Lakean Puukuokalle palkinto: Vuoden parhaat ARA-neliöt

Uutiset

Lakean Puukuokalle palkinto: Vuoden parhaat ARA-neliöt

Viime vuonna valmistunut Lakea Oy:n rakennuttama puukerrostalokokonaisuus Puukuokka 1-3 on ARAn mukaan kokonaisuutena ainutlaatuinen ja esimerkillinen rakennushanke. Puukuokka on yhdistelmä uutta luovaa arkkitehtuuria, uusia puurakentamisen tekniikoita ja kohtuuhintaista asumista.

 

Lakean Puukuokalle on myönnetty Vuoden parhaat ARA-neliöt 2019 -palkinto. Palkinto luovutettiin vuosittaisessa ARA-päivässä 15.1.

 

”Puukuokkaa voidaan pitää yhtenä ARA-asumisen ’lippulaivoista’. Kansainvälistä kiinnostusta herättänyt kohde suuntaa käsityksiä vuokralla asumisen laatutasosta aivan uusiin ulottuvuuksiin ajassa, joka käy keskustelua asumisen laatutekijöistä ja ilmastonmuutoksesta. Arkkitehtonisista ansioistaan tunnustusta saanut Puukuokka on myös määritellyt uudella tavalla 2000-luvun puukerrostalon muotokieltä”, ARAn kehittämisarkkitehti Vesa Ijäs sanoo.

 

 

Jyväskylän Kuokkalassa sijaitseva Puukuokka koostuu kolmesta puukerrostalosta, joista viimeisin valmistui kesällä 2018. Puukuokka on yksi maailman suurimmista CLT-puuelementeistä valmistetuista ja paikan päällä kootuista esivalmistetuista puurakennuskokonaisuuksista. Yksi palkinnon myöntämisperusteista oli se, että kohteen asumiskustannukset ovat kohtuulliset.

 

Lakean toimitusjohtaja Timo Mantila on kiitollinen ARAlle ja Jyväskylän kaupungille siitä, että ne lähtivät ennakkoluulottomasti uudenlaiseen rakennushankkeeseen mukaan.

 

”Palkinto on mahtava tunnustus tekemästämme työstä puurakentamisen edistämiseksi Suomessa. Puukuokan rakentamisessa on käytetty uutta rakennustekniikkaa ja on hienoa, että olemme saaneet rinnallemme yhteistyökumppanit, jotka ovat olleet valmiita viemään puurakentamista innovatiivisesti eteenpäin”, Mantila sanoo.

 

 

Omaksi-mallin avulla helpommin omaan asuntoon

 Kaikki Puukuokan asunnot ovat niin sanottuja Omaksi-koteja, eli ne on ollut mahdollista hankkia Lakean Omaksi-rahoitusmallilla. Omaksi-mallin asunnoissa ostajat maksavat pienen prosenttiosuuden asunnosta ja lunastavat asunnon omakseen 20 vuodessa vuokran yhteydessä. Myös ARA on ollut mukana kehittämässä uudenlaista rahoitusmallia.

”Omaksi-mallin avulla ostaja voi hankkia itselleen helpommin oman asunnon, sillä hän ei tarvitse niin suurta alkupääomaa kuin normaalisti asuntoa hankkiessa. Puurakentamisen ohella olemme halunneet kehittää myös uudenlaisia rahoitusmalleja asumiseen”, Mantila sanoo.

ARA myöntää Vuoden parhaat ARA-neliöt -palkinnon yhdelle ARAn rahoittamalle uudisrakentamis- tai perusparantamiskohteelle. Palkinnon keskeisenä myöntämisperusteena on hankkeessa osoitettu esimerkillinen kehittämisote, jossa tavoitellaan ”vähimmäistasoa korkeampaa laatua” ja samalla elinkaarikustannuksiltaan kohtuuhintaista asumista. Palkittavan kohteen valitsee ARA.

Puukuokka saa Vuoden parhaat ARA-neliöt -laatan, joka voidaan kiinnittää palkittuun rakennukseen. Palkinto jaetaan nyt kolmatta kertaa.

 

Lakean seuraavat puukerrostalot rakentuvat parhaillaan Turun Linnanfälttiin ja Tampereen Härmälään. Härmälän rakennustyöt alkavat keväällä 2019.

 

Lakean Puukuokka

  • Rakennuttajana Lakea
  • Puukuokan on suunnitellut OOPEAA:n arkkitehti Anssi Lassila
  • Suomen ensimmäinen 8-kerroksinen puukerrostalokohde
  • Kolmen kerrostalon kokonaisuus sijaitsee Jyväskylän Kuokkalassa
  • Yhteensä 186 asuntoa
  • Puukuokka 1 valmistui vuonna 2014, Puukuokka 2 vuonna 2016 ja Puukuokka 3 kesällä 2018.
  • Puukuokka 1:lle on myönnetty Arkkitehtuurin Finlandia -palkinto vuonna 2015.
  • Yhteistyökumppanit: Jyväskylän kaupunki, OOPEAA, A-Insinöörit Oy, Jwood Oy, JVR-Rakenne Oy, Elexcent Oy, LVI-Insinööritoimisto Koski-Konsultit Oy, Pyhännän Rakennustuote Oy, Insinööritoimisto Pertti Ruuskanen Oy, Sweco, J. Nenonen Oy, Stora Enso

 

Lisätietoja:

 

Vesa Ijäs, kehittämisarkkitehti, ARA, p. 050 565 1934
Timo Mantila, toimitusjohtaja, Lakea Oy, p. 050 581 8097

 

Lakea Oy

Lakealla luomme koteja elämistä varten. Rakennutamme, isännöimme ja tarjoamme asuntopalveluita. Erotumme eduksemme kekseliäisyydellä: kehitämme puurakentamista, aivan uudenlaisia rahoitusmalleja ja digitaalisia asumisen avittajia. Seinäjoelta ollahan lähäretty ja koko Suomea tavootellahan. Tähän mennessä meillä on toimistot Seinäjoen lisäksi Vaasassa, Kokkolassa, Jyväskylässä ja Vantaalla. Tule tutustumaan meihin osoitteessa www.lakea.fi