Presentation av Lakea-anställda, del Katariina

Blogg

Presentation av Lakea-anställda, del Katariina

Hur kom du till Lakea, Katariina Heinua?

Jag har arbetat som fastighetsmäklare på Lakea i Vasa ett drygt halvt år. Jag har AFM-examen för auktoriserad fastighetsmäklare. Innan jag kom till Lakea hade jag arbetat som fastighetsmäklare i bostadsbranschen redan i över tio år. Jag har sålt bostäder i Finland och i min före detta arbetsgivares tjänst hade jag möjlighet att bekanta mig med branschen även i Spanien. Jag sökte till Lakea för att jag alltid har varit särskilt intresserad av att sälja nya objekt. Nu har jag fått mitt drömjobb.

Hur skiljer sig försäljningen av nya objekt från försäljningen av äldre objekt?

Det finns en stor skillnad mellan att sälja nya och gamla bostäder. Vid köpslåendet finns bostaden ofta bara på papper. Det ger försäljningen en särskild karaktär när man tillsammans med kunden kan föreställa sig bostaden endast med hjälp av visualiseringar eller genom att besöka bygget. Dessutom är kundkontakten ofta långvarig vid försäljning av nya objekt. Från köpet kan det gå flera månader innan nycklarna lämnas över och före det rörande ögonblicket när kunden får öppna dörren till sitt nya hem. Det är en känslosam situation och absolut ett av de bästa ögonblicken i detta yrke.

Som fastighetsmäklare har jag kontakt med kunden under hela köpprocessen tills hemmet är färdigt, till exempel då kunden väljer inredningsmaterial till det nya hemmet. Det tycker jag är en av de trevligaste uppgifterna i detta arbete, eftersom jag också själv är mycket intresserad av inredning. Jag blir entusiastisk tillsammans med kunden.

Har du mycket jobb?

Lagom mycket. Just nu säljer jag ett stort objekt i Vasa, Lakeankulma, med sammanlagt 146 bostäder. Därutöver säljer jag bostäder i objektet Omaksi som färdigställdes redan tidigare. Arbetet är krävande och jag måste anpassa mig till kundernas tidsscheman. Det passar inte alltid att boka in möten under kontorstid. Då arbetar jag också på kvällar. Visningarna är ofta på veckoslut, så jag arbetar även då.

Hur har fastighetsförmedlingsbranschen och bostadshandeln förändrats under din karriär?

Människornas kunskaper om bostadshandeln har ökat enormt. Ibland kan de ha också felaktiga uppgifter, eftersom det finns allsköns information på internet, även felaktig. En annan förändring är att människorna är snabbare i vändningarna idag än förr. De är otåligare. Om fastighetsmäklarens webbplats laddas långsamt eller de inte genast får svar på sina e-postmeddelanden byter kunderna försäljare. Betydelsen av god service har ökat markant inom branschen. Också jag strävar alltid efter högklassig service.

Du arbetar i Vasa. Betjänar du kunderna också på svenska?

Vasa är en tvåspråkig stad och här säljs bostäder både på finska och svenska. Också antalet engelskspråkiga kunder har ökat. I Vasa finns det till exempel mycket teknologiindustri och bostadsköparna blir allt mer internationella.

Vad gör du för att koppla av från jobbet?

Jag umgås med min härliga familj i vårt härliga hem. Jag bor i ett splitternytt hem i Vasa som jag själv har ritat, tillsammans med min man och våra sex- och nioåriga barn. Jag tycker väldigt mycket om att inreda hemmet. Jag är intresserad av boendetrender också under fritiden och följer branschen noggrant.

Även motion är en viktig del av mitt veckoprogram. När jag joggar glömmer jag allt som har med jobb att göra.