Oma koti on Pirjolle unelmien täyttymys

Blogi

Oma koti on Pirjolle unelmien täyttymys

pirjok2

Pirjo Korkeamäki maksaa asuntoaan omakseen vuokrassa. Kuukausikulut perinteiseen vuokra-asumiseen verrattuna eivät juuri muuttuneet.

 

Pirjo Korkeamäki istuu uuden kotinsa keittiönpöydän ääressä ja ihastelee ratkaisuaan.
”Olen todella iloinen ja tyytyväinen, että päädyin tänne. Koti tuntuu omalta, ja rahallisesti tämä oli järkevä päätös.”

Korkeamäki on juuri jättänyt vuosikymmenten vuokra-asumisen taakseen ja muuttanut Vaasan Hietalahteen, Lakeankulmalle Omaksi-asuntoon. Omaksi-asunto on Lakean rahoitusmalli, jossa ostaja maksaa 7 % asunnon hinnasta ja pääsee muuttamaan uuteen kotiinsa. Loppukauppahintaa maksetaan vuokrissa kahdenkymmenenvuoden aikana, jonka jälkeen asukas voi lunastaa asunnon omakseen maksamalla pois jäljellä olevan lainaosuuden.

”Minulla oli sen verran säästöjä, että selvisin kokonaan ilman lainan ottoa. Tässä iässä ei oikein enää uskalla lainaa ottaa, on mukavampi näin. Vaikka asun nyt uudessa asunnossa lähellä keskustaa, asumiskulut ovat kuukautta kohden nousseet vuokralla asumiseen verrattuna vain vähän. Ja tässähän maksan itselleni”, pari vuotta sitten eläkkeelle jäänyt Pirjo Korkeamäki juttelee.

Ennen Lakeankulmalle muuttamistaan Korkeamäki kartoitti myytävien asuntojen tilannetta Vaasassa.

”Tällä samalla kuukausittaisella panostuksella olisin ehkä voinut ostaa asunnon laitakaupungilta vanhasta kerrostalosta. Remontteja sellainen olisi tietenkin tiennyt.”

Autottomana Korkeamäkeä arveluttivat myös välimatkat.
”Nyt on ihana asua uudessa asunnossa palveluiden äärellä, keskustan kupeessa.”

Korkeamäen entinen koti oli iäkkäämmässä talossa, jonka puitteita hän ei kaipaa.
”Pohjaratkaisu on uudessa kodissani hyvä. On myös ihanaa, kun on lasitettu parveke, riittävästi pistokkeita, valtavasti kaappitilaa ja tilava kylpyhuone.”

 

Asumispalvelut plussaa

 

Pirjo Korkeamäki luki lehdestä artikkelin Lakeankulman talosta jo silloin, kun rakennus oli vasta iso työmaamonttu Mäkikaivontien ja Korsholmanpuistikon välissä. Samalla hän luki Omaksi-rahoitusmallista.
”Kun myöhemmin talosta ja tästä rahoituksesta järjestettiin infotilaisuus, menin paikalle. Ihastuin tähän asuntoon heti, ja Lakean Katariina Heinua kertoi ymmärrettävästi Omaksi-rahoituksesta. En miettinyt päätöstä kauaa.”

Pirjo Korkeamäki lenkkeilee ja on kaikin puolin aktiivinen, mutta sanoo jo miettivänsä vanhenemista.
”Se, että samasta talosta voi saada ateria- ja terveyspalveluita, vaikutti varmasti ostopäätökseeni.”

Lakeankulman katutasossa on Diakonialaitoksen toimipiste, joka tarjoaa muun muassa kotihoito- ja ateriapalveluita sekä laboratorionäytteenottoja. Lisäksi se järjestää viriketoimintaa. Uutena palveluna alakerrassa on avaamassa ravintola.

”Ei tämä talo kyllä mikään vanhojen asuttama ole”, Korkeamäki huomauttaa. ”Varmasti talossa on heitä, jotka asumispalveluita jo kaipaavat, mutta paljon on myös nuoria perheitä. Turvallinen rahoitusmalli houkuttaa varmasti kaikkia näinä aikoina, kun oman talouden tulevaisuudesta ei koskaan tiedä.”

Kun kysyy, saa tietää

 

Arki Mäkikaivonkadun asunnossa ei ole vielä ehtinyt kunnolla alkaa. Pirjo Korkeamäen koti odottaa vielä uutta televisiota ja pesukonetta, ja verhotkin uupuvat ikkunoista.
”On kiva laittaa uutta kotia, kun kaikki on niin uutuuttaan kiiltävää ja toimivaa. Siitä annan Lakealle täydet pisteet, miten hyvin kaikesta muuttoon ja taloon liittyvästä meitä asukkaita on informoitu. On ollut yhteisiä infotilaisuuksia esimerkiksi sähköisiin avaimiin, pesutupaan ja saunaan ja muihin yhteisiin tiloihin liittyen.”

Pirjo Korkeamäki pohtii, että uusien asuntojen myynnissä ylipäätään kaikille avoimet tilaisuudet ovat erittäin hyvä tapa saada ihmisiä paikalle.
”Varsinkin jäyhille pohjalaisille voi olla korkea kynnys ottaa yhteyttä itse tai tulla kyselemään mitään. Mutta aina kun on avoin tilaisuus, ihmisiä tulee.”

Lakea järjestääkin Lakeankulmalla infotilaisuuden 27. syyskuuta. Tilaisuudessa kerrotaan uuden ravintolan avaamisesta ja palveluista sekä tutustutaan taloyhtiön asuntoihin. Samalla kerrotaan suositusta Omaksi-rahoitusmallista. Mukana on Lakean myyntineuvottelija Katariina Heinua ja asiakkuusjohtaja Kristian Korpela.

Lue infotilaisuudesta lisää täältä!