Isännöitsijän vinkit turvalliseen jouluun – kuusijuhlan sivutuotteena dieseliä!

Blogi

Isännöitsijän vinkit turvalliseen jouluun – kuusijuhlan sivutuotteena dieseliä!

Joulu, tuo kynttilöiden, kinkun ja käärepapereiden juhla-aika! Joulukorttien, aaton ateriakokonaisuuden suunnittelun ja muun puuhastelun lomassa on hyvä suoda tovi myös turvallisuusasioille. Lakean Etelä-Suomen isännöitsijä Juha Tornberg nostaa esiin tärkeimmät muistettavat asiat.

Tuiki tuiki tähtönen – huolella valvothan sen!

Tuli on hyvä renki, mutta huono isäntä, kyllähän tämä jo tiedetään. Tulenpalavaa kiirettä aiheuttavia tilanteita kannattaa välttää viimeiseen saakka, myös jouluna.

– Kynttilöiden ja tuikkujen sijoittelu on syytä tehdä tarkkaan, ettei tuli pääse karkaamaan. Tulta ei myöskään saa jättää ilman valvontaa eikä lapsia ja lemmikkejä yksin kynttilöiden kanssa, Juha Tornberg muistuttaa.

On hyvä myös muistaa, ettei ulkotulia saa polttaa kerrostalon parvekkeella, kuisteilla tai katosten alla. Jouluvalot sen sijaan ihastuttavat vuoden pimeimpänä aikana myös parvekkeilla ja niitä onkin jalostettu lukuisiin muotoihin, väreihin ja rytmeihin.

– Ulkona tulee käyttää vain sellaisia jouluvaloja, jotka on tarkoitettu ulkokäyttöön. Rikkinäisiä valoja ei tulisi käyttää sähköiskun ja tulipalon vaara takia, Juha kertoo.

Rikkinäiset jouluvalot, kuten muukin sähköelektroniikka, kuuluvat sähkö ja elektroniikkaromun eli SERI-jätteen vastaanottopisteeseen.

– Taloyhtiö voi järjestää jätehuoneeseen erillisen laatikon rikkinäisille jouluvaloille ja toimittaa ne keskitetysti SERI-jätteen vastaanottopisteeseen joulun jälkeen, Juha vinkkaa.

Hän muistuttaa samalla, ettei kerrostalon porraskäytävään saa turvallisuussyistä laittaa valoja tai kuusia, mutta pienimuotoiset ovikoristeet ja kranssit ovat sallittuja tunnelmanluojia. Kohtuus on siis muistettava, vaikka naapureiden välinen kilpakoristelu ottaisi jalansijaa käytävän puolella.

Monet valot ovat nykyään vähän kuluttavia led-valoja. On kuitenkin hyvä huomioida, ettei yhdestä jatkojohdosta riitä kapasiteettia kovin moneen laitteeseen ilman ylikuumenemisen riskiä.

Sauna kuuluu useassa kodissa olennaisena osana joulun viettoon ja Juha nostaa esiin joululöylyihinkin liittyvän tärkeän asian; kuuma sauna ei ole tarkoitettu pyyhkeiden tai pyykin kuivaukseen. Kiukaalle pudonnut kangas voi aiheuttaa surullisen lopputuleman.

Sauna, jossa lauteilla on pyyhkeitä, saunatyynyt ja saunakiulu ja kauha.


Kinkkurasvasta polttoaineeksi

– Kinkun paistorasvaa ei koskaan saa kaataa tiskialtaan viemäriin, jossa se hyytyessään aiheuttaa viemäritukoksia, Juha varoittaa.

Rasvan tulisi antaa jäähtyä paistopellillä tai esimerkiksi tyhjässä maitotölkissä. Jäähtyneen rasvan voi viedä purkissa sekajätteeseen – tai kierrättää hyötykäyttöön!

– Jo muutamana viime vuotena on järjestetty Kinkkutemppu-kampanja, jonka aikana esimerkiksi useat K-ruokakaupat ja Nesteen asemat ovat keränneet joulun paistorasvoja ja niistä on sitten tehty dieseliä, Juha muistelee.  

Otathan huomioon, että monet jouluherkuista eivät ole terveellisiä nelijalkaisille perheenjäsenille. Koirilta kiellettyjä ovat muun muassa juuri kinkun paistorasva, suklaa, pähkinät, rusinat sekä hiivaa sisältävät taikinat.

Juha korostaa kierrätyksen tärkeyttä myös joulun aikaan. Siisti jätetila on lisäksi miellyttävä ja turvallinen käyttää.

– Jäteasia on iso juttu heti pakettien avaamisen jälkeen. Kannattaa kuitenkin ehkä passata eikä viedä kaikkia pakkausjätteitä heti ensimmäisenä iltana jätehuoneeseen, ettei huone mene ihan tukkoon.

Uuvahtaneelle joulukuuselle on oma paikkansa.

– Yleensä taloyhtiöissä on luonnonkuusten keräyspaikka, josta ne sitten taloyhtiön ja paikallisen jäteyhtiön toimesta viedään ja haketetaan hyötykäyttöön. Ikänsä elänyt muovikuusi kuuluu puolestaan joko seka- tai metallijätteeseen.

Pieni poika koristelemassa tonttuhattu päässä joulukuusta.


Ei vara rekeä kaada – muista myös joulunvietossa

Juha toteaa, että kotona on hyvä olla sammutuspeite käsillä ja helposti saatavilla, jos tilanne niin vaatii. Myös palovaroitin on hyvä testata kuukausittain painamalla sen testipainiketta – muistathan tehdä sen myös ennen kuusijuhlaa.

Ikävät tilanteet eivät tule kello kaulassa ja Tornberg neuvookin miettimään koko perheen kesken etukäteen miten toimia mahdollisessa vaaratilanteessa, kuten tulipalossa.

Jouluvalmistelut kannatta aloittaa hyvissä ajoin ja välttää turha kiire ja stressi sekä niistä johtuvat vahingot. Juha toivoo myös kaikille autoilijoille joulumieltä, malttia ja keliolosuhteiden sekä muiden tienkäyttäjien huomioon ottamista.

– Joulu on koko perheen ja erityisesti lasten juhla. Jos perheessä on pieniä lapsia, toivoisin aikuisten huomioivan heidät ja nauttivan alkoholia kohtuudella, hän mainitsee lopuksi.

Lakealaiset toivottavat hyvää ja turvallista juhla-aikaa!


Kinkkutemppu.com – Paistinrasvat polttoaineeksi

Pelastustoimi.fi – Suunnittele ja harjoittele tulipalotilannetta