Isännöitsijän turvallisuustärpit syksyyn

Blogi

Isännöitsijän turvallisuustärpit syksyyn

Syksy ihastuttaa ja vihastuttaa. On ruskaa ja kuulakkaita kuuran kukittamia aamuja ja toisaalta vaakatasossa piiskaavaa sadetta ja sontikan solmuun vääntävää tuulta sekä pimeyttä. Tähän vuodenaikaan on myös omat  asumisen turvallisuuteen liittyvät tärppinsä.

Lakean Seinäjoen toimistolla pöytäänsä pitävä isännöintipäällikkö Olavi Linjamäki kertoo nauttivansa raittiissa ulkoilmassa lenkkeilystä, samalla myös ajatukset selkeytyvät ja mieltä askarrattuvat ongelmat löytävät usein vastauksen kuin itsestään.

Näin syksyisin lenkkeillessä monella parvekkeella ja terassilla näkee kauniita kynttilöitä ja ulkotulia, kuten myös lämmittimiä. Niihin liittyykin ensimmäinen käytännön neuvo.

Tuli on hyvä ja kaunis renki

“Kynttilät ja ulkotulet tulee aina sijoittaa palamattomalle alustalle ja niiden tulee olla tuulensuojassa”, Olavi muistuttaa.  “On pidettävä huolta, ettei äkkinäinen tuulenpuuska pääse heittämään tuikkua jonkun palavan materiaalin lähelle.”

“Avainasia lämmittimien ja ulkotulien kohdalla on se, että ollaan itse kotona koko ajan niitä käytettäessa, näin varsinkin ulkotulien kyseessä ollessa“, hän painottaa.

Kun lähdet viemään koiraa iltalenkille tai hakemaan lasta harrastuksista pysähdy hetkeksi ovelle ja mieti sytytitkö kynttilän pöydälle tai parvekkeelle tunnelmaa tuomaan. Se toivottaisi kyllä mukavasti tervetulleeksi takaisin kotiin, mutta toisaalta vastassa voi huonon tuurin käydessä olla myös epämiellyttävämpi, surullinen näky.



Piippauta palovaroitin säännöllisesti

Oletko joskus herännyt kesken makoisimpien unien silloin tällöin kuuluvaan palovaroittimen elämöintiin? Harvakseltaan kuuluva piippaus on palovaroittimen tapa kertoa siitä, että sen patteri vetelee viimeisiään.

“Joskus tulee vastaan tapauksia, että piippauksen alkaessa on otettu patteri pois esimerkiksi juuri yöaikaan ja sitten ei olla laitettu uutta tilalle”, Olavi toteaa.  Asia on yksinkertaisesti unohtunut aamun kiireessä tai uutta patteria ei ehkä ole heti ollut käsillä.

Muista kuitenkin aina uusia palovaroittimen patteri pikimiten. Jätä vaikka vanha patteri keskelle keittiön työpöytää, jotta se muistuttaa siinä asiasta heti aamulla.

“Sisätiloissa perinteisen, sähköverkkoon liittämättömän palovaroittimen testausta ei voi koskaan tehdä liian usein”, Olavi painottaa. “Se on asukkaan vastuulla oleva juttu ja pitäisi tehdä säännöllisesti. Kerran kuukaudessakaan tehty varoittimien testaus ei paljoa vaadi.”

”Lähinnä uudemmissa taloyhtiöissä saattaa olla sähköverkkoon liitetty palovaroitinjärjestelmä”, hän jatkaa. “Näissäkin varoittimissa on normaalisti varalla patteri, joka sekin ilmoittaa, kun se on uusinnan tarpeessa. Patteri on siltä varalta, jos sähköt ovat poikki jostain syystä pidemmän aikaa.”

Lain mukaan asunnossa tulee olla yksi palovaroitin 60 m² kohti. Jos asunnon pinta-ala on esimerkiksi 130 m², täytyy palovaroittimia siis olla kolme.


“HH ei tässä tapauksessa tarkoita Helly Hansenia, vaan halpaa henkivakuutusta”, Olavi toteaa palovaroittimista.

Tolpasta asiaa ja piruetteja pihalla

Käsillä alkaa jälleen olla se aika, kun autot tarvitsevat lämmitystä.

“Vuosittain olemme todenneet, että lämmitintolppien kannet ovat auki ja hyvin usein myös johto roikkuu tolpasta kiinni, se vain nostetaan kotelon päälle”, Olavi kertoo. “Siitä tavasta pitäisi päästä irti.”

Johto tulee sähköturvallisuuden takia ottaa kotelosta irti, säilöä vaikka autoon ja lukita sen jälkeen lämmitintolpan kansi. Näin pienet lapset eivät pääse leikkimään kotelolla. Sen käyttö on myös itselle turvallisempaa ja miellyttävämpää, kun se ei ole märkä tai puolillaan lunta.

Iltojen ja aamujen pimetessä nousevat myös pihavalot jälleen tärkeään rooliin.

“Pimeän aikaan on tärkeää, että kaikki pihavalot palavat”, Olavi toteaa. “Syksyllä liukkausasiakin on ajankohtainen, kun sateisen päivän jälkeen pakastaa ja piha pääsee joistain kohdin jäätymään eikä sitä sitten aina huomaakaan. Lisäksi puista pudonneet märät lehdet voivat olla liukkaita ilman kylmetessä.”

Talvella liukkautta osaa jo varoa, mutta syksyisin se pääsee helpommin yllättämään ja voi aikaansaada ennaltasuunnittelemattomia akrobaattisia liikesarjoja.  Huoltoyhtiöt seuraavat säätiedotuksia ja hoitavat pihojen hiekoitukset automaattisesti. Huoltoyhtiölle voi kuitenkin ilmoittaa jostain erityisen liukkaasta paikasta, kuten myös sammuneesta pihavalosta.



Ole seurana pesukoneillesi ja vakuuta kotisi

Pesukoneiden hanat tulisi aina sulkea käytön jälkeen, niin syksyllä kuin muinakin vuodenaikoina.

“Asukkaan edellytetään olevan kotona pesukoneiden käytön aikaan vuoto- ja palovahinkojen mahdollisuuden varalta”, Olavi painottaa. “Näin ehtii minimoimaan vahingot, jos jotain erityistä alkaa tapahtumaan.”

Olavi muistuttaa lopuksi myös kotivakuutuksen tärkeydestä. Sellainen pitäisi jokaisella asukkaalla olla siltä varalta, että varotoimista huolimatta jotain pääsee tapahtumaan. Vakuutus on suurena apuna asioiden järjestelyssä jälkikäteen.

Kiitän Olavia ajankohtaisista neuvoista ja jään keskustelumme jälkeen miettimään kotini pöydille ripottelemieni kynttilöiden sijaintia ja alustoja.  Päätän myös testata tänä iltana kaikki palovaroittimemme, nyt en enää lykkää asiaa!

Hyvää ja turvallista syksyn jatkoa!


Elisabet