Kuopioon rakennetaan lisää suosittuja Omaksi-asuntoja – tällaisia ne ovat

Blogi

Kuopioon rakennetaan lisää suosittuja Omaksi-asuntoja – tällaisia ne ovat

Asunto Oy Kuopion Kuuran myötä Saaristokaupunkiin syntyy lisää hyvän vastaanoton saaneita Omaksi-asuntoja. Kurkistetaan osoitteeseen Kaivannonlahdenkatu 8 nousevaan komeaan taloon sekä selkeän esimerkin myötä siihen, mistä Omaksi-asunnossa oikeastaan on kyse!

Kuuran rakennustyöt aloitettiin maaliskuussa 2021 ja työmaalla edetään hyvää vauhtia maanrakennusvaiheessa. Valmistuttuaan Kuura tulee olemaan kuusikerroksinen raikkaan vaalea talo. Sen isot ikkunapinnat pitävät huolen siitä, että myös kotien sisätilat heijastelevat Kallaveden ympäröimän alueen valoisuutta.


Alusta lähtien omannäköisiä koteja

”Pidän hienona asiana, että Kuurasta löytyy monipuolisia koteja 25,5 m² yksiöstä aina 73m² neljän huoneen asuntoihin. Talon yhteensä 29 asunnon joukossa on sopiva koti lähestulkoon joka elämäntilanteeseen”, toteaa Lakean asuntomyyjä Nina Huovinen.

”Kuurassa ekstraa ovat hyvän kokoisille parvekkeille johtavat lasiliukuovet, joista olemme saaneet asukkailta positiivista palautetta”, Nina jatkaa.

Asunnoissa on kaukolämpöön liitetty miellyttävä vesikiertoinen lattialämmitys. Lämmityspatterittomat huoneet ovat osaltaan myös helpompia sisustaa.

Hyvissä ajoin asuntonsa sopimuksen allekirjoittaneet voivatkin aloittaa asuntonsa sisustuksen suunnittelun jo Kuuran rakennustöiden aikana. Tulevan kotinsa ulkonäköön voi vaikuttaa käyttäen sisustamisen ammattilaisten huolella valmistelemaa neljää kokonaisuutta pintamateriaaleista ja sävyistä.  Ja koska makuja ja mieltymyksiä on yhtä monenlaisia kuin meitä ihmisiäkin, voi paketeista myös vapaasti valita ristiin.

Lisähintaisena muutostyönä asuntoonsa voi lisäksi tilata huoneistokohtaisen jäähdytyksen, eli ilmalämpöpumpun.

Osassa Kuuran kodeista on vaatehuone ja talossa on muutenkin kiinnitetty huomiota säilytystarpeisiin. Huoneistokohtaisten varastotilojen lisäksi asukkailla on mahdollisuus ostaa lisävarastotilaa erillisellä Omaksi-sopimuksella.

Valoisa olohuone-keittiö, jossa on isot ikkunat.
Havainnekuva Kuopion Kuuran kolmiosta (Lakea pidättää oikeuden muutoksiin)


Uljas ja ajanmukainen Kuopion Kuura

”Rinteeseen rakennetusta Kuurasta ja sen pihasta on saatu tosi toimiva ja näyttävä kokonaisuus”, kuvailee Lakean projektipäällikkö Niko Herranen.

Kuura nousee niin ikään Lakean rakennuttaman Omaksi-talon, huhtikuussa 2020 valmistuneen Lakeanhelmen viereen. Näiden kahden talon seuraksi on suunnitteilla myös kolmas Lakean talo, joka valmistuttuaan täydentää kokonaisuuden valmiiksi.

Talojen ison yhteisen piha-alueen toimivuuden ja viihtyisyyden suunnitteluun on käytetty aikaa ja mielikuvitusta.

”Kuuran kanssa samaan aikaan valmistuvaan leikkialueeseen on satsattu enemmän kuin tavanomaisessa kerrostalossa”, Niko vahvistaa.

”Pihalla on paljon leikkivälineitä, erikoisempiakin kuin vain perinteiset keinu ja hiekkalaatikko. Alueelle tulee esimerkiksi kiipeilytelineitä ja piha kilpailee mielestäni hyvienkin kaupungin leikkipuistojen kanssa.”

Kuuraa suunniteltaessa on haluttu käyttää hyväksi myös arkea helpottavaa tekniikkaa.

