Joulupuu on rakennettu – Katariinan jouluiset sisustusvinkit

Blogi

Joulupuu on rakennettu – Katariinan jouluiset sisustusvinkit

Kuulun itse siihen joulusisustajien kastiin, joka noudattaa vuodesta toiseen koristelussa samaa kaavaa. Mutta entä jos kokeilisin tänä vuonna jotain erilaista? Sisustusta työnsä ohella opiskeleva Lakean asuntomyyjä Katariina Heinua lupasi auttaa inspiraation löytämisessä ja antaa samalla vinkkejä sisustukseen yleisesti.

 

Yhtenäinen (joulu)tunnelma kautta koko kodin

Katariina toteaa, että kun kodin peruslähtökohta on värien ja huonekalujen osalta selkeä, pääsee helpommin ja edullisemmin pienin lisämaustein juhlavaan tunnelmaan. Yhtenäisen harmoninen teema, jossa värit ja sisustus soljuvat toisiinsa lisää myös asunnon neliöiden tuntua.
Liika tavaramäärä vaikeuttaa siivousta, kun taas raikkaat, puhtaat pinnat luovat valoisuutta ja siisteyttä. Kotiaan kannattaa siis selkeyttää ja rytmittää. Valita voi esimerkiksi kolme voimaväriä ja muuten harmonisen linjan.

 

Välioviin ripustetut havukranssit kutsuvat astumaan sisään jouluiseen kotiin
Hanki harkiten, myös kuusijuhlaan

”Neuvoisin panostamaan mieluummin laatuun kuin nopeasti vaihtuviin sesonkituotteisiin”, Katariina sanoo. Pidempi elinkaari materiaaleille ei ole vain ekologinen vaan myös rahaa pidemmällä linjalla säästävä valinta.

Esimerkiksi kynttilänjaloissa ja -lyhdyissä kannattaa satsata sellaisiin, jotka istuvat sisustukseen myös joulun jälkeen. Tai ehkä uutta ei kannata lainkaan hankkia. Tavaroiden tyyliä saa vaihdettua vaikkapa kimalle- tai kalkkimaalilla.

 

Soitin voi löytää paikkansa osana sisustusta

”Harkitse kaapissa pölyttymässä olleiden vanhojen koristeiden ja kynttilänjalkojen uudistamista rohkeasti sen sijaan, että ostaisit uutta tilalle”, Katariina kehottaa. ”Myös spraymaaleilla saa uuden elämän ja särmää vanhoille koristeille tai vaikka eläville oksille, havuille ja kanervalle”, hän jatkaa.

Yhdellä huonekalulla voi olla monta käyttötarkoitusta. Puupenkkiä voi käyttää vaikkapa sohvapöytänä. Jouluna huonekaluilla voi olla aivan uusi rooli osana juhlasisustusta.

 

Kaunis tuoli Katariinan olohuoneessa on tänä jouluna kotitonttujen käytössä

”Jo pelkästään huonekalujen paikan muuttaminen tekee paljon yhdessä tavaroiden karsimisen kanssa”, Katariina toteaa. ”Välttämättä ei tarvitse eikä kannatakaan hankkia mitään uutta saadakseen aivan uuden ilmeen ja tunnelman kotiinsa.”

 

Joulun 2018 värit ja materiaalit

”Vuosi on ollut sisustuksessa maanläheinen sävyiltään, siihen kuuluvat ruukku ja vihreän vivahteet”, Katariina kertoo. ”Meillä Skandinaviassakin ollaan siirtymässä valkoisesta rohkeampiin väreihin.”

 

Olohuoneen tehosteväriseinään Katariina valitsi Tikkurilan värin nimeltä Vuono

”Lähes mustaan takoraudan ja luonnon väreihin voi kauniisti yhdistää utuvalkoista ja -harmaata sekä kietoa hyvin myös joulun sävyjä mukaan”, Katariina toteaa.

Hän jatkaa kertomalla, että luonto on nyt myös tekstiileissä ja sisustuselementeissä vahvasti läsnä. Esimerkiksi liinavaatteista, verhoista ja pyyhkeistä löytyy erilaisia puukuoseja, kasveja ja elämiä.

”Itse pidän leikkisistä eläinkuoseista esimerkiksi pupujen, karhujen ja kettujen kera, ne tuovat hauskaa ilmettä myös joulukotiin”, Katariina paljastaa. ”Myös käpy on hauska sisustuksellinen elementti, perinteinen sellainen ja taas muodissa.”

 

Hiiriperhe on löytänyt kodin joulukuusesta

Lakean puukerrostaloissa Jyväskylässä ja Seinäjoella puupinta on selvästi esillä niin talon ulko- kuin sisäpinnoissakin. Erityisesti niiden kodeissa havut, kävyt ja luonnon materiaalit sopivat joulusisustukseen erinomaisesti.

