Kuopioon rakennetaan toista Lakean puukerrostaloa

Uutiset

Kuopioon rakennetaan toista Lakean puukerrostaloa

Julkulaan on ryhdytty rakentamaan syyskuussa valmistuneen talon rinnalle toista Lakea Oy:n puukerrostaloa. Seitsemänkerroksinen Asunto Oy Kuopion Nila kootaan tehtaassa kuivissa olosuhteissa valmistetuista puumoduuleista. Talon asunnot ovat Lakea Oy:n kehittämiä Omaksi-koteja.

Lakean asuntomyyjä Nina Huovinen kertoo osoitteeseen Puijonsarventie 56 valmistuneen Asunto Oy Kuopion Kaarnan ja samalle tontille nyt nousevan Nilan järvenrantasijainnin otetun avosylin vastaan. Asuntoja taloissa on yksiöistä kolmioihin, yhteensä 45 Omaksi-kotia kummassakin.

Asukkaiden käyttöön talon viereen Kallaveden rannalle valmistuu lokakuun aikana niin ikään puurakenteinen rantasauna ja sen yhteydessä oleva laiturialue.

– Kaarnassa asutaan aivan järven äärellä ja useista asunnoista avautuvat huikeat maisemat. Talo on ollut tietyllä tapaa suunnan näyttäjä, Lakean asuntomyyjä Nina Huovinen kuvailee viitaten tontille parhaillaan rakentuvaan Nilaan.

Huovinen toteaa puukerrostalon herättäneen paljon kiinnostusta Kuopiossa ja puuta arvostettavan ympäristöystävällisenä rakennusmateriaalina. Kaarnan asukkaat ovat hänen mukaansa kiinnittäneen huomiota talon puuntuoksuiseen sisäilmaan sekä miellyttävään tunnelmaan.

– Monelle on tullut uutena ajatuksena, että rakennusmalli on tällaisen moduuleista rakennetun kerrostalon kohdalla ikään kuin käänteinen, asunnot tehdäänkin valmiiksi ensin sisältäpäin ja moduulit tuodaan vasta sitten tontille, nostetaan paikoilleen ja tehdään talon julkisivut, Huovinen paljastaa.

Lakean projektipäällikkö Niko Herranen toteaa Nilan runkovaiheen olevan rakennustavasta johtuen hyvin nopea perinteiseen kerrostaloon verrattuna.

– Kaarnan kohdalla nouseminen harjakorkeuteensa kesti noin seitsemän viikkoa laskettuna siitä, kun perustukset olivat jo valmiit. Työmaalla ollaan kuitenkin tarkkoja millä ilmalla elementtien nostot tehdään; sadesäällä siihen ei ryhdytä. Myös työmaa-aikainen sääsuoja tehdään aina samalla rakennuksen päälle, Herranen kertoo.

 

Valoisa olohuone-keittiö -tila, josta on avarat näkymät järvelle.
Kuva Kuopion Kaarnan 38,0 m² kaksiosta. Pohjapiirustukseltaan vastaavanlainen asunto tulee rakentumaan myös Nilaan.

Puukerrostaloasunto vuokraamalla omaksi

Huovinen kertoo tontille valmistuneeseen Asunto Oy Kuopion Kaarnaan, niin ikään Omaksi-taloon, muuttaneen monen ikäisiä asukkaita.

– Omaksi-asunto tarjoaa tilaisuuden hankkia vastavalmistuneen asunnon, jota ei muuten välttämättä saisi esimerkiksi vanhan asunnon tai talon myyntihinnalla, Huovinen kuvailee.

Rakenteilla olevasta tai vastavalmistuneesta Omaksi-kodista maksetaan ensin Omaksi-maksuna 7% asunnon kokonaishinnasta. Asunnossa asutaan tämän jälkeen ensin vuokralla, maksaen jokaisen kuukausivuokran yhteydessä lainanlyhennyserän.

Sopimukseen määritellyn ajan, eli noin 20 vuoden kuluttua asunnon voi lunastaa kokonaan itselleen. Asuntoon kohdistuvasta alkuperäisestä lainasta on tuolloin jäljellä noin 40 %. Tämän loppulainaosuuden suorituksen jälkeen asunto on tavallinen osakehuoneisto.

Kuopion Kaarnan KVR-urakoitsijana toimi, samoin kuin nyt myös Kuopion Nilan kohdalla, JVR-Rakenne Oy.

Asunto Oy Kuopion Nilan asuntojen valmistumisajankohta sijoittuu syksyyn 2022.

 

Lisätietoa:

Timo Mantila
toimitusjohtaja, Lakea Oy
puh. 050 581 8097
timo.mantila@lakea.fi