Murramme puukerrostalojen myytit!

Uutiset

Murramme puukerrostalojen myytit!

Vaatiiko puukerrostalo enemmän huoltoa, syttyykö siellä herkemmin tulipalo?
4 myyttiä puukerrostaloista

Suomeen on tulossa lähivuosina tuhansia puukerrostaloasuntoja lisää. Monia kuitenkin mietityttää, millainen puu on kerrostalojen rakennusmateriaalina ja millaista puukerrostalossa on asua. Eniten ihmisillä on harhakäsityksiä puukerrostalojen paloturvallisuudesta, kosteudensietokyvystä ja huollosta.

Suomessa on tällä hetkellä puunkäyttöä edistävän Puuinfon mukaan reilut 2 000 puukerrostaloasuntoa. Ympäristöministeriön selvityksen mukaan puukerrostaloasuntoja on tulossa lähivuosina lisää yli 6000 kappaletta. Myös uuteen hallitusohjelmaan on kirjattu, että puurakentamista on tarkoitus lisätä tulevina vuosina. Puukerrostalorakentamisen asiantuntija Timo Mantilan mukaan yleinen harhaluulo on, että puukerrostalo on turvattomampi asua kuin perinteinen betonikerrostalo. Mikä puukerrostaloihin liittyvistä myyteistä pitää paikkansa ja mikä taas ei?

Myytti 1: Puukerrostalo on hyvin arka tulipalon sattuessa
Puukerrostalot ovat yhtä paloturvallisia kuin muistakin materiaaleista rakennetut kerrostalot. Määräysten mukaan yli kaksi¬kerroksisissa puurunkoisissa kerrostaloissa täytyy olla automaattinen sammutusjärjestelmä eli sprinklerit. Ne sammuttavat alkavat tulipalot ja voivat estää palon leviämisen. Kerrostaloasunnoissa yleisimmät tulipalojen syyt ovat tupakointi ja viat sähkölaitteissa, kuten pyykinpesukoneessa. Tulipalotilanteessa rakennuksen runkomateriaali ei vaikuta asukkaan turvallisuuteen. Jos puu syttyy palamaan, sen hiiltyminen suojaa puun sisempiä kerroksia, jotta rakennus ei pääse romahtamaan.

Myytti 2: Puukerrostalo on herkkä kosteusongelmille
 Puukerrostaloja rakennettaessa kuivaketjun ylläpitäminen on tärkeää. Puun etuna on, että puukerrostalojen elementit voidaan rakentaa tehdasolosuhteissa. Tämän vuoksi säärasitukset pystytään välttämään ja materiaalit säilyvät kuivina. Puuelementit tulee kuljettaa työmaille suojattuna, ja asennuksen aikana on käytettävä väliaikaisia suojauksia, jotka estävät kosteutta. Puukerrostalon rakenteet on suunniteltu siten, että vesivahingon sattuessa niiden kuivaaminen on mahdollista.

Myytti 3: Puukerrostalo mielletään paljon huoltoa vaativaksi
Puurunkoinen kerrostalo vaatii seinilleen maalia, mutta vain 15 vuoden välein teollisen maalauskäsittelyn ansiosta. Puurunkoisissa kerrostaloissa on 15 vuoden julkisivumaalaustakuu, jonka jälkeen ne tulee huoltomaalata. Puu on kestävä materiaali, Suomessa on lukuisia yli 100-vuotiaita hirsitaloja.

Myytti 4: Puukerrostalon rakentaminen on kallista
Myytti pitää vielä osittain paikkansa. Hinta riippuu myös rakennuskohteesta ja alueen asuntojakaumasta. Kun puukerrostalotuottajia ja -yrittäjiä tulee Suomeen lisää, puukerrostalojen kustannustaso kehittyy. Jos rakennettavassa puukerrostalossa on vakioituja ratkaisuja, joita voidaan toteuttaa sarjatuotantona, hinta voi olla hyvinkin kilpailukykyinen. Tämä johtuu siitä, että puukerrostalon elementit voidaan tuottaa tehdasolosuhteissa nopeasti.

Myyttien asiantuntijana toimi mm. puukerrostalorakentamiseen erikoistuneen Lakean toimitusjohtaja Timo Mantila.

Lisätietoja: Timo Mantila, toimitusjohtaja, Lakea Oy, p. 050 581 8097

Lakea Oy

Lakealla luomme koteja elämistä varten. Rakennutamme, isännöimme ja tarjoamme asuntopalveluita. Erotumme eduksemme kekseliäisyydellä: kehitämme puurakentamista, aivan uudenlaisia rahoitusmalleja ja digitaalisia asumisen avittajia. Seinäjoelta ollahan lähäretty ja koko Suomea tavootellahan. Tähän mennessä meillä on toimistot Seinäjoen lisäksi Vaasassa, Kokkolassa, Jyväskylässä ja Vantaalla. Tule tutustumaan meihin osoitteessa www.lakea.fi