Pähkinöitä lakealaisten pöytälaatikoissa

Rekrytointi

Pähkinöitä lakealaisten pöytälaatikoissa

“Jos työntekijät eivät voi hyvin, ei yrityskään voi hyvin“, kiteyttää Lakean toimitusjohtaja Timo Mantila lähtökohdan yrityksen työntekijöilleen järjestämälle työhyvinvointivalmennukselle. Tämä valmennus ei kuitenkaan jää vain työpaikalle ja -ajalle.

“Ihmisten hyvinvointi on Lakealle tärkeä asia”, Timo kertoo. “Työpaikalla vietetään tosi monta tuntia päivästä ja sen täytyy olla mielekästä aikaa. Lyhytkin päivittäinen liikunta vaikuttaa positiivisesti, mutta kyse ei ole vain siitä. Pitää levätä hyvin, syödä oikein ja kuluttaa energiaa oikeassa suhteessa.”

“Levätä tosiaan pitäisi hyvin, ei vain lakealaisten, vaan ihan kaikkien, se on tosi tärkeä juttu”, komppaa Lakean johdon assistentti Leena Korpela. “Kaikilla on varmasti parantamista tämän asian suhteen.“

TyKy-päivistä aimo harppaus pidemmälle

 
Lakealla on perinteisesti järjestetty TyKy-päiviä, joilla on edistetty yhteisen liikuntapäivän muodossa työntekijöiden työ- ja toimintakykyä.

Lakealla kuitenkin ryhdyttiin miettimään jotain tehokkaampaa työkalua.
“Mietimme miten olisi mahdollista saada työntekijöiden elämäntapoja parannettua ihan kunnolla ja pidemmällä tähtäimellä”, Timo kertoo.

“Saimme vinkin Kuortaneen urheiluopistosta ja aloitimme valmennuksen suunnittelun helmi- maaliskuussa 2018. Toukokuussa henkilökunta sai tiedon uudesta projektista ja valmennustapaamiset alkoivat syksyllä.”

Aluksi kaikki osallistujat tekivät energiatestin, jossa kysyttiin elämäntavoista. Sitä seurasi henkilökohtainen tapaaminen Kuortaneen urheiluopiston yritysvalmennuspäällikkö Tero Viinamäen kanssa. Tuolloin kaikki työntekijät saivat myös aktiivisuusrannekkeen liikkumista motivoimaan.

Ensimmäisen tapaamisen aikaan tehtiin myös kuntotesti, jonka aikana mitattiin hapenottokyky ja tehtiin lihastestit.

 

Omannäköinen ohjelma ja puolenvuoden tavoite

 
Kunto- ja energiatestin sekä tapaamisen pohjalta Viinamäki teki jokaiselle lakealaiselle henkilökohtaisen hyvinvointisuunnitelman, jota päivitetään valmennuksen aikana.

 Valmennuksessa on kyse puolen vuoden jaksosta, jolle lakealaiset ovat voineet halutessaan määrittää jokainen oman tavoitteensa. Valmennusjakson päätyttyä kaikki saavat loppuraportin siitä, miten tavoitteiden saavuttamisessa on onnistuttu.

Joukossa on myös niitä, jotka eivät ole halunneet asettaa itselleen tavoitetta, jokainen sai päättää asiasta itse. Kyse valmennuksessa kun ei ole pakottamisesta, vaan mukavasta tekemisestä, joka lähtee omasta itsestä. Kustomoitu kunto-ohjelma on tehty jokaiselle omien mieltymysten mukaan. 

Leena Korpela kertoo haastattelupäivänämme itse tehneensä kuntopiirin kotona. Sen kierroksiin meni puolisen tuntia aikaa. Leenan oma ohjelma sisältää myös esimerkiksi joogaa.

Jotkut käyvät kuntosalilla tai CrossFit:issä, toiset kävelevät tai hölkkäävät, mahdollisuuksia on runsain määrin.

”Tämä ei ole pakkopullaliikuntaa”, Leena painottaa. ”Valmennuksessa käyttämässämme etävalmennusaplikaatiossa saa hyvinvointipisteitä myös vaikka halaamalla tai kehumalla toista. Kaikki tämä on hyvää.”

