Lemmikkieläimet (ja omistajat!) käytöskoulussa – isännöitsijän vinkit kerrostaloasumiseen

Blogi

Lemmikkieläimet (ja omistajat!) käytöskoulussa – isännöitsijän vinkit kerrostaloasumiseen

Lemmikkieläimet tuovat iloa ja hyvää mieltä myös monen kerros- tai rivitalossa asuvan elämään. Lakean isännöitsijä nostaa esille seuraeläimiin liittyen hyödyllisiä ja tärkeitä muistettavia asioita ja antaa vinkkejä esimerkiksi korona-aikana hankittuja koiria silmällä pitäen. Nyt nostetaan myös kissa pöydälle!

– Lemmikit ovat sallittuja Lakean vuokrakiinteistöissä ja Omaksi-asunnoissa, Lakean isännöitsijä Pirjo Nyman kertoo.

Nyrkkisääntönä on se, että omistaja vastaa lemmikistään, on se sitten karvakorva, siimahäntä, nahkansa luova tai kahdeksanjalkainen. Jos lemmikki pääsee vapaaksi, omistaja on vastuussa sen etsimisestä, kuten myös siitä, että lemmikki voi hyvin eikä siitä ole liiallista haittaa naapureille eikä se aiheuta vaurioita asunnolle.

Kaksi Beagle-koiraa koirankopin katolla.
Pirjo Nymanin perheeseen kuuluu kaksi lempeää Beaglea.


Ei ole koiraa karvoihin katsomista kerrostalossakaan

–  Aika ajoin tulee valituksia koirista, jotka osoittavat omaa olotilaansa haukunnalla tai ulvomisella. Tämä voi olla häiritsevää, jos se on tuntikausia jatkuvaa, Pirjo kertoo.

Hän muistuttaa kuitenkin mahdollisimman sopuisasta yhteiselosta.

–  Koirien satunnaiset haukunnat kuuluvat normaaleihin asumisen ääniin myös kerros- ja rivitaloissa, ihan kuten lasten itku tai leikkiminenkin. Sellaista pientä siedätystä tulisi myös naapureilla olla, hän toteaa.

Korona-aika on tuonut tullessaan etätyöt ja myös lemmikkielämiä on hankittu aktiivisemmin kuin aikaisemmin. Kun normaali arki jossain vaiheessa koittaa, voi ainakin koirille (ja kuka ties myös niiden omistajille) syntyä eroahdistusta.

–  Lähtökohtaisesti koira pitäisi jo pentuvaiheessa opettaa pikkuhiljaa yksinoloon ja niin sanottuun normaaliin arkeen. Ensin pieniä aikoja yksin, sitten vähän pidempiä, Pirjo kertoo.

Pirjo muistuttaa, että koira ei ole lelu vaan laumaeläin ja ihminen on koiran eliniän ajan sen lauman tärkeä osa. Haukkumista tukahduttavat niin sanotut sitruunapannat ovat monen mielestä huono asia.

–  Ensin tulisi selvittää syy minkä takia koira haukkuu yksin ollessaan. Sitruunapanta ei kouluta eikä korjaa syytä haukkumiseen, se vain tukahduttaa oiretta. Koirasta voi tulla sitruunapannasta entistäkin hermostuneempi ja aggressiivisempi. Yleensä koira haukkuu turhautuneisuuttaan, pelkotilaansa tai esimerkiksi liikunnan tai tekemisen puutetta. Koirat ovat tunteella eläviä olentoja, ihan niin kuin mekin, Pirjo muistuttaa.

Koirarodusta riippuen reipas lenkittäminen voi auttaa ennen koiran yksin jäämistä. Luo myös kotiin jäävälle koiralle turvallinen ja tuttu ympäristö, se osaltaan rauhoittaa tilannetta.

Pirjo vinkkaa myös koiranpennun juuri hankkineelle tai sen hankkimista harkitsevalle neuvon.

–  Ilmoitustaululle voi jättää lapun ja ilmoittaa pennun saapumisesta taloon omien yhteystietojensa kera. Näin naapureiden välinen vuorovaikutus toimii lähtökohtaisesti hyvällä tavalla ja naapurit voivat auttaa kertomalla, jos pentu on äänekäs yksin ollessaan.

Koira tulee pitää kytkettynä pihalla ja taloyhtiön yleisissä tiloissa, vapaana pitäminen on sallittu vain koirapuistoissa ja suljetuilla yksityisillä piha-alueilla. Koiran jätökset tulee kerätä pussiin ja viedä sekajätteeseen. Minkä talvi kätkee sen kevät löytää -sanonta on ollut paikoittain ajankohtainen jälleen myös tänä keväänä.

