Validia kiittelee Lakean palveluasumisen tilaratkaisuja

Blogi

Validia kiittelee Lakean palveluasumisen tilaratkaisuja

Aurinko paistaa kirkkaalta taivaalta. Alkukesän huumaava vehreys ympäröi Validian tehostetun palveluasumisen talon Seinäjoen Kasperissa. Talo on kahdenkymmenen asukkaan koti, keskellä Kivistön vehreää asuinaluetta, muutaman kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Vaikka talo on Validia Asumisen asumispalveluyksikkö, laitosmaisuus on tästä talosta kaukana.

”Erityisesti arvostamme tässä talossa sitä, että se integroituu täydellisesti muuhun asuinalueeseen”, Validia Asumisen Pohjois-Suomen palvelujohtaja Teija Lehtiniemi sanoo. ”Ei ole mitään syytä, miksi tämän talon pitäisi päällepäin erottua muusta rakentamisesta. Täällä asutaan ja eletään arkea, kuten naapuritaloissakin.”

Vuonna 2013 valmistunut Lakean rakennuttama talo on saman näköinen kuin ympäristössä kohoavat Lakean kerrostalot, jotka Kivistössä ovat tuttuja värikkäistä parvekkeistaan. Validia-talo istuu idylliin, eikä esimerkiksi sen pääovi erotu tavallisesta kerrostalon alaovesta kuin isomman inva-luiskansa ansiosta.

”Sisätilojen ratkaisut ovat osoittautuneet todella onnistuneiksi”, Seinäjoen Validia-talon palveluesimies Sonja Lehtimäki sanoo. ”Tilamme ovat saaneet Esteettömyyskeskus ESKE:n tarkastuksessa hyvät arviot. Esteettömyys onkin meillä tärkeää, sillä suurin osa asukkaista kulkee pyörätuolilla.”

Validia-talossa asuu vammaispalvelulain piiriin kuuluvia asukkaita. He elävät tavallista arkea, riippumatta vammasta. Osa tarvitsee hoivaa päivittäisissä askareissaan, osa on hyvin omatoimisia. Kaikissa asunnoissa on keittiöt, joiden työtasot ja toiminnot ovat säädettävissä sopiviksi pyörätuolin käyttäjälle.

 

”Lakea otti rakentamisvaiheessa hyvin huomioon erityistoiveemme. Esimerkiksi jokaiseen asuntoon asennettiin turvapuhelinjärjestelmä, josta kutsut ohjautuvat hoitajille kaikkina vuorokaudenaikoina. Ja sisäänkäynnin yhteydessä on iso säilytys- ja pesutila pyörätuoleille,” Teija Lehtiniemi kertoo.

Seinäjoen Validia-talossa viihtyvät niin asukkaat kuin henkilökunta. Väen vaihtuvuus on vähäistä.
”Meillä viihdytään vakituisesti. Sama juttu henkilökunnan suhteen. Hyvä sijainti, mainiot työskentelyolosuhteet ja hyvä tunnelma parantavat työssä viihtymistä”, Sonja Lehtimäki tuumii.

Validia-talon integroituminen asuinalueeseen ei rajoitu vain talon ulkonäköön. Talossa on viisi ”tavallista” Lakean vuokra-asuntoa, ilman sidosta vammaisten asumispalveluihin. Vuokra-asukkaat kuitenkin käyttävät osin samoja tiloja, kuten yhteistä pyykkitupaa ja kuntosalia.

”Tällainen rinnakkaiselo on asukkaillemme tärkeää.”