Liikevaihto yli kaksinkertaiseksi viidessä vuodessa – koronakaan ei pysäyttänyt Lakean hyvää kehitystä

Uutiset

Liikevaihto yli kaksinkertaiseksi viidessä vuodessa – koronakaan ei pysäyttänyt Lakean hyvää kehitystä

Torstaina 29. huhtikuuta Lakean yhtiökokous hyväksyi tapahtumarikkaan viime tilikauden tilinpäätöksen ja saatteli Lakean uusia tavoitteita kohti. Samalla hallitus sai uusia jäseniä ja tasaisemman sukupuolijakauman. Yrityksen luotsaamista jatkaa hallitus, joka edustaa Lakean kuntaomistajia laajalla kokemuksella ja osaamisella.

Uusia Lakean hallituksen jäseniä ovat Seinäjoen kaupunginjohtaja Jaakko Kiiskilä sekä Kurikan kaupunginjohtaja Anna-Kaisa Pusa. Vanhoina jäseninä hallituksessa jatkavat Kokkolan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Reino Herlevi, Lapuan kaupunginjohtaja Satu Kankare sekä Vaasan kaupunginvaltuuston jäsen Lars-Erik Wägar. Tehtävästään väistyivät Jorma Rasinmäki ja Lasse Anttila.

”Haluan kiittää hallituksen jättänyttä pitkäaikaista jäsentä ja puheenjohtajaa Jorma Rasinmäkeä työstä, joka huipentui koronakriisin mallikkaaseen selättämiseen sekä hallituksesta poisjäävää Lasse Anttilaa hyvästä yhteistyöstä”, lausuu Lakean toimitusjohtaja Timo Mantila. ”Tästä on hienoa jatkaa hyvässä yhteistyössä uuden hallituksen kanssa.”

Kriisin selätystä uusilla työtavoilla

Koko kiinteistön elinkaaressa, rahoituksen järjestämisestä rakennuttamiseen, asuntomyynnistä ja vuokrauksesta isännöintiin toimiva Lakea, pystyi vastaamaan koronan tuomiin haasteisiin ja luomaan positiivisen tuloksen haasteelliselle viime vuodelle. Kun Lakea-konsernin liikevaihto esimerkiksi vielä viisi vuotta sitten, tilikaudella 2015, oli 13,7 miljoonaa, päästiin päättyneellä tilikaudella jo 30,5 miljoonaan. Tilikauden liikevoitto oli 5,8 miljoonaa.

”Henkilökunta on toiminut poikkeusoloissa todella hyvin ja vastannut sen tuomiin haasteisiin erinomaisesti”, kertoo toimitusjohtaja Mantila. ”Osoitimme, että myös etätyö voi olla tehokasta, kun poikkeusvuosi on saanut meistä parhaan irti.”

Esimerkkejä Lakean uudenlaisista työtavoista löytyy niin myynnin, vuokrauksen kuin isännöinninkin aloilta. Esimerkiksi koko vuokrauksen prosessi, myyntikohteiden esittely, isännöinnin yhtiökokoukset sekä isännöitsijätodistusten kaltaisten asiakirjojen tilaus ja maksaminen ovat siirtyneet kokonaan tai osittain verkkoon.

Rakennuttaminen jatkui

Lakean rakennuttaminenkaan ei jäänyt osattomaksi muutoksista. Työmaakokoukset muuttuivat osittain etäpalavereiksi ja joustoa on vaadittu muun muassa ajoittaisten toimitusvaikeuksien vuoksi. Myös suunnitteilla olevien kohteiden toteutusmuotoja ja aikatauluja jouduttiin uudelleenjärjestelemään.

Vuosi 2020 näki myös hiilijalanjälkilaskelmien aktiivisen käyttöönoton. ”Laskelma teetetään kaikista uusista kohteista”, kertoo liiketoimintajohtaja Veikko Jokimäki. ”Laskentatavat hakevat vielä muotoaan, ja datan karttuessa on mielenkiintoista nähdä esimerkiksi puurakentamisen vaikutus hiilijalanjälkeen.”

Oikeita päätöksiä, tomera toteutus

Viimeistä vuottaan Lakean hallitusta luotsannut Jorma Rasinmäki antaa varauksettoman tunnustuksensa positiivisen kehityksen todeksi tehneelle henkilökunnalle. ”Kriisitilanteet osoittavat pitkäjänteisen pohjatyön merkityksen. Poikkeusajoista huolimatta pystymme myös kehittämään strategiamme tärkeitä painopistealueita, joilla tähdätään kasvuun myös tulevaisuudessa. Yhtenä niistä on ekologinen, terveellinen ja älykäs rakentaminen, jossa puurakentamisen kehittämisessä on tärkeä rooli. Kun jatkossakin päätetään oikeita asioita ja siirretään päätökset tomerasti käytäntöön, selviämme mistä vain”, hän summaa.

Lakealaisten joustavuuteen ja ongelmanratkomiskykyyn palaa myös toimitusjohtaja Mantila. ”Varmaa on se, että koronavuoden opeista parhaat jäävät vakituiseen käyttöön ja Lakean kulttuuri on ottanut pysyvän harppauksen digitaalisten mahdollisuuksien hyödyntämisessä”, Mantila toteaa.


Lisätietoa:

Timo Mantila
toimitusjohtaja, Lakea Oy
puh. 050 581 8097
timo.mantila@lakea.fi