”Kuuraan on tarkoitus toteuttaa älylukitus, jolloin kulku taloon ja koteihin tapahtuisi tägeillä, korteilla tai mobiilisovelluksella”, Niko paljastaa.

”Lukitusta pystyy tällöin hallitsemaan myös etänä, joten ollessaan itse vaikka töissä, voi oven avata esimerkiksi lapselle tai siivouspalvelulle. Oven avaukseen voi myös luoda kertakäyttöisiä tägejä. Useissa autoissahan vastaavanlainen lukitusjärjestelmä on jo käytössä ja nyt se on tulossa myös asuntoihin.”

Kuuran ja viereisen Lakean talon jakaman parkkialueen autokatos saa ylleen viherkaton. Vaikka piha-alue rajautuu metsään ja toisella puolella järveen, tuo viherkatto parkkipaikan yhteyteen lisävehreyttä ja lämminhenkisyyttä, erityisesti asunnoista alas pihalle katsottaessa.

Vaaleasävyinen, iso ikkunainen olohuone-keittiö.
Kuuran 53,5 m² saunallinen kaksio (havainnekuva, Lakea pidättää oikeuden muutoksiin)


Omaksi-asunto – turvallinen tie omistajaksi

”Omaksi-mallia kohtaan on ollut kiinnostusta, joten sillä päätettiin jatkaa myös Kuuran kohdalla”, Nina kertoo. 

Mutta mistä Omaksi-rahoituksessa on oikeastaan kyse?

Esimerkiksi Kuopion Kuuran 3. kerroksen 53,5 m² kaksion maksut muodostuvat näin:

  • Asunnon myyntihinta, eli Omaksi-maksu on Kuurassa 7% asunnon kokonaishinnasta, tämän kaksion kohdalla se on 12.220,00 €. Omaksi-maksu tulee suorittaa ennen asuntoon muuttoa.

  • Asunnon kokonaishinta, eli velaton hinta on 176.020,00 €

  • Kuukausittain maksettava kokonaisvuokra on 779 €. Se koostuu hoitovastikkeesta ja rahoitusvastikkeesta. Rahoitusvastike sisältää lainanlyhennysosuuden, jolla asukas kerryttää asuntoa itselleen jokainen kuukausi etukäteen tehdyn suunnitelman mukaisesti. Vuokraan voi hakea tarvittaessa asumistukea Kelalta.

  • Omaksi-sopimus tehdään 20 vuodeksi, jonka kuluttua asunnon kokonaishinnasta on jäljellä maksettavaa 40 %., eli lunastushinta.

  • Tämän 20 vuoden aikana asunnon voi halutessaan myös siirtää eteenpäin tai palauttaa Lakealle.

  • Kun Omaksi-asunnon hankkinut lunastaa asuntonsa loppuosuuden omakseen, hänen maksamansa Omaksi-maksu ja kuukausittain vuokran yhteydessä suorittamat lainan lyhennykset lasketaan hänen edukseen kauppahinnassa.

  • Loppusuorituksen jälkeen asunnosta tulee aivan tavallinen omistusasunto.


Koti Saaristokaupungin suojista

Saaristokaupunki ei ole syyttä suosittu asuinalue.

 ”On tätä päivää asua keskustan ulkopuolella huolettomasti kerrostalossa, ilman omakotitaloon liittyviä töitä ja korjausten tarvetta”, Nina toteaa.

”Saaristokaupunki on ideaali valinta luonnon läheisyyttä arvostavalle, urheilevalle sekä esimerkiksi koiran omistajalle.”

Kuura sijaitsee Saaristokaupungin Kuopion keskustan puoleisessa päässä ja esimerkiksi torille siltä on matkaa postikortinkaunista Saaristonkadun reittiä vain 5 kilometriä. Bussipysäkki sijaitsee aivan talon edessä ja matka torille onnikalla kulkien kestää vajaat 15 minuuttia.

Kuuran arvioitu valmistuminen sijoittuu toukokuulle 2022. Talossa on tällä hetkellä vielä muutamia Omaksi-koteja vapaana.  Haluaisitko kuulla lisää?

Lisätietoa Kuurasta ja Omaksi-asunnoista:

Nina Huovinen
asuntomyyjä, Lakea Oy
puh. 050 471 7029
nina.huovinen@lakea.fi