Asumisen ammattilainen listasi eri asumismuotojen plussat ja miinukset
Mitkä ovat eri asumismuotojen edut ja riskit? Entä mitä eri asumisvaihtoehdot
ylipäätään tarkoittavat, kun perinteisten omistusasumisen ja vuokraamisen
rinnalle ovat tulleet muiden muassa asumisoikeus, osaomistus ja
osuuskunta-asuminen?
Asuntoja eri puolilla Suomea rakennuttavan, myyvän, vuokraavan ja isännöivän Lakean toimitusjohtaja Timo Mantila selventää asumismuotojen termiviidakkoa:
Omistusasunto
”Omistusasumista on historiallisesti pidetty arvossa. Toistaiseksi suomalaiset ovat voineet olla melko varmoja siitä, että omistusasunnon arvo säilyy – tai jopa kasvaa. Etenkin vanhemmalle polvelle omistusasunto on aina ollut tärkeä elämän päämäärä. Toisaalta viime aikoina nuorempi sukupolvi on alkanut kyseenalaistaa omistamisen merkitystä ja etenkään kasvukeskusten ulkopuolella oma asunto ei enää ole takuuvarma sijoitus”, Mantila pohtii.
PLUSSAT JA MIINUKSET
+ Historiallisesti tuottava säästö- ja sijoituskohde
+ Turvallisuuden ja varmuuden tunne
– Vaatii useimmilta lainan ottamista
– Asunnon ylläpito ja korjaukset omistajan omalla vastuulla
Vuokra-asunto
”Vuokraaminen on 2020-luvun megatrendi: nykyisin ihmiset vuokraavat itselleen kaikkea sähköpotkulaudoista autoihin ja öljymaalauksista Airbnb-huoneisiin. Myös vuokra-asuminen asumismuotona koetaan nykyisin aiempaa hyväksyttävämpänä, mutkattomana ratkaisuna”, Mantila analysoi.
PLUSSAT JA MIINUKSET
+ Joustavuus: helppo vaihtaa asuntoa elämäntilanteen muuttuessa
+ Huolettomuus: korjauskulut eivät suoraan vuokralaisen vastuulla
– Vuokrarahalla ei pääse lyhentämään lainaa ja kerryttämään omia säästöjä, vaan summa menee asunnon omistajan taskuun
– Omistajalla on kaikki oikeudet: vuokran korotus, sopimuksen irtisanominen, remontit, ym.
Asumisoikeusasunto
”Asumisoikeusasunto on yllättävän vähän tunnettu asumismuoto, vaikka se on ollut Suomessa käytössä jo vuosikymmeniä. Asumisoikeusasuminen on kuin omistusasumisen ja vuokralla asumisen välimuoto: asukas maksaa enintään viidentoista prosentin suuruisen asumisoikeusmaksun, joka ei anna omistusoikeutta asuntoon, mutta jonka saa indeksikorotettuna takaisin, kun muuttaa pois”, selventää Mantila.
PLUSSAT JA MIINUKSET
+ Vakaampaa kuin vuokra-asuminen
+ Asuntoon pääsee kiinni kohtuullisella pääomalla, jonka saa indeksikorotettuna takaisin pois muuttaessa
– Asumisoikeusasuntoa täytyy hakea jonotusjärjestelmän kautta ja suurissa kaupungeissa saattaa kestää jopa toistakymmentä vuotta ennen kuin oma vuoro osuu kohdalle
– Asukkaan vaikutusmahdollisuudet omaan asuntoon ja taloyhtiöön eivät ole yhtä suuret kuin omistusasujalla
Osaomistusasunto
”Osaomistusasuntoja rakennettiin erityisesti 1990-luvun alun lamavuosina ja niiden jälkeen. Osaomistusasunnossa asukas ostaa itselleen aluksi yleensä 10–20 prosenttia asunnon osakkeista ja maksaa sen jälkeen vuokraa, joka myös lyhentää loppulainaa. Myöhemmin asukas voi lunastaa asunnon itselleen omaksi. Aiemmin lunastaminen oli mahdollista kahdenkymmenen asumisvuoden jälkeen, mutta nykyisin raja on enää neljä vuotta”, Mantila kertoo.
