Kyllä, myös nyt voi olla hyvä aika ostaa asunto – ota nämä asiat huomioon

Blogi

Kyllä, myös nyt voi olla hyvä aika ostaa asunto – ota nämä asiat huomioon

Tilannetta hieman eri vinkkeleistä katsomalla voi huomata, ettei aika asunnon ostolle ole välttämättä lainkaan niin huono, kuin mediassa näkee maalailtavan. Asuntoa etsivät voivat itse asiassa käyttää ajankohtaa hyväkseen. Mutta miten ja mitä olisi hyvä pitää mielessä?

Lakean liiketoimintajohtaja Kristian Korpela toteaa, ettei maailman tilannetta voi muuttaa, mutta Lakea voi antaa kaiken tiedon ja tuen asiakkailleen ja asukkailleen sekä jatkaa ennakkoluulotonta tuotekehitystään.

– Olen henkilökohtaisesti sitä mieltä, että korot ovat nyt normaalilla tasolla pitkä poikkeavan jakson jälkeen. Asunnon ostajalla on nyt oiva tilanne arvioida millaiseen asuntoon hänellä on oikeasti varaa, paljon parempi kuin viimeisten vuosien 0-koron aikaan, hän kertoo heti alkuun.
 

Uudiskohteessa vara parempi

– Ostamalla asunnon uudiskohteesta voi välttyä isoilta kuluilta, joita vanhoihin asuntoihin mahdollisesti liittyy. Kulut eivät välttämättä liity itse rakennukseen, yllätyksiä voi tulla riippumatta siitä, miten vanhaa taloyhtiötä on hoidettu ja pidetty yllä, Kristian toteaa.

Saimme esimerkiksi vähän aikaa sitten lukea Euroopan parlamentin äänestyksestä rakennusten energiatehokkuusvaateisiin liittyen.

– Uudiskohteessa ei tule tällaisia täysin ulkopuolelta ilmestyviä yllätyksiä. Jos nyt ostaa asunnon uudiskohteesta, esimerkiksi sen energialuokka on hyvä vuosikymmeniä eteenpäin ja tulevat korjaukset ovat kaukana. Se on iso etu, Kristian korostaa.

Hän muistuttaa myös, että vanhoihin taloihin verrattaessa uudiskohteet ovat varsin kustannustehokkaita. Niissä on monessa käytössä maalämpö, aurinkopaneeleja tai talo on vähintäänkin liitetty kaukolämpöön. Myös eristeet ovat hyvät ja asumiskustannukset saadaan näin pienemmiksi kuin vanhemmissa kohteissa.

 

Uudessa asunnossa tulevat peruskorjaukset ovat kaukana tulevaisuudessa. Kuvassa Kuopioon vuonna 2022 valmistuneen Lakean puukerrostalon, Asunto Oy Kuopion Nilan kolmio.

Asunnon valinnan vapaus – pienet asiat vaikuttavat isosti asumisen arkeen

– Asuntoa etsivän kannalta on tosi hyvä juttu, että asuntotarjontaa on nyt enemmän. Nyt on mahdollista ihan rauhassa katsoa asuntoa ja sopivaa aluetta. Aiemmin hyvät asunnot vietiin alta pois ilman, että niitä välttämättä edes näki ilmoituksissa, Kristian kertoo.

Koti kannattaa hankkia arvostetulta, kehittyvältä ja siten arvonsa säilyttävältä alueelta. Myös talon ja asunnon laatuun sekä toimivuuteen on syytä kiinnittää huomiota. Näin oma asumisen arki on miellyttävää, mutta myös asunnon myynti on helpompaa, jos se tulee joskus ajankohtaiseksi.

Lakealla otetaan jatkuvasti huomioon asiakkailta ja asukkailta saadut palautteet ja niitä käytetään hyväksi uusia kohteita suunniteltaessa. Asuntomyyjät tuovat asiakkailta kuulemiaan toiveita esiin palavereissa. Monet läpi käydyt asiat ovat melko pieniä käytännön arkiasioita, mutta silti – tai juuri siksi – tärkeitä.

– Suunnittelemme asuntopohjia tosi tarkasti. Olemme miettineet ihan pienistä nippeleistä lähtien millä tavalla voisimme olla erilaisia ja mitkä asiat auttavat arjessa. Esimerkiksi koirien määrä on lisääntynyt valtavasti ja viime palaverissa käsittelimme sitä, olisiko asunnoissa tulevaisuudessa paikka mihin laitetaan eläimen tarvikkeet ja kipot. Nyt tuokin ajatus pyörii myllyssämme – konseptoimme tätä ja muita ideoita ja tulemme tekemään parempaa laatua kuin muut, Kristian kuvaa kehitysprosessia.

 

Nainen tarkastelemassa asunnon pohjapiirustusta toimistopöydän äärellä.
Asuntojen pohjapiirustuksen ja toimivuuden kehitystyö on Lakealla jatkuva prosessi. Kuva Lakean Seinäjoen toimistolta.

Kysy rohkeasti neuvoa, apua on tarjolla

– Asunnon ostoa harkitessa ei tarvitse olla yksin. Kannustan kysymään asioita, ei ole mitään sellaista, mitä meiltä ei voisi kysyä. Osaltamme ohjaamme myös oikean tahon puoleen; kerromme mitkä asiat vaikuttavat päätöksen tekoon ja minne kannattaa mennä juttelemaan, Kristian kertoo.

Yhteydenottokanavia Lakean suuntaan on monipuolisesti; valita voi yhteydenoton sähköisessä muodossa tai yhtä hyvin tulla tapaamaan henkilökohtaisesti asuntomyyjää toimistolle.

– Avoin, rehellinen kommunikointi on tärkeää. Meitä Lakealla on niin pieni porukka, että keskustelemme ajankohtaisista asioista paljon ja avoimesti. Myös sen osalta varmasti eroamme isoista alan toimijoista; asuntomyyjämme eivät ole asenteeltaan vain asuntomyyjiä, tavoitteenaan pelkästään esitellä asuntoja ja tehdä kauppaa. Heillä on laajempi näkemys asioista ja kyky sekä halu auttaa, Kristian kuvaa.

 

Kaksi naista ja miestä keskustelemassa Lakean neuvotteluhuoneessa.
Pienemmällä porukalla hyvässä ilmapiirissä on ketterä käydä läpi ajankohtaisia asioita. Kuva Lakean Seinäjoen toimistolta.

Tänä vuonna Lakean ennakkomarkkinointiin tulevat ja jo markkinoinnissa olevat uudiskohteet ovat kaikki hyvin erilaisia luonteeltaan. Asuntoja syntyy moneen eri makuun ja tarpeeseen.

– Tässäkin maailmantilanteessa kohtaan Lakean toimistoilla koko ajan hymyileviä kasvoja ja täällä jaksetaan painaa eteenpäin sekä ideoida uutta, Korpela kiittelee.

Oletko jo käynyt tutustumassa Lakean suunnitteilla ja rakenteilla oleviin koteihin?