Validia berömmer utrymmeslösningarna inom Lakeas serviceboende

Blogg

Validia berömmer utrymmeslösningarna inom Lakeas serviceboende

Solen skiner från en klarblå himmel. Försommarens bedårande grönska omger Validias hus för effektiverat serviceboende i Kasperi i Seinäjoki. Huset är hem för 20 boende, mitt i Kivistös lummiga bostadsområde, några kilometer från stadskärnan. Även om huset är en serviceboendeenhet för Validia Asuminen, är det allt annat än en anstalt.

“Vi uppskattar särskilt att det här huset fullständigt smälter in i bostadsområdet”, säger Teija Lehtiniemi, servicechef för Validia Asuminen i norra Finland. “Det finns ingen orsak till varför det här huset utanpå skulle behöva skilja sig från andra byggnader. Här bor man och vardagen rullar på som i grannhusen.”

Huset som Lakea lät bygga 2013 ser likadant ut som Lakeas andra höghus i omgivningen. Dem känner man igen på de färggranna balkongerna. Validiahuset passar in i idyllen och till exempel dess huvuddörr skiljer sig inte från ytterdörren i ett vanligt höghus på annat sätt än att den har en större rullstolsramp.

“Lösningarna inomhus har visat sig vara mycket lyckade”, säger Sonja Lehtimäki, serviceförman för Validiahuset i Seinäjoki. “Våra utrymmen har fått goda betyg i Tillgänglighetscentret ESKE:s inspektion. Tillgängligheten är viktig för oss, eftersom största delen av våra boende är rullstolsburna.”

I Validiahuset bor boende som omfattas av lagen om service och stöd på grund av handikapp. De lever ett vanligt liv trots sina handikapp. En del behöver hjälp i de vardagliga sysslorna, en del klarar sig mycket bra på egen hand. Alla bostäder har kök, där arbetsytorna och funktionerna kan justeras så att de passar rullstolsburna personer.

 “Lakea beaktade vår särskilda önskan väl i byggnadsskedet. Till exempel installerades i varje bostad ett trygghetstelefonsystem varifrån anropen styrs till skötarna dygnet runt. Vid ingången finns ett stort förvarings- och tvättutrymme för rullstolar”, berättar Teija Lehtiniemi.

I Validiahuset i Seinäjoki trivs både de boende och personalen. Omsättningen är låg.
“Hos oss trivs både de boende och personalen permanent.” Bra läge, utmärkta arbetsförhållanden och god stämning förbättrar trivseln i arbetet”, säger Sonja Lehtimäki.

Integreringen av Validiahuset i bostadsområdet gäller inte endast husets utseende. I huset finns fem “vanliga” Lakeahyresbostäder utan koppling till boendeservice för handikappade. Hyresgästerna använder emellertid delvis samma utrymmen, till exempel den gemensamma tvättstugan och gymmet.

“Samlevnaden är viktig för våra boende”.