Omaksi-asujana olet asuntosäästäjä, joka asuu vuokralla

Blogi

Omaksi-asujana olet asuntosäästäjä, joka asuu vuokralla

Etsitkö vaihtoehtoa vuokra-asumiselle, mutta et halua tai pysty ottamaan suurta lainaa? Haetko asuntoa, joka on turvallinen ja pitkäjänteinen sijoitus tulevaisuudelle? Lakean Omaksi-rahoitusmalli voi olla sinulle sopiva vaihtoehto! Nyt selvitetään mistä Omaksissa on kyse.

“Omaksi-mallia ei vielä tunneta kovin hyvin”,  vahvistaa Lakean vuokravälittäjä Anders Bertlin lähtöolettamuksen. “Mutta kun tajuaa mallin idean ja asunnon hankkii, olen huomannut, että todennäköisyys toisenkin Omaksi-asunnon ostoon on suuri. Saan paljon nykyisiltä Omaksi-asukkailta kyselyitä siitä, minne ja koska asuntoja on rakenteilla lisää.”


Vaasaan Melaniemeen on suunnitteilla uusia Omaksi-asuntoja. As Oy Vaasan Viherlehto on 6-kerroksinen puukerrostalo.

Kenelle Omaksi-rahoitusjärjestelmä sopii?

Anders kertoo, että Omaksi-asunto sopii mainiosti esimerkiksi nuorelle ensiasunnon ostajalle. “Ostaessasi Omaksi-asunnon et menetä ASP-tiliä ja ensimmäisen asunnon ostajan varainsiirtoverovapautta, se mahdollisuus jää sinulle tulevaisuudelle.”

Omaksi voi sopia myös esimerkiksi tilanteeseen, jossa uusi koti on haussa perhetilanteen muuttuessa ja pariskunnan teiden johtaessa eri suuntiin. Tällöin suuren pankkilainan saaminen saattaa olla vaikeaa.

“Itse ajattelen Omaksista puhuttaessa myös jälkipolvea, sillä Omaksi-asunto toimii pitkäjänteisen suunnitelman kautta  pesämunana lapselle”, Anders lisää.

Myös omakotitalon myynyt eläkeläinen voi hyötyä Omaksista. “Omaksi  tarjoaa mahdollisuuden hankkia turvallisesti laadukkaan asunnon käteen jäädessä käyttörahaa muuhun elämään”, Anders summaa.


Puukerrostalo Seinäjoen Tuohen Omaksi-asunnot sijaitsevat Pruukinrannassa asuntomessualueella.

Miten Omaksi toimii?

Anders kertoo, että riskittömyys ja helppous ovat Omaksin valttikortteja. Asuntoon pääsee pienellä pääomalla kiinni, joten malli sopii varsinkin niille, jotka eivät voi tai halua ottaa suurta lainaa.

“Omaksissa ostat nimenomaan rahoitusmallin”, hän toteaa.

“Asunnon myyntihinta on se hinta, jolla pääset muuttamaan  asuntoon sisään. Rakenteilla olevan tai vastavalmistuneen Omaksi-asunnon kohdalla se on noin 7 % kokonaishinnasta. Velkaosuus on jäljelle jäävät 93 %.”

Asunnosta maksetaan kuukausittain kokonaisvuokraa, joka koostuu hoitovastikkeesta ja rahoitusvastikkeesta. Rahoitusvastike sisältää lainanlyhennysosuuden, jolla asukas kerryttää asuntoa itselleen jokainen kuukausi etukäteen tehdyn suunnitelman mukaisesti.

“Ero Omaksi–vuokran ja vapaiden markkinoiden vuokra-asuntojen vuokran välillä ei ole suuri ja se kulkee myös linjassa lainalla RS-asunnon ostaneen kuukausikulujen kanssa”, Anders toteaa.

Vuokraan voi hakea tarvittaessa myös asumistukea Kelalta.

Omaksi-rahoitusmallissa kyse on pitkäjänteisestä sijoittamista, sillä asuntoa ei voi lunastaa omakseen ennen sopimuksessa määritellyn ajan kulumista. Nykyisissä Omaksi-sopimuksissa sopimuskausi on 20 vuotta.

Kun lähdet lunastamaan asuntosi loppuosuutta omaksesi, maksamasi Omaksi-maksu ja kuukausittain vuokran yhteydessä suorittamasi lainan lyhenykset lasketaan eduksesi kauppahinnassa.

Paljonko tarkalleen asunnon kokonaishinnasta on maksettavaa jäljellä 20 vuoden kuluttua riippuu kohteesta, mutta yleensä summasta on jäljellä noin 40%. Sen lunastettuaan alunperin Omaksi-asunnon hankkineella on käsissään aivan tavallinen omistusasunto.Esimerkki Vaasan Viherlehdon 2h+kt, 42,5 m2 asunnosta, valmistumisajankohdan vuokra/kk

  • kokonaisvuokra 677 €

  • kokonaisvuokra koostuu hoitovuokrasta 195,50 € ja rahoitusvuokrasta 481,50 €

  • rahoitusvuokrasta osuus, joka luetaan asiakkaan hyväksi  kerryttäen kauppahintakertymää, on 323 € ja loput 158,95 € ovat lainanhoitokuluja (=korot ym.)

  • asunnon kokonaishinta 170.850 €

  • omaksi-maksu 11.960 €

  • vesi- ja autopaikkamaksut lisäksi


Omaksi-asuntonsa voi vuokrata tai myydä

Omaksi-asunnon voi  vapaasti jälleen- tai alivuokrata, kunhan asiasta vain ilmoittaa Lakealle. Vuokran määrän voi määrittää itse ja kuten tavallisissakin vuokra-asunnoissa, vastuu vuokranmaksusta ja huoneiston kunnosta on päävuokralaisella, eli Omaksi-sopimuksen tehneellä.

Omaksi-asunnon voi myös halutessaan myydä itse tai välittäjän kautta koska tahansa. Lakea ei puutu asunnon myyntihintaan. Kauppaan sisältyy asunnon lisäksi siihen kuuluva rahoitusmalli. Uusi omistaja lähtee liikkeelle siitä Omaksi-pääomasta, jonka myyjä on siihen mennessä kerryttänyt.

“Osa Omaksi-asukkaista asuvat itse yhdessä asunnossa, toisen Omaksi-asunnon toimiessa sijoitusasuntona.”, Anders vinkkaa. 

Huomioon on otettava vain se, että yhdellä henkilötunnuksella voi ostaa yhden asunnon per Omaksi-kohde.

Sopimuksen voi halutessaan myös purkaa, jolloin Omaksi-maksu palautetaan kuluttajahintaindeksillä korotettuna.


Taiteilijan tekemä havainnekuva As Oy Vaasan Viherlehdon neliöstä.

Uusia Omaksi-asuntoja suunnitteilla Vaasaan

Vaasaan on suunnitteilla ja nyt jo myös ennakkomarkkinoinnissa uusia Omaksi-asuntoja. Puukerrostalo Asunto Oy Vaasan Viherlehto nousee osoitteeseen Mittarikatu 1 ja siinä on asuntoja kaksioista neliöihin.

Kiinnostuitko? Käy lukemassa lisää tai pirauta Lakean myyjälle!


Lisätietoa:

Katariina Heinua
asuntomyyjä, LKV, Lakea Oy
puh. 040 826 3635
katariina.heinua@lakea.fi


Lakean kaikki myyntikohteet


Alkuperäinen Omaksi-rahoitusmallista kertova blogiteksti julkaistiin Lakean kotisivuilla joulukussa 2018.