”Terveelliset elämäntavat eivät ole välttämättä vain hikijuoksua, ne voivat olla vaikkapa sienestämistä tai koiran kanssa kävelyä”, Timo jatkaa.

”Ei mitään liian vakavaa, vaan monipuolista liikkumista hyvällä fiiliksellä.”
 

Pyöräily sujui urheiluopiston ympäristössä myös lumikelillä
Kevyttä kilpailuhenkeä

 
Leena kertoo, että henkilökohtaisen valmentajan kanssa on ollut hyvä lähteä tavoittelemaan omaa tavoitettaan. Nekin, jotka eivät välttämättä yleensä liiku, ovat innostuneet”, hän toteaa hymyillen.

Lakealla on juteltu valmennukseen kuuluvasta liikunnasta harva se päivä kahvipöydässä. Tilanteeseen on syntynyt jopa pieni kilpailuaspekti.

Kilpailua tai ei, valmennus on herättänyt monta naurua ja hauskaa hetkeä. Esimerkiksi auton renkaiden vaihto syksyllä luettiin tietysti heti liikunnaksi. Ja kun yksi kuittasi etävalmennusaplikaation kautta Espanjan matkalla kävelylenkeistään, hän sai välittömästi lumiukkoja vastaukseksi työkavereiltaan Suomesta.

”Lakealaisten pöytälaatikoista on valmennuksen alettua alkanut löytymään pähkinöitä välipalaksi ja keittiöön ilmestyi kananmunankeitin”, Timo ja Leena kertovat hymyillen.
 

Lakean vuokravälittäjät Minna Paloranta (vas.) ja Tuula Papula
Lakealaisia liikuttamassa

 
Tero Viinamäki Kuortaneen Urheiluopistolta valmentaa henkilöitä jaksamaan paremmin erityisesti vapaa-ajalla. ”Se mitä tekee työpäivän jälkeen auttaa jaksamaan myös työssä”, hän toteaa.

”On vaikea ottaa kantaa siihen, mitä työtekijä tekee töissä, joten valmennuksessa huomio kohdistetaan ruokailuihin ja vapaa-aikaan”, hän jatkaa.

Entä miten lakealaiset ovat vastaanottaneet valmennuksen?

“Lakealaisista on jäänyt minulle tosi postiviivinen kuva”, Tero toteaa.

“Suuri osa liikkui paljon jo ennen valmennusta, mutta jokainen sai kuitenkin ainakin ravintopuolelle uutta tietoa ja käytännönläheisiä vinkkejä. Jokainen tuntui lähtevän tapaamisemme jälkeen hyvillä mielin liikkeelle ja toteuttamaan tehtyä suunnitelmaa. Seuraan etävalmennusaplikaation kautta lakealaisten liikkumista ja hyvinvointia edesauttavia tekoja ja sen tiedon mukaan porukka on lähtenyt tosi aktiivisesti liikkeelle. “
 

Kuortaneen Urheiluopiston yritysvalmennuspäällikkö Tero Viinamäki Lakean vierailullaan valmennuksen alkumetrien aikaan
Valmennuksesta elämäntavaksi

 
“Olemme tosi tyytyväisiä ja jopa positiivisesti yllättyneitä tuloksista”, toteavat Leena ja Timo kysyessäni loppuyhteenvetoa valmennuksesta.

Esimerkiksi hyvinsyömisen tärkeys on ymmärretty lakealaisten keskuudessa. “Hyvin (runsaasti mutta terveellisesti) syömällä voi jopa laihtua, vaikka se aluksi tuntuu yllättävälle ajatukselle”, Leena toteaa.

“Kun saadaan lisää hyvinvointia se näkyy positiivisesti tuloksissa, myös työpaikalla”, summaa puolestaan Timo.

”Kokemustemme perusteella valmennusta on helppo suositella kaikille”, toteavat Leena ja Timo lähes yhteen ääneen.

Mahtavaa lakealaiset, jatkakaa samaan malliin uutta vuotta eteenpäin!
 

Elisabet