Ett eget hem var en dröm som gick i uppfyllelse för Pirjo.

Blogg

Ett eget hem var en dröm som gick i uppfyllelse för Pirjo.

Pirjo Korkeamäki betalar av priset för sin bostad i hyran. De månatliga utgifterna jämfört med traditionellt hyresboende ändrades just inte alls.

Pirjo Korkeamäki sitter vid köksbordet i sitt nya hem och beundrar lösningen.
“Jag är verkligen glad och nöjd med att jag hamnade här. Hemmet känns som mitt eget och ekonomiskt var detta ett rationellt beslut.”

Korkeamäki har nyss lämnat årtionden av hyresboende bakom sig och flyttat till Sandviken i Vasa, till en av Lakeakulmas Omaksi-bostäder. Omaksi-bostaden är Lakeas finansieringsmodell, där köparen betalar sju procent av bostadens pris och får flytta in i sitt nya hem. Den återstående delen av köpeskillingen betalas i hyran under tjugo års tid, varefter den boende kan lösa in bostaden genom att betala av den resterande låneandelen.

“Jag hade så pass mycket besparingar att jag klarade mig helt utan att ta lån. I den här åldern vågar man inte riktigt längre ta lån, det är trevligare så här. Fastän jag nu bor i en ny lägenhet nära centrum har de månatliga boendekostnaderna ökat endast lite jämfört med hyresboendet. Och nu betalar jag ju till mig själv”, säger Pirjo Korkeamäki som gick i pension för ett par år sedan.

Innan hon flyttade till Lakeankulma kartlade Korkeamäki situationen för lägenheter som är till salu i Vasa.

“För den här samma månatliga satsningen hade jag kanske kunnat köpa en lägenhet i utkanten av staden i ett gammalt höghus. Det hade naturligtvis inneburit renoveringar.”

Eftersom Korkeamäki inte kör bil bekymrade hon sig också över avstånden.
“Det är härligt att bo i en ny lägenhet nära servicen nära centrum.”

Tidigare bodde Korkeamäki i ett äldre hus, vars omständigheter hon inte saknar.
“Planlösningen är bra i mitt nya hem. Det är också härligt med en inglasad balkong, tillräckligt med stickkontakter, mycket skåputrymme och ett rymligt badrum.”

Boendetjänsterna ett plus
Pirjo Korkeamäki läste en tidningsartikel om Lakeakulmas hus redan när byggnaden ännu var en stor byggnadsplatsgrop mellan Backbrunnsvägen och Korsholmsesplanaden. Samtidigt läste hon om finansieringsmodellen Omaksi.
“När det senare ordnades ett informationsmöte om huset och finansieringen gick jag dit. Jag tyckte genast om lägenheten, och Katariina Heinua på Lakea berättade förståeligt om finansieringen Omaksi. Jag funderade inte länge på beslutet.”

Pirjo Korkeamäki rör mycket på sig och är på alla sätt aktiv, men säger att hon redan funderar på åldrandet.
“Det faktum att man kan få måltids- och hälsovårdstjänster i samma hus påverkade säkert köpbeslutet.”

På Lakeas gatuplan finns Diakonissanstaltens verksamhetsställe, som tillhandahåller bland annat hemvårds- och måltidstjänster samt laboratorieprovtagningstjänster. Dessutom ordnas det rekreationsverksamhet. Det kommer också att öppnas en restaurang i bottenvåningen.

“Det bor nog inte bara äldre i huset”, påpekar Korkeamäki. “Det finns säkert de som redan behöver boendetjänster, men här bor också många unga familjer. En säker finansieringsmodell lockar säkert alla i dessa tider när man aldrig kan veta om hur den egna ekonomin kommer att se ut i framtiden.

Den som frågar får svar
Vardagen i lägenheten på Backbrunnsvägen har ännu inte hunnit börja på allvar. Pirjo Korkeamäki har ännu inte TV och tvättmaskin och i fönstren hänger ännu inga gardiner.
“Det är trevligt att inreda ett nytt hem då allt är skinande nytt och fungerande. Jag ger Lakea fulla poäng för hur väl vi invånare har fått information om allting gällande flytten och huset. Det har ordnats gemensamma informationsmöten till exempel om elektroniska nycklar, tvättstugan och bastun och de övriga gemensamma utrymmena.”

Pirjo Korkeamäki anser att möten öppna för alla är ett mycket bra sätt att samla människor vid försäljning av nya bostäder.
“Särskilt för tröga österbottningar kan tröskeln vara hög att själv ta kontakt och fråga. Men alltid när det ordnas ett öppet möte, kommer det människor.”

Lakea ordnar ett informationsmöte i Lakeankulma den 27 september. Under mötet berättas det om den nya restaurangen och tjänsterna, och man får bekanta sig med bostadsaktiebolagets lägenheter. Samtidigt berättas det om den populära finansieringsmodellen Omaksi. Lakeas säljkonsulent Katariina Heinua och kundchefen Kristian Korpela deltar.