PLUSSAT JA MIINUKSET
+ Pienellä pääomalla kiinni omaan asuntoon
+ Mahdollisuus tehdä tuottoa lunastamalla asunto itselle rakennusaikaisella hinnalla ja myymällä se eteenpäin markkinahinnalla
– Osaomistusasuntojen saatavuus on vähentynyt 2000-luvun alun jälkeen lainmuutoksista johtuen
Omaksi-asunto
”Lakean kehittämä Omaksi-malli on moderni versio osaomistusasunnosta. Omaksi-asuntoon voi päästä asumaan pienellä pääomalla: omaa rahaa tarvitaan seitsemän prosenttia asunnon hinnasta ja loppu voi olla lainaa. Ensimmäisinä vuosina asukas asuu vuokralaisen statuksella, mutta lyhentää lainaa vuokrassaan. Kahdenkymmenen vuoden päästä asunnon voi lunastaa täysin omaksi maksamalla tuolloin jäljellä olevan lainasumman pois. Omaksi-osuuden voi myös myydä eteenpäin ennen kahdenkymmenen vuoden määräaikaa: tuolloin myyntihinta on vapaasti ostajan ja myyjän sovittavissa. Mikäli asukas haluaa purkaa sopimuksen Lakean kanssa, hän saa takaisin alkuperäisen Omaksi-maksun indeksikorotettuna, mutta ei lainan lyhennysosuuksia”, kertoo Mantila.
PLUSSAT JA MIINUKSET
+ Pienellä pääomalla kiinni omaan asuntoon
+ Sopii myös sijoittajalle: Omaksi-asunnossa ei ole pakko asua itse, vaan sen voi halutessaan antaa vuokralle
+ Omaksi-asunnoille on muodostumassa jälkimarkkinat
– Asuntoa ei voi lunastaa itselleen omaksi ennen 20 vuoden määräajan täyttymistä
Osuuskunta-asuminen
”Osuuskunta-asuminen on Suomessa vahvasti tuloillaan oleva trendi, Euroopassa se on ollut yleisempää jo pitkään. Tällä hetkellä Suomessa on noin sata asunto-osuuskuntaa. Järjestely toimii niin, että samanmielinen porukka päättää muodostaa asunto-osuuskunnan, joka puolestaan perustaa taloyhtiön. Jokainen asukas maksaa aluksi prosenttiosuuden asunnon kokonaiskustannuksista ja saa elinikäisen oikeuden asua osuuskunnan asunnossa. Jatkossa asukas maksaa kuukausivastiketta, jonka suuruus riippuu sijoitetusta pääomasta. Jotkut osuuskunnat tarjoavat asukkaille myös muita palveluita, kuten esimerkiksi lasten päivähoitoa”, Mantila kuvailee.
PLUSSAT JA MIINUKSET
+ Rakennusvaiheessa osuuskunta pääsee vaikuttamaan suunnitteluun, materiaaleihin, ym.
+ Yhteisöllinen asumismuoto, vastuun jakautuminen
+ Demokraattisen päätöksenteon korostaminen
– Vaatii alkupääomaa
– Henkilöristiriitojen riski
Yhteisöllinen asuminen
”Yhteisöllisellä asumisella tarkoitetaan sitä, että vuokra-asujat tai omistusasujat jakavat keskenään esimerkiksi liikunta- tai kerhotiloja, kodin tai puutarhan varusteita tai vaikka erilaisia palveluita. Yhteisöllinen asuminen ei siis tarkoita yhteisasumista, jossa eri kotitaloudet asuisivat samassa tilassa. Yhteisöllisesti voivat toimia niin vuokra-, omistus- kuin vaikka Omaksi-asujatkin. Yhteisöllisellä asumisella haetaan säästöjä resursseihin ja pyritään lievittämään esimerkiksi yksinäisyyttä”, Mantila arvioi.
PLUSSAT JA MIINUKSET
+ Resurssisäästöt
+ Sosiaalisuus
– Vaatii organisointikykyä
Lisätietoja:
Lakea Oy
Timo Mantila
toimitusjohtaja, Lakea Oy
p. 050 581 8097
timo.mantila@lakea.fi
Lakealla luomme koteja elämistä varten. Rakennutamme, isännöimme ja tarjoamme asuntopalveluita. Erotumme eduksemme kekseliäisyydellä: kehitämme puurakentamista, aivan uudenlaisia rahoitusmalleja ja digitaalisia asumisen avittajia. Seinäjoelta ollahan lähäretty ja koko Suomea tavootellahan. Tähän mennessä meillä on toimistot Seinäjoen lisäksi Vaasassa, Kokkolassa, Jyväskylässä ja Vantaalla. Tutustu meihin kotisivuillamme!