Presentation av Lakea-anställda, del Jonna

Blogg

Presentation av Lakea-anställda, del Jonna

Förra sommaren slet Jonna Yli-Torkko som presentatör vid Lakeas bostadsmässhus i Mäihä. Ett lyckat sommarjobb gav mer jobb på Lakea.

Vem är du och vad gör du på Lakea?
Jag heter Jonna Yli-Torkko, jag jobbar vid Lakeas enhet i Seinäjoki som hyresförmedlare och fastighetsmäklare. Jag började i april och mitt jobb pågår, som det ser ut nu, till slutet av augusti.

Hur fick du jobbet?
Jag är tradenom inom företagsekonomi. Utbildningen ger många möjligheter och boende har alltid intresserat mig. Förra sommaren sökte jag och fick jobbet som bostadspresentatör för Lakeas bostadsmässobjekt och då blev Lakea bekant som arbetsplats. Men största delen av jobbet gjordes emellertid på mässan. Jag tyckte att medarbetarna på Lakea var sjysta.
Efter det intressanta sommarjobbet ville jag ta AFM-examen för auktoriserad fastighetsmäklare. När jobbet tog slut skickade jag genast e-post till Lakea och frågade om de kunde ha ett annat jobb åt mig. Jag fick ett jakande svar mycket snabbt. Det var trevligt när jag redan kände folk. Ofta är jag alltid nervös i början på en ny arbetsplats, men inte när jag kom hit.

Hurdant är en hyresförmedlares jobb på Lakea?
Den största delen av arbetsdagen svarar jag på e-postmeddelanden och telefonsamtal. Ganska ofta kommer det också kunder hit till byrån då den ligger så centralt mitt i stan. Jag sköter boendeärenden: bostadssökningar, hyresavtal, flyttningar – alla kontakter och allt pappersarbete som hör till. På våren är det jäktigt när boende flyttar ut och det kommer nya till exempel när skolorna slutar.
På sommaren kommer jag också att arbeta som fastighetsmäklare en tid. Jag väntar ivrigt på det.

Vad är det bästa med jobbet?
Varje dag balanserar jag för att komma ihåg att sköta alla ärenden i rätt tid. Man måste stå ut med att det finns många oavslutade jobb samtidigt. Jag gillar att det händer mycket och jag får fundera hur jag lyckas sköta allting i tid. Ett utmanande jobb är motiverande. Mitt bord och datorskärmen är ofta fulla av Post-It lappar som jag sedan en i taget kastar i papperskorgen när arbetet är gjort. Det finns inga tråkiga stunder.

Hurdana framtidsplaner har du?
Jag skulle vilja jobba med boende också i fortsättningen. På Lakea finns många möjligheter, här kan du göra nästan vad som helst inom branschen. Det skulle vara trevligt att fortsätta här.

Vilka hobbyer har du?
Jag sysslar med inredning. Jag är mycket intresserad av det, och då jag just har flyttat med min sambo finns det mycket att inreda i vårt nya hem. Också på bostadsmässan ville jag går runt och titta på alla objekt också flera gånger på fritiden fastän jag jobbade där.