Tips för en trygg jul – vad händer vid ett plötsligt strömavbrott?

Blogg

Tips för en trygg jul – vad händer vid ett plötsligt strömavbrott?

Julen, högtiden fylld av jultårtor, ljus, skinkfett och barr från julgranen! Mellan varven när du skriver julkort, planerar julaftonsmiddagen och annat pyssel är det bra att också reflektera över säkerhetsfrågor. Vad borde du beakta vid ett plötsligt strömavbrott, vare sig det händer under julen eller vid någon annan tidpunkt?

Det skadar inte att vara förberedd – kom ihåg det även i julfirandet!

Nu är det ett utmärkt tillfälle att kontrollera hur dina brandvarnare fungerar genom att trycka på varnarnas testknapp. Det också bra att ha lätt tillgång till en brandfilt hemma, om en sådan skulle behövas. Vet alla i din familj var de hittar den och hur man använder filten?

Tråkiga situationer varnar inte i förväg och hela familjen bör tillsammans på förhand gå igenom hur man ska agera i en eventuell farlig situation, såsom vid brand.

 

Olohuoneen pöydällä havuja lasimaljakossa, taustalla joulukuusi sekä kynttilä.
Lämna aldrig levande ljus utan uppsikt.

Blinka lilla stjärna där – men vakta den noga

Ljus och värmeljus bör placeras omsorgsfullt så att elden inte kan rymma. Elden får inte heller lämnas obevakad och barn och husdjur får inte lämnas ensamma med levande ljus. Kom ihåg att utomhuseldar inte får tändas på höghusbalkonger eller verandor, eller under tak, de hör hemma på gården, på tillräckligt avstånd från byggnader.

Julbelysning kan däremot vara förtjusande även på balkongen. Kom dock ihåg att kontrollera att sladden och lamporna är intakta innan du tar ljusslingan i användning. Trasiga lampor bör inte användas på grund av risken för elektrisk stöt och brand.

Utomhus ska du endast använda julbelysning och förlängningssladdar som är avsedda för utomhusbruk. Överbelasta inte heller förlängningssladdar.

Trasig julbelysning ska liksom annan elektronik lämnas in till mottagningsstället för el- och elektronikavfall, det vill säga till SER-avfall.

Av säkerhetsskäl får du inte dekorera trapphuset i ett höghus med ljus eller julgranar, men små dörrdekorationer och kransar är tillåtna för att skapa julstämning.

I många hem är julbastun en viktig del av julfirandet. Kom dock ihåg att en varm bastu inte är avsedd för torkning av handdukar eller annan tvätt. Ett tyg som faller ned på bastuaggregatet kan fatta eld.

 

Pieni poika tonttuhattu päässään koristelemassa joulukuusta.
Välplanerat är hälften gjort, och detsamma gäller även säkerheten i hemmet.

Bränsle av skinkfettet

Stekfettet från skinkan får aldrig hällas ner i diskhons avlopp, då det kan orsaka allvarliga stopp i avloppet när det stelnar.

Låt fettet svalna på bakplåten eller exempelvis i en tom mjölkburk. Det kylda fettet kan föras till bioavfallet eller återanvändas! I år samlarkampanjen Kinkkutemppu in julens stekfett för tillverkning av dieselolja.

På julafton är husbolagets insamlingskärl ofta i hård användning. Att vika och platta till kartonger, förpackningar och omslagspapper rekommenderas speciellt vid jul. Gåvopapper har en beläggning och ofta även tejpbitar och hör därför hemma i blandavfallet.

Vanligtvis har husbolaget en insamlingsplats för naturgranar. Det lokala sopbolaget avhämtar granarna för återvinning genom flisning. En plastgran som har kommit till slutet av sin livscykel hör däremot antingen till bland- eller metallavfallet, beroende på materialet.

 

Pöydällä jouluisia leivontatarvikkeita, kynttilöitä, taskulamppuja sekä kynttilöitä.
Med tanke på strömavbrott är det bra att ha exempelvis flicklampor hemma.

Vad händer vid ett strömavbrott?

Det är en bra idé att placera ut batteridrivna ficklampor på åtminstone några platser i hemmet. På så sätt är de lättillgängliga om det blir strömavbrott när det är mörkt. En pannlampa är praktisk, då den lämnar båda händerna fria. Stearinljus fungerar också som belysning, men kom ihåg att placera dem på ett säkert ställe. Se dessutom till att ha tändstickor och reservbatterier hemma.

Med en batteri- eller vevradio kan du lyssna på nyheter och eventuella uppmaningar av myndigheter.

Reservbatterier för mobiltelefoner är praktiska, kom ihåg att alltid hålla dem laddade. Det är också bra att ha en liten summa kontanter hemma.

Vid strömavbrott ska du stänga av påslagna hushållsapparater, såsom ugnen, spisen, strykjärnet, kaffebryggaren och bastuaggregatet. Då blir de inte påslagna under natten, eller om du lämnar hemmet innan elen kopplas på. Stäng också tvätt- och diskmaskinens vattenkranar.

Om eventuella strömavbrott har meddelats i förväg ska du undvika att använda hissen vid den tidpunkten. Vid ett strömavbrott stannar också hissen mitt under färden.

Om strömavbrottet inträffar i kallt väder bör du bromsa värmeutsläppet genom att gardinerna för fönstren.

Fundera på vilka rum som är de viktigaste att täta och hålla så varma som möjligt och stäng dörrarna till de övriga rummen. På så sätt behöver inte hela huset eller bostaden hållas varm. Vid ett längre strömavbrott är det bra om alla sover i samma rum.

Undvik att öppna frysen och kylen under ett strömavbrott för att förhindra att kall luft strömmar ut. Om strömavbrottet varar längre, se till att avfrostningsvattnet från frysen inte orsakar ytterligare skador.

Vattentillförseln kan också stängas av vid ett strömavbrott. Undvik i så fall att använda toaletten, då det kanske bara går att spola en gång. Du kan placera en soppåse i toalettstolen där du utför dina behov, eller köpa en plasthink som du kan använda vid strömavbrott. Lägg den använda påsen i blandavfallet.

Du klarar dig bra utan dricksvatten i några timmar, men vid längre strömavbrott är det bra att ha några liters reserv per person och dag. Uppmärksamma även personlig hygien och matlagning. För personlig hygien kan du reservera exempelvis våtservetter.

Det är bra att reservera mat för minst en eller två dagar i hemmet. Skaffa speciellt sådana livsmedel som inte behöver tillagas på spisen.

Strömavbrott är vanligtvis kortvariga och orsakar inte stora problem. Det viktigaste vore att redan nu göra upp en handlingsplan för dem. Väl planerat är hälften gjort: på så sätt kan du hålla dig lugn och beredd vid strömavbrott, oavsett om eldistributionen avbryts exempelvis till följd av en storm eller ett tidigare meddelat tillfälligt avbrott.

 

Låt julen komma, vi på Lakea önskar dig en god och trygg julhelg!

 

Pelastustoimi.fi – Planera och öva för en brandsituation

72tuntia.fi – information bland annat om att förbereda ett strömavbrott

Spek.fi, Räddningsbranschens Centralorganisation i Finland – tryggt boende