Ethän huolla asuntoasi pilalle? – Kerrostaloasuja, näin valmistaudut talveen oikein

Uutiset

Ethän huolla asuntoasi pilalle? – Kerrostaloasuja, näin valmistaudut talveen oikein

Ennätyslämmin syksy on tähän asti päästänyt suomalaiset vähällä. Pian kuitenkin kylmenee! Talven lähestyminen kannattaa huomioida myös kotona. Erityisesti uusien kerrostalojen asukkaiden on syytä olla tarkkana: moderniin talotekniikkaan tottumaton saattaa säätää kotinsa asetukset helposti pieleen. Isännöitsijä antaa vinkit talveen varautumiseen.

 

Isännöitsijä Pasi Oksasen mukaan uusien kerrostalojen asukkaat osaavat pääosin toimia asunnoissaan oikein. Valtaosa asukkailta tulevista kysymyksistä liittyy asunnon lämmönsäätöön ja ilmanvaihtoon.

”Vastavalmistuneissa kerrostaloissa on enemmän tekniikkaa kuin vanhemmissa. Siinä voi olla ensi alkuun vähän opettelemista. Esimerkiksi viime kesän helteiden aikana moni yllättyi kuullessaan, ettei huoneistokohtaista lämmönsäätöä voi käyttää asunnon viilentämiseen”, Lakean asuntokohteissa työskentelevä Oksanen kertoo.

Nyrkkisääntö kerrostaloasujalle on, että kodinkoneita, rakenteita, lämmitysjärjestelmää tai ilmanvaihtoa koskevista vioista tulisi aina ilmoittaa isännöitsijälle. Esimerkiksi vetoisuuden tunteeseen ja asunnon lämpötilaan voi kuitenkin vaikuttaa helposti itse.

 

Asutko uudessa kerrostalossa? Tarkista nämä ennen pakkasten tuloa!

 

1. Säädä patteria huomisen sään perusteella. Uusissa kerrostaloissa on tyypillisesti huoneistokohtaiset termostaatit, joista oman kodin lämpötilaa voi säätää suunnilleen 20–25 asteen välillä. Lämmön lisäämisen tai vähentämisen vaikutukset tuntuvat yleensä puolen päivän viiveellä. Jos siis aamuksi on luvassa pakkasta, käännä termostaattiin tehoja jo illalla.

 

2. Valmistuiko kotisi kesällä? Tarkkaile lämpötiloja! Jos kotitalosi on ihan uusi, on todennäköistä, että sen lämmitysjärjestelmä tasapainotetaan kuntoon vasta ensimmäisen kunnon pakkasjakson aikana. Urakoitsija tiedottaa tasapainotuksista asukkaille. Jos asuntosi sisälämpötila laskee alle 20 asteen termostaattien säädöistä huolimatta, ota yhteyttä isännöitsijään.

 

3. Kerää ilmainen lämpö talteen. Uudet kerrostalot ovat tiiviitä, minkä ansiosta auringon lämpöä on helppo hyödyntää asunnon lämmittämiseen. Kerää ilmainen energia talteen: pidä aurinkoisina päivinä verhot auki valoisana aikana, ja sulje ne yöksi lämpöhukan välttämiseksi.

 

4. Uusia ikkunoita ei tarvitse tiivistää. Jos ikkunoista vetää, kannattaa siitä ilmoittaa isännöitsijälle tai huoltoyhtiöön. Ikkunoiden viat kuuluvat urakoitsijan takuun piiriin.

 

5. Laske ilmanvaihdon tehoja pakkassäällä. Koneellinen ilmanvaihto säätöineen saattaa hämmentää siihen tottumatonta. Perussääntö on, että ilmanvaihdon tehoa tulisi lisätä, jos asunnossa on paljon ihmisiä tai esimerkiksi saunomisesta johtuvaa kosteutta. Tehoa kannattaa vastaavasti kääntää pienemmälle kovalla pakkasella tai asunnon ollessa tyhjillään. Jos olet säätänyt ilmanvaihdon mielestäsi oikein, mutta asuntosi tuntuu silti vetoisalta tai tunkkaiselta, ota yhteyttä isännöitsijään tai huoltoyhtiöön. Älä vaihda suodattimia itse tai tuki korvausilmareittejä esimerkiksi teipillä tai villalla.

 

6. Sulje parvekkeen ikkunat. Lasitetun parvekkeen valmistelu talvea varten ei vaadi paljoa! Riittää, että tarkistat, että parvekelasit ovat kiinni. Näin lumi ei pääse satamaan parvekkeelle. Jos parvekettasi ei ole lasitettu, muista tyhjätä se säännöllisesti lumesta. Raskas lumikuorma voi vaurioittaa parvekkeen rakenteita.

 

Vinkit antoi Lakean isännöitsijä Pasi Oksanen.