Panostusta palveluihin, kasvua vastavirtaan – Lakean vuosi 2021 pöllytti rohkeasti strategiaa

Uutiset

Panostusta palveluihin, kasvua vastavirtaan – Lakean vuosi 2021 pöllytti rohkeasti strategiaa

Lakea Oy, Seinäjoki, 13. hutikuuta 2022 – Tiistaina 12. huhtikuuta Lakean tilivuosi 2021 sai sinetin yhtiökokouksen myötä. Vaikka maailmantalouden myrskyt heijastuivat rakennuttamiseen ja hankkeita jouduttiin perumaan tai muokkaamaan lennosta, nousi palveluliiketoiminta yhä vahvemmin kantavaksi voimaksi asuntojen myynnin, vuokrauksen ja käyttöasteen rikkoessa kaikki ennätykset. Palvelu onkin Lakean uusitun strategian ja organisaatiouudistuksen ytimessä.

Päättynyt tilivuosi oli ensimmäinen Lakean hallituksen uudelle puheenjohtajalle, Seinäjoen kaupunginjohtaja Jaakko Kiiskilälle.

”Olemme tehneet vahvasti töitä strategian kehittämiseksi, jotta löydämme uusia ja fiksuja suuntia, jotka kunnioittavat sekä omistajien, yhtiön että asiakkaidemme etuja”, kuvailee Kiiskilä vuoden teemoja. ”Olemme tehneet täsmennyksiä myös palvelupuolella, ja panostukset tuovat varmasti mukanaan entistä parempia tuloksia myös palveluliiketoimintaan.”

”Lakean hallitustyö on jatkunut erinomaisena, ja haluankin tässä kiittää koko hallitusta hyvästä yhteistyöstä”, jakaa Lakean toimitusjohtaja Timo Mantila tunnustusta. ”Se on tarjonnut vahvan tuen yrityksen johtamiselle myös poikkeusoloissa.”

Hallituksen uudeksi kokoonpanoksi vahvistettiin 12.4. seuraavat henkilöt:
Jaakko Kiiskilä (PJ, Seinäjoki), Lars-Erik Wägar (Vaasa), Pekka Kivisaari (Lapua), Rami Mattila (Ilmajoki) ja Janne Jukkola (Kokkola).
 

Poikkeuksellinen vuosi 2021

Toimitusjohtaja Mantilan mukaan vuonna 2021 koettiin asuntomarkkinoilla vuokra- ja omistusasuntojen suuren kysynnän vuoksi tilanne, jollaista hänen urallaan ei ole koskaan ennen tullut vastaan.

”Olemme nähneet tilanteen, jossa rakennuttaminen ei ole kustannuksien nousun aiheuttamien tarkistusten myötä pysynyt kysynnän tasalla”, Mantila kertoo. ”Tilanteeseen on kuitenkin reagoitu ja uusia kohteita käynnistetään suunnitellusti.”

Mantilan mukaan alkujaan pandemia-ajan synnyttämistä poikkeusjärjestelyistä on viime vuoden aikana vakiintunut uusia ja tehokkaampia työtapoja. ”Niin kutsuttu uusi normaali on yrityksemme osalta aiempaa kilpailukykyisempi ja entistä paremmin asiakkaan tarpeita palveleva yrityskulttuuri”, hän luonnehtii. ”Toimitusjohtajana voin olla turvallisin mielin, sillä Lakean henkilökunnan asiantuntemus, osaaminen sekä pitkän historian tuoma kokemus selättävät kyllä kimurantimmatkin käänteet.”
 

Vuosi numeroina

Konsernin avainlukuihin vaikuttaa projekti siirtyminen perustajaurakointikirjanpitoon projekti kerrallaan. Sen myötä Lakean vertailukelpoisuus muiden toimijoiden kanssa rakennuttajasektorin sisällä paranee.

Liikevaihto: 31 M€ (2020 30,5 M€)
Liikevoitto: 17,5 % (2020 18,9 %)
 

Rakennuttamisen kustannukset karkasivat

Maailmantalouden muutoksista johtuva rakennustarvikkeiden ja -urakoiden hintojen jopa 15 % nousu on pakottanut uusiin laskelmiin ja suunnitelmien muuttamiseen. Joitain hankkeita peruttiin ja toisia muokattiin edullisemmiksi toteuttaa. Toteutuneet Lakean rakennushankkeet ovat kuitenkin onnistuneet hyvin niin laadullisesti, aikataulullisesti kuin budjetinkin osalta. Erityisenä ilonaiheena voi mainita neljä rakennettua puukerrostaloa!
 

Myynnin ja vuokrauksen ennätyksiä

Asuntojen myynnin ja vuokrauksen osalta vuosi 2021 rikkoi ennätyksiä. Velaton myynti oli ennätysmäiset 52 miljoonaa, ja vuokra-asuntojen kysyntä ylitti tarjonnan. ”Vuokra-asuntojemme käyttöaste nousi 99 prosenttiin, mikä on jo liiankin korkea”, kertoo liiketoimintajohtaja Kristian Korpela. ”Monessa kaupungissa myytiin eioota, mutta nousu markkinoita vastaan on merkki siitä, että jotain tehdään hyvin.”
 

Palvelut keskiöön

Markkinoiden muutoksiin on reagoitava, mutta strategia viitoittaa tietä tulevaisuuteen. Loppuvuodesta Lakea pöllytti rohkeasti strategiaansa ja sen kautta myös organisaatiotaan – palveluliiketoiminta keskiössä. Digitaaliset alustat ja niiden mahdollistamat palvelut, sähköinen asiointi sekä isännöinnin uudet palvelut ja yhteistyö myynnin sekä vuokrauksen kanssa ovat näkemyksemme mukaan niitä työkaluja, joilla rakennetaan asumisen monimuotoista tulevaisuutta.

”Lakea konseptoi, kaupallistaa ja kehittää kasvuaan tukevaa palveluliiketoimintaa asumisen koko elinkaaren eri alueille” tiivistää toimitusjohtaja Timo Mantila strategisen linjauksen. ”Tehtävämme on toteuttaa läpileikkaava asiakaskokemus, jota tukevat verkoston kautta tuotetut, helposti ostettavat palvelut.”

”Kaiken kaikkiaan uskomme, että olemme oikealla tiellä”, summaa Lakean talousjohtaja Petri Niemisalo. ”Etenemme fiksusti askel kerrallaan ja kehitymme koko ajan paremmaksi yhtiöksi.”


Lisätietoa:

Timo Mantila
toimitusjohtaja, Lakea Oy
puh. 050 581 8097
timo.mantila@lakea.fi