Pirjo muistuttaa myös turvallisesta hissimatkasta lemmikkieläimen kanssa: lemmikki tulee pitää talutushihnassa ja hihna tarpeeksi kireällä varoen tassujen ja hännän oven väliin jäämistä, kuten myös tietysti kompastumista ja akrobaattista volttia sisään tultaessa tai ulos mentäessä. Hissiin tottumaton koira kannattaa totuttaa kokemukseen rauhallisesti ja vaikkapa lempiherkkua avuksi käyttäen.

Mustavalkoinen iso koira kesäpäivänä järvessä kahlaamassa.


Kissan viikset kotosalla – varaudu vahinkoihin myös lemmikkien kanssa

–  Kissoista on aika vähän keskustelua töissäni isännöitsijänä. Joskus hyvin harvoin tulee esille, että kissoja on rappukäytävässä. Vapaana liikkuvista kissoista ei aina välttämättä edes tiedä kenen ne ovat, niillä kun on lainsäädännöllisesti vapaampi kulkuoikeus kuin koirilla, Pirjo kertoo.

Pirjo ei kuitenkaan suosittele kissojen pitämistä vapaana, ihan jo kissan oman turvallisuuden sekä pihapiirin puhtauden näkökulmasta.

– Meillä on suositus, että kissat pidetään kiinni taloyhtiön piha-alueella, kuten koiratkin.  Herättää nopeasti eripuraa, jos kissat tekevät jätöksensä lasten hiekkalaatikolle.

Joskus asuntoihin tehdään yleiskierros esimerkiksi ilmastoinnin suodattimia vaihdettaessa. Tällöin asukkaita pyydetään ilmoittamaan asunnossa olevasta lemmikistä ja tarvittaessa sopimaan tietty aika käynnille. Näin varmistetaan, ettei lemmikki pääse esimerkiksi karkaamaan.

– Onneksi itselleni ei ole tullut vastaan lemmikkikäärmeitä tai -hämähäkkejä töiden parissa, Pirjo naurahtaa.

Lemmikkieläinvakuutuksia on olemassa eritasoisia ja lemmikin omistajan kannattaakin miettiä mikä olisi itselle paras vaihtoehto. Muista myös esimerkiksi lasin rikkoontumisriski vähänkin isomman akvaarion kyseessä ollessa – sata litraa vettä voi tehdä ikävän vahingon asunnon lattialle, varsinkin jos asukas ei ole vahingon sattuessa itse kotosalla. 

– Joskus vastaan on myös tullut tapauksia, jossa esimerkiksi koiran- tai kissanpissoja on mennyt lattialaminaattien väliin. Silloin ei puhuta enää pienistä kustannuksista. On hyvä pitää mielessä, että asukas on vastuussa lemmikkieläinten aiheuttamista vaurioista.

Esimerkiksi minipossu on söpöydestään huolimatta sika ja sillä on sian tarpeet.

– Minipossu ei mielestäni sopeudu asumaan kerros- tai rivitalossa. Niille kun harvemmin voidaan luoda hyviä olosuhteita näihin asumismuotoihin, Pirjo tuo esiin eksoottisemmista lemmikeistä puhuttaessa.

Sitten vielä hieman kierrätysasiaa. Hajoavaa materiaalia olevat kissanhiekat voi laittaa biojätteeseen, samoin kuin esimerkiksi häkkilintujen ja jyrsijöiden aluspurut jätöksineen. Koiran jätöksille, vaikka ne ovatkin maatuvaa jätettä, oikea osoite on sekajäteastia.

Kissa mukavassa asennossa sohvalla.


Lemmikit ovat parhaimmillaan taloyhtiön yhteinen ilo

– Kaikki lemmikkieläimet ovat ihania ja kun huomioimme naapurit, niin kanssa- ja yhteiselo on huomattavasti mukavampaa. Eläimet tuovat iloa myös niille, joilla ei itsellä ole lemmikkejä, kun naapureiden välinen vuorovaikutus lisääntyy lemmikkien myötä. Naapurit voivat olla mielissään, kun voivat rapsutella tai jopa tarjota hoitoapua tai -paikkaa, Pirjo toteaa.

Sopu ja huomaavaisuus sijaa antaa, myös tässä asiassa. Pirjo kertoo lähtevänsä pian kotiin koiriaan lenkittämään.


Lakealla luomme koteja elämistä varten.

Rakennutamme, isännöimme ja tarjoamme asuntopalveluita. Erotumme eduksemme kekseliäisyydellä: kehitämme puurakentamista, aivan uudenlaisia rahoitusmalleja ja digitaalisia asumisen avittajia. Haluamme vaikuttaa asumisen laatuun ja turvallisuuteen myös tulevaisuudessa, joten luotettavuus ja vastuullisuus ovat meille kunnia-asioita.

Tutustu meihin ja tarjoamiimme asuntoihin kotisivuillamme www.lakea.fi!