Katariina mainitsee, että tänä vuonna sisustuksessa näkyy paljon myös rouheita pintoja ja erilaisten tyylien sekoittamista. Tämä on itseni kaltaiselle sisustajalle hyvä uutinen. Mikä sen helpompaa, kun esimerkiksi tyylikkääseen satiiniin voi mainiosti yhdistää vaikkapa itsekudotun viltin ja sisustuselementtejä löytyy suoraan ympäröivästä luonnosta.

 

Pääse puusta (kuusesta) pidemmälle

Perinteinen joulukuusi on edelleen monen joulukodin kuningas.

”Olen nähnyt joulukuusen tilalla esimerkiksi kauniin männyntaimen maljakkoon asetettuna”, Katariina kertoo. ”Myös yksinkertainen kuusen oksa maljakossa voi ajaa asian aivan yhtä hyvin. Siinä tulee pohjoisen karu kauneus esiin.”

 

Kaunis elävä oksa yksinkertaisessa maljakossa yllättää kauneudellaan

Kuusi voi olla myös pöydälle aseteltavan kokoinen. Sen tai isommankin kuusen alla voi perinteisen kuusimaton sijasta olla vaikkapa kaunis kori.

Lehdissä näkyy tänä vuonna myös isoja, näyttäviä havukransseja. ”Ehkä olohuoneessa ei ole joulukuusta vaan kaunis jättikranssi sen tilalla”, heittää Katariina ajatuksen ilmaan. ”Isosta kukkaliikkeestä sellaisen voi tilata omaan tyyliin ja tilaan sopivana, jos itsellä ei ole omasta takaa havuja tai kädentaitoja.”

 

Glögit parvekkeella tai pihalla

Katariina muistuttaa, että parvekkeet, terassit ja pihakatokset kannattaa ottaa mukaan joulusisustukseen.

”Esimerkiksi Lakean Kokkolaan rakennuttamaan Niemenkulmaan valmistuu viherhuoneita. Tunnelmalliseksi sisustetussa viherhuoneessa tai lasitetulla parvekkeella voi tarjota vieraille glögit. Näin tavoittaa lämmintä retkitunnelmaa myös kotona. ”

Vaasassa sijaitsevan Lakeankulman sisäpihalla tai tulevana jouluna Jätkäsaaren Lakeanpuiston kattoterassilla Helsingissä nautitut glögit voivat olla myös elämys.

 

 

Entä miksei joulu näkyisi myös kylpyhuoneessa? Kynttilät ja kylpytuoksut luovat tunnelmaa tilaan, johon juhlakoristelu ei välttämättä yleensä ylety.

Vaasaan Laivakadulle rakentuvan Lakean kerrostalon sisäpihalle tuleva saunarakennus tulee tarjoamaan ihastuttavan mahdollisuuden joulusaunan koristeluun”, Katariina maalailee.

 

Kankailla ja valoilla tunnelmaa

Kankaista voi tehdä myös tauluja, joko pieniksi sisustuksellisiksi yksityiskohdiksi tai isoiksi näyttäviksi kokonaisuuksiksi.

”Jos kodissa on korkeat huoneet, kangastauluilla voi vaikuttaa myös huoneiden akustiikkaan”, Katariina vinkkaa. ”Niillä voi edullisesti luoda näyttävän pinnan huoneeseen, 3-4-metriinen taulu tekee jo ison vaikutuksen.”

 

Kankaasta tehtyyn sisustustauluun voi kiinnittää sisälle led-valot

Patterilliset led-valosarjat puolestaan mahdollistavat jouluvalot paikkoihin, joissa ei ole sähköä. ”Havukranssi tai pöydän keskellä oleva havuasetelma valojen kanssa on esimerkiksi kaunis tunnelman luoja”, Katariina kertoo.

”Ruokapöydälle voi asettaa myös vaikkapa oksan ja kietoa siihen valonauhaa ja ripustaa piparkakkuja. Myös kaupoista löytyvien kauniiden lumi- ja jääköynnösten ja luonnosta kerättyjen oksien liitto on näyttävä.”

 

 

Katariina kertoo kiinnittäneensä huomiota tänä vuonna tarjolla oleviin himmelipaketteihin ja näyttäviin valohimmeleihin.

”Valohimmelit sopivat vaaleansävyisinä vaikkapa useaan eri korkeuteen ripustettuina korkean huoneen valon lähteeksi. Jos päätän ostaa jotain uutta omaan joulusisustukseeni, se voisi hyvin olla kaunis himmeli. Olen haaveillut sellaisen tekemisestä.”

 

Lakean myyjä Katariina Heinua apurinaan Spot-koira
Omannäköinen joulu

Monesti vähemmän on siis lopulta enemmän, myös juhlasisustuksessa. Itse järjestin Katariinan kanssa keskusteltuani olohuoneeni huonekalut uudelleen ja tila sai ilokseni heti uuden ilmeen ja pohjan joulusisustukselle. Seuraavaksi sukellan joulukoristelaatikkooni ja ideoin miten voisin käyttää vanhoja koristeita tänä vuonna uudella tavalla.

Kauniin kodikasta joulunaikaa kaikille!

 

Elisabet