Muuttosiivous

Asunto on siivottava huolellisesti ja pesukoneet on tulpattava.

Muuttosiivous

Kun asunto on kunnossa, tyhjätty ja siivottu, vuokrat ja käyttökorvaukset maksettuna sekä avaimet palautettuna, vakuus palautetaan Lakean vuokralaiselle ja palautettavat maksut Omaksi-vuokralaiselle täysimääräisenä.

Kotitalousvähennys

Asunnon siivouksesta, myös vanhan ja uuden asunnon siivouksesta muuton yhteydessä, on mahdollista saada kotitalousvähennystä, jos sen tekee ulkopuolinen. Verottajan sivuilta on varmistettava tarkemmat tiedot oikeudesta vähennykseen. Varmista myös, että muuttosiivouksen tekijä täyttää verottajan vaatimat ehdot.

Asunnon tyhjennys

Tyhjennä asunto, varastokomerot, pyörävarastot ja ulkoiluvälinevarastot. Parvekkeelle tai piha-alueelle ei myöskään saa jättää mitään ylimääräistä tavaraa.

Astian- ja pyykinpesukoneen putkien tulppaus

Jos astian- ja pyykinpesukone ovat omiasi ja viet ne pois muuton yhteydessä, veden tulo- ja poistoputket on tulpattava. Tulppauksiin on hankittava uudet osat, jos asunnossa ei ennestään jo ole näitä osia. Painepuolen tulpan alle on laitettava tiiviste.

Tarkasta lopuksi, että tulppaus pitää. Muista sulkea hanat vesivahinkojen estämiseksi.

Ikkunat

Pese ikkunat ja parvekelasit, jos ne ovat likaiset, mikäli sää sen sallii ja ikkunat ovat kohtuudella avattavissa.

Sälekaihtimet ja rullaverhot

Paikkaa hyvin kolot ja maalaa ikkunanpuitteet, jos viet pois itse hankkimasi sälekaihtimet tai rullaverhot. Voit myös jättää ne asuntoon. Asuntoon jätetyistä sälekaihtimista ja rullaverhoista ei hyvitetä. Asunnossa muuttaessasi olleet kaihtimet ja rullaverhot on jätettävä paikoilleen.

Pinnat

Imuroi ja pese lattiapinnat sekä poista tahrat.

Pyyhi ovet ja ovenpielet, myös ulko-ovi molemmilta puolilta, sekä poista tahrat.

Imuroi katot tarvittaessa ja puhdista ilmanvaihtoventtiilit ympäristöineen.

Pese kaakeliseinät ja pyyhi varoen maalatut seinät.

Puhdista parvekkeen lattia ja parvekekaiteet.

Taulujen seinäkoukkuja ja proppuja ei tarvitse poistaa. Jos seiniin jää koloja poistetuista ripustimista, ne on paikattava siististi.

Palapeilejä ei tarvitse poistaa. Jos kuitenkin haluat niin tehdä, seinäpinta on tasoitettava ja maalattava tai tapetoitava.

Kalusteet

Pyyhi keittiökalusteiden, eteiskalusteiden, vaatekaappien ja vaatehuoneiden pinnat sisältä ja ulkoa.

Pese keittiön tiskipöytä, hana ja kaakelit.

Asenna alkuperäiset kalusteovet ja kaapit takaisin paikoilleen, jos olet ottanut ne irti esim. astianpesukonetta varten.

Pese roska-astiat.

Kodinkoneet

Sulata pakastin ja kerää vesi pois, ettei se valu lattialle. Pese pakastin ja jääkaappi. Katkaise jääkaapin ja pakastimen virta kytkimestä tai irrota virtajohdot pistorasiasta. Muista jättää jääkaapin ja pakastimen ovet auki.

Pese liesi, uuni, liesituuletin, rasvasuodatin ja uunipellit. Muista puhdistaa myös uunin tausta, jos uuni on vedettävissä esiin, mm. omilla jaloillaan seisovat mallit.

Jätä valaisimien kattopistorasiat paikoilleen.

Pesutilojen kalusteet

Pese suihkuseinä, -kaappi, amme, peili, hyllyt, wc-istuin, allas, hana ja suihku.

Pese lattiakaivot ja -ritilät.

Pese saunan lauteet ja penkit.

Älä ota mukaasi

Älä ota asunnossa jo muuttaessasi olleita palovaroittimia, modeemeja, kaapeleita ja sälekaihtimia tai mitään muutakaan mukaan.

Myös asuntokansio on jätettävä asuntoon.