Puukerrostalobuumi tavoitti Vaasan – pohjalaiset puurakentamisen perinteet saavat modernia jatkoa Melaniemessä

Uutiset

Puukerrostalobuumi tavoitti Vaasan – pohjalaiset puurakentamisen perinteet saavat modernia jatkoa Melaniemessä

Vaasan ensimmäinen korkea puukerrostalo nousee kehittyvään Melaniemeen. Lakean rakennuttama kuusikerroksinen talo kootaan puumoduuleista, ja siihen tulee 32 asuntoa. Viherlehto-kerrostalo valmistuu arviolta syksyllä 2020.

Kaupunkimaisen puurakentamisen suosio jatkaa kasvuaan: Suomeen on tulossa lähivuosina yli 6 000 puukerrostaloasuntoa lisää, kertoo ympäristöministeriön selvitys. Pohjalaisomisteinen Lakea rakennuttaa Vaasaan kaupungin ensimmäisen korkean puukerrostalon.

”Pohjanmaalla on aina osattu rakentaa puusta kauniita ja kestäviä taloja. Puisessa kerrostalossa yhdistyvät pohjalaiset rakennus- ja puusepäntaidot teolliseen elementtirakentamiseen. Lopputuloksena on moderni mutta yhtä saumattomasti suomalaismaisemaan istuva talo kuin vanhat pohjalaistalotkin”, sanoo Lakean toimitusjohtaja Timo Mantila.Sydänpuu-tekniikka yhdistää puu- ja betonirakentamisen edut

Vaasaan rakentuva Viherlehto on jo kolmas puukerrostalo, jossa Lakea käyttää kehittämäänsä Sydänpuu-rakentamistekniikkaa. Samaa tekniikkaa on aiemmin käytetty Seinäjoella, ja sitä aiotaan hyödyntää myös Tampereelle suunnitteilla olevassa puukerrostalossa.

Tekniikassa puukerrostalon huonetilat rakennetaan omalla tehtaallaan ristiinliimatuista massiivipuuelementeistä eli CLT-elementeistä ja kylpyhuoneet tehdään betonielementeistä omalla tehtaallaan. Kuiva- ja märkätilaelementit yhdistetään vasta rakennustontilla siten, että kylpyhuoneet sijoittuvat talossa päällekkäin torniksi ja puurakenteiset tilaelementit kootaan niiden ympärille. Tekniikalle on haettu patenttia.

”Tekniikalla myös taataan, että kuivaketju säilyy koko rakentamisen ajan. Elementit tehdään täysin valmiiksi tehtaalla ja kuljetetaan työmaalle muoviin pakattuina”, Mantila sanoo.Suomalainen unelma: lähellä luontoa mutta kaupungissa

Viherlehdon on suunnitellut muun muassa Taiwanissa kaupunkisuunnittelun professorina toiminut arkkitehti Marco Casagrande. Kontrasti luonnonläheisen Melaniemen ja yhden maailman tiheimmin asutun maan välillä on suuri.

”Suunnittelun inspiraationa oli Melaniemi itsessään: alueella kasvaa eri-ikäisiä puita luonnonomaisessa tilassa. Halusin suunnitella talon, jossa käytetään samoja materiaaleja kuin sen ympäristössä. Sisään astuessa pitää tulla olo, että metsä on jatkunut sisälle asti”, Sydänpuu-konseptiakin kehittämässä ollut Casagrande kuvailee.

”Vaikka yhä useampi suomalainen haluaa asua kaupungissa ja arvostaa helppoa kerrostaloasumista, yhteys luontoon halutaan säilyttää.”

Viherlehto-kerrostaloon on suunnitteilla 32 asuntoa, joiden koko vaihtelee 35 neliön kaksioista 85 neliön neliöihin. Melaniemen alueen ennakoidaan kasvavan lähivuosina.

Lakean puukerrostaloja on jo Turussa, Jyväskylässä ja Seinäjoella, ja suunnitteilla on puukerrostalo myös Tampereelle. Jyväskylän kolmen puukerrostalon kokonaisuus, Puukuokka, on voittanut Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon 2015 ja Vuoden parhaat ARA-neliöt -palkinnon 2019.


Lisätietoja:

Timo Mantila
toimitusjohtaja, Lakea Oy
puh. 050 581 8097
timo.mantila@lakea.fi


Lakea Oy

Lakealla luomme koteja elämistä varten. Rakennutamme, isännöimme ja tarjoamme asuntopalveluita. Erotumme eduksemme kekseliäisyydellä: kehitämme puurakentamista, aivan uudenlaisia rahoitusmalleja ja digitaalisia asumisen avittajia. Seinäjoelta ollahan lähäretty ja koko Suomea tavootellahan. Tähän mennessä meillä on toimistot Seinäjoen lisäksi Vaasassa, Kokkolassa, Jyväskylässä ja Vantaalla.