Vaasan ensimmäinen kuusikerroksinen puukerrostalo valmistui Melaniemeen

Uutiset

Vaasan ensimmäinen kuusikerroksinen puukerrostalo valmistui Melaniemeen

Vaasaan osoitteeseen Mittarikatu 1 valmistuneen Asunto Oy Vaasan Viherlehdon asuntojen avaimet luovutettiin asukkaille 27.4. Lakea Oy:n rakennuttaman talon 32 asuntoa ovat Lakean kehittämiä Omaksi-koteja.

Lakean vuokravälittäjä Mari Markus kuvailee puurakenteisessa talossa olevan miellyttävä akustiikka ja erityisen pehmeä äänimaailma. Asuinmukavuutta vaaleasävyisiin ja valoisiin asuntoihin tuo myös vesikiertoinen lattialämmitys sekä esimerkiksi lasitetut parvekkeet.

Viherlehdon 35,0 m²– 85,5 m² asuntojen hyvään sisäilmaan vaikuttaa rakennusmateriaalina käytetyn puun lisäksi huoneistokohtainen koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto lämmön talteenotolla.

– Talon yhtiöjärjestyksessä on myös päätetty, että talo on ensimmäinen tupakansavuton Lakean kohde Vaasassa, Markus kertoo.

Valoisa olohuone-keittiö, jossa on vaaleasta puupaneelista tehty katto ja parkettilattia.
Kuva Viherlehdon 65,0 m2 kuudennen kerroksen kolmiosta


Viherlehto on rakennettu puisista tilaelementeistä, jotka tehdään mahdollisimman valmiiksi kuivissa sisätiloissa ennen tontille kuljettamista ja paikoilleen asentamista.

– Rakennuksen runko muodostuu erillisistä kuivien ja märkien tilojen tilaelementeistä. Rungon kantavat puurakenteet on toteutettu Suomessa valmistetusta ristiinliimatusta massiivipuusta eli CLT:stä, Lakean liiketoimintajohtaja Veikko Jokimäki kertoo.

Lakea on toiminut Suomessa puukerrostalorakentamisen voimakkaana kehittäjänä ja puolestapuhujana. Viherlehto on yhdeksäs yrityksen rakennuttama valmistunut puukerrostalo. Lakealla on rakenteilla tällä hetkellä kolme muuta vuoden 2021 aikana valmistuvaa puutalokohdetta.

Viherlehdossa on vapaana vielä kaksioita, kolmioita sekä yksi neljän huoneen saunallinen asunto.

Kun Omaksi-asunnon hankkii sen rakentamisvaiheessa tai heti valmistumisen aikaan, tulee sen kokonaishinnasta maksaa vain 7%. Omaksi-maksun suorittamisen jälkeen asunnossa asutaan vuokralla, osan vuokrasta mennessä kuukausittain yhtiölainan lyhennyksiin.

Omaksi-sopimus on voimassa 20 vuotta, jonka jälkeen asuntoon kohdistuvasta alkuperäisestä lainasta on jäljellä noin 40 %.  Tämän summan loppusuorituksen jälkeen asukkaalla on hallussaan tavallinen, asunto-osakeyhtiölain mukainen omistusasunto. Rakentamisen aikaan suoritettu Omaksi-maksu ja kuukausittain maksettu pääomavuokra lasketaan ostajan eduksi loppukauppahinnassa.

Muutamia Viherlehdon asuntoja on mahdollista vuokrata myös perinteisinä vuokra-asuntoina toistaiseksi voimassa olevalla sopimuksella.

Lisätietoa Viherlehdon Omaksi-asunnoista:

Oona Mäki-Rajala
asuntomyyjä, Lakea Oy
puh. 050 476 1160
oona.maki-rajala@lakea.fiLisätietoa Viherlehdon vuokra-asunnoista:

Mari Markus
vuokravälittäjä, LVV, VuT, Lakea Oy
puh. 050 436  8474
mari.markus@lakea.fi