Edessä uusi opiskelupaikka – sekä asunnon etsintä! Lue vinkit vuokra-asunnon hakuun

Blogi

Edessä uusi opiskelupaikka – sekä asunnon etsintä! Lue vinkit vuokra-asunnon hakuun

Oletko saanut tiedon opiskelupaikasta ja kääntänyt katseesi polttavaan kysymykseen: mistä löytää koti opiskelun ajalle? Lakean vuokravälittäjä Brita Korkia-aho onnittelee uusia opiskelijoita ja antaa hyödyllisiä neuvoja vuokra-asunnon hakuun.

 
1. Lähde ajoissa liikkeelle


Brita kertoo, että asuntojen vuokrauksessa eletään kuukautta kerrallaan.

– Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että heinäkuun lopulla meillä on tieto syyskuun alusta vapaana olevista asunnoista, Brita selventää.

Jätä siis asuntohakemuksesi hyvissä ajoin ja seuraa aktiivisesti asuntoilmoituksia heti opiskelupaikkasi varmistuttua.

 
 2. Sukella Internetiin ja käytä kaikki mahdollisuudet

Käy läpi niin valtakunnalliset asuntoportaalit, kuten Oikotie.fi ja Vuokraovi.com, kuin myös paikalliset yritykset ja kanavat.

– Löydät myös Lakean vuokra-asuntoja Vuokraovi.com:ista Lakean omien verkkosivujen lisäksi, Brita vinkkaa.

Jätä hakemuksesi paikalliseen opiskelija-asuntosäätiöön, jos sellainen löytyy. Selvitä lisäksi onko koulullasi tai paikkakunnalla yleisesti esimerkiksi sähköistä ilmoitustaulua tai Facebook-ryhmää, jonka kautta etsiä opiskelija-asuntoa.

Yksi varteenotettava vaihtoehto on myös kolmion vuokraaminen yhdessä kaverin kanssa. Kolmiossa on molemmille oma makuuhuone sekä yhteinen olohuone ja keittiö.

– Sopivan asunnon löytyessä teemme sopimuksen toisen hakijan kanssa ja päävuokralainen tekee alivuokrasopimuksen kämppäkaverinsa kanssa. Tällöin molemmat voivat hakea asumistukea Kelalta, Brita vahvistaa.

Blogi_vuokra-asunnon-hakeminen

3. Hae usealta alueelta ja moninkertaistat mahdollisuutesi

On selvää, että usein kiinnostavin alue asua on lähellä koulua ja/tai keskustan palveluita. Muista kuitenkin, että et ole yksin liikkeellä asian kanssa ja mitä useammalta alueelta tai asuintalosta haet asuntoa, sitä paremmat mahdollisuutesi ovat.

Tutustu siis huolella opiskelukaupungin alueisiin ja niiden asuntotarjontaan ja valitse asuntohakemukseesi mahdollisimman monta vaihtoehtoa.

 
4. Täytä hakemukset huolella ja ole aktiivinen

Miten vuokra-asuntoa hakeva voisi erottua mahdollisimman postitiivisesti hakemuksellaan sekä asuntonäytöillä käydessään?

– Hakijan asunnon tarve on tärkeä kriteeri vuokralaista valittaessa. Kerro siksi hakemuksessasi selkeästi miksi ja mistä alkaen tarvitset asuntoa, Brita neuvoo.

– Täytä hakemukseen huolellisesti kaikki pyydetyt tiedot. Jos olet hakenut Lakean vuokra-asuntoja, seuraa yrityksen nettisivuja säännöllisesti ja soita vuokravälittäjälle, kun näet sopivan asunnon. Koska hakijoita on paljon, oma aktiivisuus kannattaa, hän jatkaa.

1-blogi_seina-joen-tervasviita
Seinäjoella Tervasviidalta löytyy myös viihtyisiä pieniä kaksioita
5. Näytä kiinnostuksesi asuntoesittelyssä

Brita kertoo, että hän itse yleensä esittelee asuntoa yhdelle hakijalle kerrallaan. Joskus aikataulullisesti on kuitenkin kannattavaa kutsua paikalle esimerkiksi kolme hakijaa samalla kertaa.

Mikäli asunto tuntuu sopivalta ja olet kiinnostunut sen vuokraamisesta, kannattaa se kertoa esittelyn aikana selkeästi. Tee myös itsellesi muistiinpanoja ja ota kuvia asunnosta, niin muistat sen yksityiskohdat paremmin jälkikäteen.

 
Lakean vuokra-asuntoon voit muuttaa myös lemmikin kanssa

Tällä hetkellä Lakealla on vuokra-asuntoja Seinäjoella ja Lapualla, Vaasassa ja Mustasaaressa, Kokkolassa, Jyväskylässä, Kuopiossa sekä Oulussa.

Brita kertoo, että valtaosa Lakean vuokra-asunnoista vuokrataan ilman huonekaluja. Joissain kolmioissa on kuitenkin jo valmiina astianpesukone.

Vuokravakuus Lakealla on yhden kuukauden vuokraa vastaava. Se maksetaan Lakean vakuustilille ennen sopimuksen alkamista ja palautetaan n. viikon kuluttua sopimuksen päätyttyä. Myös Kela voi antaa maksusitoumuksen vuokravakuutta varten.

Jos hakijan luottotiedoissa on merkintöjä, arvioidaan tilanne tapauskohtaisesti. Mikäli vuokrasopimus tehdään, vakuusmaksu on kahden kuukauden vuokraa vastaava ja sopimus tehdään alkuun määräaikaisena. Määräajan päätyttyä sopimusta jatketaan, kun vuokranmaksu on sujunut ajallaan eikä häiriöitä ole ilmennyt.

– Myös lemmikit ovat tervetulleita Lakean koteihin, Brita mainitsee hymyillen.

1-blogi_vuokrataan_kyltti
Tutustu asuntotarjontaan ja täytä hakemuksiisi mahdollisimman monta vaihtoehtoa


Ryhdy toimeen!

Edessäsi on uusi jakso elämää kaikkine kokemuksineen ja koti tulee olemaan tuona aikana kiintopisteesi ja patterien latauspaikka. Aloita siis ajoissa tulevan kotisi etsintä – voit jättää asuntohakemuksesi Lakealle vaikka nyt saman tien!

Lakean vuokravälittäjät kertovat sinulle mielellään lisää Lakean vuokra-asunnoista ja auttavat hakuprosessissa.

Onnea opiskeluihin!

 

Elisabet

 

Hyödylliset linkit Lakean sivuilla:

Lakean vuokra-asunnot
Vapaiden ja vapautuvien vuokra-asuntojen hakusivu
Vuokravälittäjien yhteystiedot