Entä jos energian säästämisessä ei olekaan kyse vain pakollisesta pahasta, vaan myös mahdollisuudesta edetä oikeaan suuntaan, ei vain omien laskujen, vaan myös järkevämmän tulevaisuuden nimissä? Kotona ei tarvitse olla nenä huurteessa talvellakaan, vaan jo verrattain pienetkin muutokset saavat aikaan tulosta.
Lue myös jutun lopusta kuinka voit seurata oman toimintasi vaikutuksia päivittäiseen sähkönkulutukseesi. Mukana on hyvä aina olla joku porkkana, tässä tapauksessa mahdollisuus nähdä saavuttamiaan tuloksia!
Asunnon lämpötila ja ilmanvaihto
Ilmojen viiletessä kannattaa käydä läpi kotinsa ikkunoiden ja ulos johtavien ovien tiivisteet. Jos tunnet vetoa, huoltoyhtiö on oikea osoite yhteydenotolle. Tarkista samalla myös lämpöpatterien toimivuus; pulputtavat ja kurlaavat viileät patterit tarvitsevat luultavasti ilmausta. Myös tässä voi tarvittaessa auttaa huoltoyhtiö.
Laske sälekaihtimet alas ja/tai vedä verhot ikkunoiden eteen kylminä öinä vähentääksesi lämmön karkaamista harakoille. Myös parvekelasit kannattaa pitää samasta syystä talvella kiinni. Paksummat verhot talvella auttavat osaltaan eristämisessä.
Älä peitä lämpöpattereita verhoilla tai isoilla huonekaluilla. Huonekalujen ja patterien väliin on syytä jättää vähintään 30 cm väli, jotta lämpö pääsee leviämään huoneeseen esteettä. Lattialämmityksestä puolestaan saa parhaan hyödyn irti, kun lattiapintaa ei peitä paksuilla ja suurilla matoilla – lämmön tulee voida nousta lattialta ylös muualle huoneeseen.
Motiva suosittelee kodin vedottomien oleskelutilojen lämpötilaksi 20–21 astetta, makuuhuoneen voidessa olla jopa asteen tai kaksi viileämpi. Kodin tuuletus kannattaa tehdä hetkellisesti ristituulettamalla. Ja vielä faktaa motivoimaan toimintaa: jo 1 asteen lämpötilan lasku kotona säästää lämmitysenergiaa 5 %.
Mikäli kodissasi on käytössä koneellinen ilmanvaihto, on hyvä muistaa asettaa laitteen säädöt vastaamaan tarvetta; tehosta ilmanvaihtoa esimerkiksi saunomisen ja kotipikkujoulujen yhteydessä ja aseta se minimiin poissa ollessasi.
Kodin jäädessä tyhjilleen esimerkiksi viikonloppureissun ajaksi muista säätää myös huoneiston lämpötila alemmas.
Katsasta kulutuksesi keittiössä
Keittiö voi tarjota useitakin mahdollisuuksia jumpata sähkönsäästöä. Esimerkiksi kylmälaitteet kuluttavat paljon.
Säädä laitteiden lämpötila oikein (jääkaapin suosituslämpötila on 5 astetta ja pakastimen – 18 astetta) ja puhdista sekä sulata laitteet säännöllisesti niiden ohjeiden mukaisesti.
Lämmintä ruokaa kylmälaitteisiin ei kannata laittaa. Jääkaappiin tai pakastimeen pääsyä odottavien ruokien jäädytys hoituu talvella kätevästi parvekkeella. Pakasta ohjeenmukaisia eriä kerrallaan, jotta et kuormita laitetta liikaa jo nosta turhaan niiden sähkönkulutusta.
Pidä jääkaappi ja pakastin puhtaana ja järjestä niiden sisältö fiksusti. Kun elintarvikkeet ovat aina samalla paikalla, löydät etsimäsi näppärämmin ja saat suljettua oven nopeammin. Muista ettei jääkaappia kannata pakata liian täyteen, vaan viileän ilman tulisi voida kiertää mahdollisimman vapaasti kaapin sisällä.
Muista myös imuroida kylmälaitteiden taustat säännöllisesti.
