Vaasan keskustan korttelipihaan valmistui kaksi Lakean kerrostaloa

Uutiset

Vaasan keskustan korttelipihaan valmistui kaksi Lakean kerrostaloa

Asunto Oy Vaasan Elektra Bostads Ab:n muodostavat kaksi taloa, 8-kerroksinen tornitalo sekä 4-kerroksinen talo, ovat valmistuneet Vaasaan osoitteisiin Kirkkopuistikko 4 ja Museokatu 7. Pihan vanha väestönsuoja, ”bunkkeri”, tulee myös saamaan pian uuden käyttötarkoituksen.

Lakea Oy:n rakennuttamat, omalle tontille valmistuneet asunnot ovat 26,5 m2 yksiöistä 105,5 m2 viiden huoneen koteihin. Kirkkopuiston puoleisen talon ensimmäisessä kerroksessa on myös kaksi liiketilaa.

Omannäköistä asumista keskeisellä sijainnilla

Taloyhtiö sijaitsee alle kilometrin päässä ydinkeskustan palveluista sekä yliopistojen ja muiden oppilaitosten tuntumassa. Meren läheisyys antaa asumiselle oman leimansa.

– On hyvin viehättävää, että Elektran ympärillä on vanhempaa rakennuskantaa eri korkeuksissa, myös suojeltuja rakennuksia, Lakean asuntomyyjä Katariina Heinua kuvailee.

– Tornitalosta poikkeavan tekee se, että siinä on vain 19 asuntoa kahdeksassa kerroksessa ja ylimmissä kerroksissa on vain kaksi asuntoa per kerros. En tiedä Vaasan keskustassa toista taloa, jossa toteutuisi noin hienosti ajatus kerrostaloasumisen rauhasta ja tyylikkyydestä, hän jatkaa.

4-kerroksinen talon erikoisuutena on luhtirakenne, joka mahdollistaa kaikille 15 asunnolle oman sisäänkäynnin. Ylimmän kerroksen asunnoissa on avarat lasitetut terassit.

Asunnon hankkineet voivat rakennustöiden aikana valita asuntonsa pintamateriaalit ja sävyt. Osa käytti myös mahdollisuutta tehdä laajempia muutostöitä ja osassa asunnoista on siten räätälöityjä, uniikkeja ratkaisuja.

Uusi kahdeksankerroksinen tornitalo osana vanhaa korttelia.
Asunto Oy Vaasan Elektra Bostads Ab:n A-talo valmistui elokuussa osoitteeseen Kirkkopuistikko 4.

Uusi ja vanha kohtaavat korttelipihalla

Heinua kertoo pihapiirin suunnittelussa saavutetun onnistunut kokonaisuus ja korttelipihaan jääneen väljyyttä. Autoilla kulku pihaan muutettiin tapahtumaan Palokadun puolelta.

– Nyt pihaan on enemmän tilaa liikennöidä. Aiemmin sisään- ja ulosajot olivat Tornitalon kohdalta vilkasliikenteiselle Kirkkopuistikolle, se oli aika vaarallinen paikka, kertoo Lakean isännöitsijä Jaana Karppinen.

Karppinen toteaa myös pihan alla sijaitsevan autohallin tuovan sujuvuutta arkeen.

– Tilavasta autotallista on pihan lisäksi kulku suoraan A-talon asuinkerroksiin. Myös pihan autopaikat ovat hyvin sijoitetut. Lasten leikkipaikka on suojaisasti ”bunkkerin” takana, missä ei ole autoliikennettä, hän kuvailee.

Bunkkerina tunnettu entinen väestönsuoja valmistuu pian asukkaiden yhteiskäyttöön saunarakennukseksi.

Valoisa wc- ja kylpyhuonetila, jonka seinissä on käytetty isoja vihreän sävyisiä laattoja.
Asukkaat voivat valita rakennustöiden aikana mm. kylpyhuoneidensa pintamateriaalit ja värimaailman.

Uusi talotekniikka sujuvoittaa myös huoltotöitä

Karppinen kokee Asunto Oy Vaasan Elektra Bostads Ab:n asuntokohtaisen jäähdytyksen erityisen hienona asiana.

– Lisäksi vesimittarit ja muu vastaava talotekniikka on asuntojen ulkopuolella, joten niihin liittyviä käyntejä asuntoihin vaaditaan vähän. Pääsemme tekemään paljon huoltotöitä ulkopuolelta käsin, mikä helpottaa ja nopeuttaa niitä huomattavasti, hän kertoo.

Asunto Oy Vaasan Elektran tornitaloon muutettiin 24.8.2022 ja Museokadun puoleisen talon asuntojen avaimet luovutettiin 9.9.2022. Muuttopäivänä paikalla oli asukkaiden apuna Lakean palkkaama Niemen muuttoapu.

Asukkaille jaettiin avainten luovutuksen yhteydessä Lakean ja Jokipiin Pellavan yhteistyönä toteutetut sammutuspeitteet.

Taloyhtiössä on vapaana vielä joitain asuntokokoja.

 

Lisätietoa:

Katariina Heinua
asuntomyyjä, LKV, Lakea Oy
Sisustussuunnittelija, SisAk
puh. 040 826 3635
katariina.heinua@lakea.fi