Ajatuksissa asuntosijoittaminen

Blogi

Ajatuksissa asuntosijoittaminen

Kenelle asuntosijoittaminen sopii ja mitä aiheen parissa aloittelevan tulisi osata ottaa huomioon asunnon ostoa harkitessaan? Lakean liiketoimintajohtaja Kristian Korpela lupasi antaa minulle vinkkejävastavalmistuneen sijoitusasunnon ostoon.


”Tällä hetkellä korot ovat vielä alhaalla ja on vaikea löytää toista yhtä varmaa sijoituskohdetta”, Kristian toteaa aloittaessamme keskustelun asuntosijoittamisesta.

“Jos kasassa on verrattain pienikin alkupääoma, pankeilta on mahdollista saada lainaa sijoitusasunnon ostoa varten. Asunto voi toimia lainan reaalivakuutena.”

 

Sijainti, sijainti ja vielä kerran sijainti

 

Asuntosijoittamista harkittaessa kannattaa olla tarkkana ja tehdä alkuselvitys kunnolla. Esimerkiksi asunnon sijainnilla on suuri merkitys.

“Itse lähtisin sijoittamaan alueelle, jonka oikeasti itse tunnen ja tiedän hyväksi”, Kristian neuvoo.

Läheltä löytyvät palvelut, alueen maine sekä hyvät kulkuyhteydet vaikuttavat siihen millaista vuokraa voit pyytää asunnosta, löytyykö siihen helposti vuokralainen ja miten asunnon arvo jatkossa kehittyy.

“Myös oman pankin kanssa voi jutella suunnitellusta sijoitusasunnosta”, Kristian vinkkaa. Pankit tuntevat asuntomarkkinat ja osaavat arvioida asiakkaan kanssa oston kannattavuutta.

 

blogi_vetovoimaiset-kunnat
Korpelan viimeaikaisessa esityksessä käyttämä dia esittää Suomen vetovoimaiset kunnat sinisellä sävyllä.

 

Asunnon koolla ja laadulla on väliä

 

Saan kuulla, että ensimmäistä kertaa sijoitusasuntoa ostettaessa tehdään helposti virhe asunnon kokoon liittyen. Asiaa saatetaan suunnitella liialti omalta näkökulmalta ja miettiä millaisessa asunnossa itse voisi asua. Monesti isoa ja tilavaa asuntoa helpommin vuokrattua saa kuitenkin pienen yksiön tai kaksion.

Myös asunnon pohjapiirustukseen ja laatuun kannattaa kiinnittää huomiota.

“Vuokralaiset ovat muuttuneet vuosien varrella vaativimmiksi ja he edellyttävät asunnolta laatua”, Kristian toteaa. “Tähän vaikuttaa osaltaan se, että nykyään on helppo vertailla asuntoja jo netin kautta sekä käymällä asuntonäyttöillä.”

 

blogi_asuntoesittelykyltti
Tutustu markkinoilla oleviin asuntoihin ja valitse sijoituskohde viisaasti.

 

Laskelmat kohdilleen

 

Uutta asuntoa ostettaessa taloyhtiön laina on yleensä noin 70% asunnon velattomasta hinnasta, mikä tarkoittaa sitä, ettei lainaa itse tarvitse hakea tuolle osuudelle.

Kristian painottaa, että sijoitusasunnon ostoa ja vuokrausta suunniteltaessa tulee laskelmat tehdä huolella niin, että kassavirta on mahdollisimman varmasti positiivinen. Tavoitteena on vähintäänkin se, ettei itse tarvitse laittaa kuukausittain rahaa sijoitusasuntoon.

Laskelmissa on tärkeää ottaa huomioon myös mahdollinen korkojen nousu. “Ennakoi lainan korkojen nousu esimerkiksi 1,5 prosentilla ja varmista, että vuokra kattaa silloin edelleen kulut,” Kristian neuvoo.

 

Vuokralaisen etsiminen ja valinta

 

Vuokrattavan asunnon voi laittaa esille valtakunnallisiin asuntoportaaleihin kuten Vuokraovi.com:iin ja Oikotie.fi:hin, mutta myös paikalliset kanavat voi olla hyvä valjastaa käyttöön. Se, mikä on tehokkain tapa löytää vuokralainen vaihtelee alueen mukaan.

“Suosittelen aina tapaamaan henkilökohtaisesti vuokralaisehdokkaan kanssa”, Kristian neuvoo. Vuokralle hakevan luottotiedot kannattaa tarkistaa Asiakastiedon kautta ja palkkakuitti sekä tuloselvitys kertovat henkilön taloudellisesta tilanteesta.

Jos vuokranantajan roolissa mietityttää riski maksamattomista vuokrista, mahdollinen häiriö naapureille tai vahinko asunnolle, voi vuoden määräaikainen vuokrasopimus olla hyvä vaihtoehto. Sen voi muuttaa toistaiseksi voimassaolevaksi ensimmäisen vuoden sujuttua hyvin.

“Myös kahden kuukauden vuokraa vastaava vakuusmaksu antaa tarvittaessa lisäturvaa”, Kristian lisää.

 

blogi_myyja-t
Lakean asuntomyyjät kertovat mielellään sijoitusasunnoiksi sopivista Lakean asunnoista. Kuvassa asuntomyyjät Jaana, Katariina ja Jussi.

 

Askeleen lähempänä asuntosijoittamista

 

Kun vastavalmistuneen sijoitusasunnon mahdollisuus kutkuttaa mielessä, seuraavat vinkit ovat apuna ostopäätöksen tekemisessä:

  • Varmista, että sinulla on tarvittava alkupääoma
  • Etsi laadukasta asuntoa kehittyvältä ja kasvavalta alueelta hyvien kulkuyhteyksien sekä palvelujen läheltä
  • Tutustu alueen asuntojen hintoihin ja vastikkeisiin sekä niiden kehitykseen
  • Tutustu saman alueen vuokratasoon ja sen kehitykseen
  • Käy tarvittaessa pankissa kysymässä lainan mahdollisuudesta ja ehdoista sekä kuuntele asiantuntijan neuvot
  • Ota aina laskelmissasi huomioon mahdollinen korkojen nousu
  • Huomioi myös mahdolliset sijoitusasuntosi vuokrattomat jaksot sekä korjaukset

Jos laskelmasi jäävät positiivisiksi turvamarginaalin kera, ovat asiat jo hyvällä mallilla ja olet askeleen lähempänä kannattavaa sijoitusta.

Kristian paljastaa, että lähes 60 % Lakean omistus- ja Omaksi-asunnoista myydään juuri asuntosijoittajille. Se kertoo paljon asuntosijoittamisen suosiosta sekä Lakean asuntojen hyvästä sijainnista ja arvosta myös sijoittajien silmissä.

Uskaltaisinkohan itse joku päivä?

 

Elisabet

 

Kiinnostuitko? Lakean asuntomyyjät antavat mielellään lisätietoa sijoittamiseen sopivista Lakean asunnoista.

Lakean suunnittelilla ja rakenteilla olevat talot
Vapaat omistusasunnot
Vapaat Omaksi-asunnot