Kalevaspelen närmar sig – Tränar du hemma, Niklas Loukola?

Blogg

Kalevaspelen närmar sig – Tränar du hemma, Niklas Loukola?

Kulstötaren Niklas Loukola tejpar fingrarna före varje träning. Fingrarna är kulstötarens mest sårbara kroppsdel, fastän nästan hela kroppen utsätts för påfrestning i den ryckiga grenen.

“Lederna är redan slut”, säger den 26-årige idrottsmannen. “Kulstötning är en gren där fingrarna är mest utsatta. De är den mest sårbara kroppsdelen. Därför försöker jag förstärka fingrarna då jag tränar.”

Att filma prestationerna är en viktig del av kulstötarens träningspass.

“Å andra sidan vet jag nog själv också när jag lyckas med en stöt och när jag inte gör det”, säger Loukola.

Niklas Loukola bor i centrala Seinäjoki varifrån han har kort väg till yrkeshögskolan där han studerar. Loukola blir i vår ingenjör i byggteknik.

“Det finns goda träningsmöjligheter i Seinäjoki. Jag tränar främst i Idrottshuset och allaktivitetshallen Elisa. Jag tränar just inte hemma. Jag har nog en gymnastikmatta men just inga motionsredskap. När jag ännu bodde hos mina föräldrar hade jag ett gym hemma. Det var väldigt behändigt. Men nu när jag bor i centrum finns allting nära till hands.”

När det gäller FM-tävlingen, det vill säga evenemanget Kalevaspelen, ser Loukola utöver bra resultat och placeringar även fram emot att träffa kolleger.

“Inte hinner man förstås prata så mycket under tävlingen men nog är det ändå även ett socialt evenemang för oss idrottare. En stor tävling kan vara den enda möjligheten att träffa många. Annars är jag i kontakt med andra kulstötare till exempel på Facebook. Kulstötarna kommer mycket bra överens. Vi skojar med varandra utanför kulringen, fastän vi tar tävlingen på allvar.”

Lakea är huvudsamarbetspartnern för evenemanget Kalevaspelen 2017. Tävlingen ordnas den 20– 23 juli i Seinäjoki. Lakea följer tävlingsdeltagarnas förberedelser.