitteisiin, jotka ovat korostetussa roolissa Lakean päivitetyssä strategiassa.

Uudiskohteiden elinkaaren hiilijalanjälkilaskennat ovat tulossa pakollisiksi rakennusalalla lähivuosien aikana. Minimitaso tulee olemaan Suomen valtion asettama tavoite hiilineutraaliudesta vuoteen 2035 mennessä.

“Haluamme vastata tähän haasteeseen jo nyt sekä aloittaa mahdollisimman kestävän ja energiatehokkaan rakentamisen niin nopeasti kuin pystymme. Tämä on tärkeää niin arvojemme kuin tulevaisuuden haasteiden aktiivisen taklaamisen kannalta”, kertoo Lakean toimitusjohtaja Timo Mantila.

“Aloitamme Vesitaidon kanssa myös vuosittaiset kehityskeskustelut siitä, millaisia päästöjä rakennuttamisesta ja asumisesta aiheutuu nyt sekä millaisia tavoitteita tulevaisuudelle voidaan asettaa.”

Tavoitteena rakentaa energiatehokkainta parhaimmistoa

Käytännössä puitesopimus tarkoittaa, että Vesitaito osallistuu Lakean uusien rakennuksien suunnitteluun aikaisessa vaiheessa. Varhaisen vaiheen energialaskennalla pyritään ohjaamaan rakennussuunnittelua lähtökohtaisesti A-energialuokkaan, jotta yllätyksiltä ja turhilta kustannuksilta voidaan lupavaiheessa välttyä.

“Siten pystytään selvittämään hyvissä ajoin, millaisia muutoksia ja parannuksia on mahdollista tehdä varsinaisessa rakennusvaiheessa energiatehokkuuden ja hiilijalanjäljen pienentämisen kannalta”, kertoo Vesitaidon toimitusjohtaja Marjaana Kuisma.

“Meidän tehtävänämme on auttaa Lakeaa A-energialuokan saavuttamisessa. Sen lisäksi tuemme Lakeaa monissa muissa energiatehokkuuskysymyksissä, kuten yleisesti energiansäästössä ja vähähiilisyydessä myös suunnittelu- ja rakennusvaiheiden jälkeen.”

Yhteistyön avulla Lakean tavoitteena on tehostaa päästöjen mittaamista ja tarkkailua sekä siten edistää yrityksen ympäristövastuullisuustavoitteita.

Lisätiedot

Timo Mantila
Toimitusjohtaja, Lakea Oy
timo.mantila@lakea.fi
+358 50 581 8097

Lakea Oy on rakennuttamisen, asuntomyynnin, vuokrauksen ja isännöinnin eri osa-alueiden asiantuntija. Erityisesti puurakentamisen ammattilaisena ja edelläkävijänä Lakea tukee osaltaan suomalaista omavaraisuutta ja vastaa puurakentamisen kasvavaan kysyntään.

Insinööritoimisto Vesitaito Oy on energia- ja elinkaarilaskentaan keskittyvä yritys Tampereella. Vesitaito tekee noin 6 000 energiaselvitystä vuodessa. Kokemuksellaan Vesitaito tarjoaa Lakealle uusinta tietoa, näkemystä ja innovaatioita vastuullisen ja energiatehokkaan rakentamisen ja asumisen tarpeisiin.