Tee uunissa samalla kertaa enemmän ruokaa ja hyödynnä myös jälkilämpö laitteen sammuttamisen jälkeen. Käytä kattilan kokoon sopivaa keitinlevyä ja muista, että kansi kattilan päällä saa ruoan tai veden lämpiämään nopeammin.
Sauna ja kylpyhuone
Jokaisen peseytymiseesi käyttämäsi vesilitran kohdalla on kulunut energiaa veden käsittelyyn ja lämmittämiseen. Suihkuttele siis ripeästi ja sulje hana saippuoimisen ajaksi. Kylpyammeen käyttö kuluttaa moninkertaisen määrän vettä esimerkiksi 4 minuutin suihkuun verrattuna.
Onko kylpyhuoneesi lattiassa mukavuuslämmitys? Säädä se noin 23–24 asteeseen ja pidä kylpyhuoneen ovi suljettuna, jotta lämpö ei karkaa muuhun asuntoon.
Sähkökiuas on todellinen kodin sähkösyöppö, joten ethän pidä sitä päällä turhaan. Saunoa kannattaa isommalla sakilla ja aloittaa heti saunan lämmittyä. Sopiva saunomislämpötila on 70–80 astetta. Eniten sähköä kuluttavat niin sanotut heti valmiit kiukaat.
Pyykinpesukone (kuten myös tiskikone) kannattaa käynnistää vasta kun kone on täynnä. Harkitse onko esipesuohjelma oikeasti tarpeellinen.
Muista myös vähän käytettyjen vaatteiden tuuletus – aina ei tarvitse pestä. Ja kun peset, testaa matalin puhdistava lämpötilalla sekä käytä mahdollisuuksien mukaan lyhyempiä sekä eko-pesuohjelmia.
Ilmoitathan viipymättä vuotavasta hanasta tai WC-istuimesta huoltoyhtiöön.
Muut kodin sähkönsyöjät
Kiinnitä huomiota kotisi viihde-elektroniikkaan. Iso televisio ja tehokas pelitietokone voivat kuluttaa yllättävän paljon sähköä. Muista, että sähköä kuluu myös laitteiden valmiustilaan. Laitteista kannattaakin poistaa virta kokonaan, kun ne eivät ole käytössä. Myös kodinkoneiden ja kännyköiden laturit on syytä irrottaa pistorasiasta latauksen jälkeen.
Käytä LED- tai energiansäästölamppuja ja ota rautaiseksi tavaksi sammuttaa turhat valot.
Motivoidu seuraamalla tuloksia!
Käy tutustumassa käyttämäsi sähköyhtiön verkkopalveluun tai mobiilisovellukseen seurataksesi kulutustasi. Myös Fingridin sivuilta löytyvä ilmainen Datahub-asiakasportaali mahdollistaa oman kotiosoitteensa sähkönkulutuksen päivittäisen seuraamisen.
Löydät tehokkaimmin sähköä säästävät toimintatavat vertailemalla tämän hetken kulutustietojasi aiempiin päiviin ja ajanjaksoihin. Tähän voi jäädä jopa koukkuun!
Yksittäisen pistorasiaan kytkettävän laitteen kulutuksen voit selvittää pistorasian ja laitteen väliin tulevalla sähkönkulutusmittarilla. Tiesitkö, että monet kirjastot ja sähköyhtiöt tarjoavat niitä lainaan?
Siinä missä turvavöitä ei aiemmin osattu edes kaivata autoihin, nyt vyön kiinnittää aivan luonnostaan ennen liikkeelle lähtöä. Energian ja veden säästämisen kohdalla, niin kotona kuin muuallakin, on paikallaan yhtä looginen ja järkevä käänne!
Lakea Living
Lakea Living palvelee niin Lakean asukkaita, vuokralaisia, osakkaita kuin taloyhtiön hallintoakin tuomalla kaiken tarvittavan tiedon luoksesi. Lakea Livingissä on kyse hyvästä yhteistyöstä ja kokemuksesta sekä arjesta, jossa kaikki olennainen tieto ja apu on helposti käden ulottuvilla, joko sähköisesti tai henkilökohtaisena palveluna. Tarvitset sitten yhteyden isännöitsijään, huoltoyhtiöön tai esimerkiksi apua asunnon vaihtoon, olemme lähelläsi.
Lakea Living – Ilo pitää yhtä.