Lakean asukastiedote 5|2023

Uutiset

Lakean asukastiedote 5|2023

Juhlat tulossa – huomioi myös naapurisi

Myös juhlat kuuluvat elämään! Niistä on kohteliasta kuitenkin ilmoittaa etukäteen naapureille esimerkiksi pudottamalla asiasta kertovan lapun postiluukusta, tai jättämällä viestin yleiselle ilmoitustaululle, jos taloyhtiössäsi on sellainen. Kerro viestissäsi koska ja mihin aikaan juhlit. Ota huomioon talosi järjestyssäännöt ja varmista, että alaovi pysyy lukittuna.
 

Mitä tehdä, jos naapurin juhlinta käy häiriöksi?

Jos naapurisi aiheuttaa jatkuvaa häiriötä esimerkiksi kovaäänisellä musiikilla tai äänekkäillä juhlilla, asiaan voi puuttua. Vakavissa tilanteissa ota yhteyttä poliisiin. Muutoin voit olla yhteydessä isännöitsijään.
 

Grillit huurussa – miten ja missä taloyhtiössä saa grillata?

Grillikausi on alkanut! Omalla parvekkeellaan saa grillata sähkögrillillä, kunhan siitä ei aiheudu paloturvallisuusvaaraa eikä kohtuutonta haittaa naapureille. Muista sijoittaa grilli palamattomalle alustalle. Avotulen ja kertakäyttögrillien käyttäminen on kielletty parvekkeella.

Jos taloyhtiösi pihassa on grillikatos- tai muu osoitettu paikka grillaamiselle, pidäthän sen siistinä myös seuraaville herkuttelijoille.
 

Kierrätä oikein myös kesäkeittiössäsi!

Tyhjät, puhtaat ja kuivat pakkaukset sekä kertakäyttöastiat ovat kierrätyskelpoisia. Jos nopea huuhtaisu kylmällä vedellä tai pyyhkäisy vaikkapa käytetyllä servetillä ei riitä astian puhdistukseen, laita pakkaus kuitenkin poltettavaan- tai sekajätteeseen. Muovinen tyhjä ja kuiva makkarapaketin kääre sekä lihan laatikko lajitellaan muovipakkauksiin.

Metallikannet ja -korkit, säilyketölkit, alumiinifoliot ja -vuoat sekä tuikkujen kuoret kuuluvat puolestaan metallijätteeseen. Varaa ruoantähteille sopivankokoinen astia, jonka sisälle voit laittaa bio- tai paperipussin.

Entä löysitkö kaappien perältä aikaa sitten vanhenneen hyttyskarkoitteen? Kaikenlaiset hyönteismyrkyt ovat vaarallista jätettä, jonka oikea loppuosoite on lajitteluasema.

Lisätietoa jätteiden lajittelusta
 

Paperitoukka muuttaa pahvilaatikoiden mukana

Sokeritoukan sukulainen paperitoukka on jo yleinen suomalaisissa kodeissa. Se syö papereita, kirjoja, valokuvia sekä esimerkiksi myös ruoantähteitä. Tavallisesti toukat leviävät talosta toiseen pahvilaatikoiden mukana, niin muuton yhteydessä kuin myös verkkokauppatilausten kuokkavieraana. Kerrostalon sisällä ne kulkevat asunnosta toiseen rakenteiden rakojen kautta.

Mitä siis tehdä? Älä säilö pahvisia muuttolaatikoita tai nettikauppatilausten pahveja kotiisi, vaan vie ne heti kierrätysastiaan ulos. Kirpputorilta ostetut kalusteet ja matot on myös syytä imuroida huolellisesti, jottei niiden mukana tule kutsumattomia vieraita.

Entä jos löydät tämän toukan kotoasi? Itse tehtävään paperitoukkien hillintään parhaat keinot ovat tarkka ja usein tehtävä imurointi (toukka munii asuntojen halkeamiin), viemärien ja hellan ympäryksen puhtaanapito sekä esimerkiksi rautakaupoista ostettavat liima-ansat. Jos ötökkäongema jatkuu, on syytä kääntyä talon huoltoyhtiön puoleen.

 

Löydät kotisivuiltamme monipuolista tietoa asumisen eri tilanteisiin.
Kattava tietopaketti, Lakea Living

Mihin ottaa yhteyttä missäkin tilanteessa?
Täällä esimerkkejä

Lakean yhteystiedot ja yhteydenottolomakkeet
 

Aurinkoista kesää!