Puurakentamisen asiantuntijan puheilla – Tiesitkö tätä Lakean puukerrostaloista?

Blogi

Puurakentamisen asiantuntijan puheilla – Tiesitkö tätä Lakean puukerrostaloista?

Lakeaa voi oikeutetusti kutsua Suomessa puukerrostalorakentamisen suunnannäyttäjäksi ja kehittäjäksi. Miten Lakean talot eroavat muista puukerrostaloista ja mitä muuta emme ole tienneet Lakeasta ja puukerrostalorakentamisesta? Selvitetään!

Elettiin vuotta 2006, kun Lakealla, silloin Pohjanmaan YH-rakennuttajalla, ryhdyttiin ensimmäisen kerran miettimään kerrostalon rakentamista puumoduuleista. Ensimmäiset ideat asiasta hahmoteltiin ajatuksesta käsinkosketeltavaksi luonnokseksi paperiservetille.

“Ihailen Lakeaa siitä, että se on aikoinaan ottanut tuon askeleen ihan ensimmäisenä eikä ole jättänyt puutalojen kehitystä yhteen tai kahteen hankkeeseen”, kertoo Lakealla liiketoimintajohtajana vuodesta 2016 toiminut Kristian Korpela.


Lintuviita 2 Seinäjoella on Lakean puukerrostalojen esikoinen

Lähtölaukaus Lakean puukerrostaloille vuonna 2013

Lakean ensimmäinen oma puukerrostalo valmistui vuonna 2013 Lintuviita 2:den noustessa Seinäjoelle. Sitä seurasivat vuonna 2014  Jyväskylän Puukuokka 1 ja Turun Palvelukoti. Vuodesta 2016 lähtien Lakealle on valmistunut puukerrostaloja keskimäärin yhden talon vuosivauhtia. 

“Jyväskylän Puukuokka (talot 1, 2 ja 3) on ollut Lakealle merkittävä kohde”, Lakean toimitusjohtaja Timo Mantila kertoo. “Se on saanut paljon palkintoja ja ollut Lakean puurakentamiselle todella hieno ja näyttävä kokonaisuus.  Sitä on hieno pitää myös referenssinä.”

Suomessa oli maaliskuussa 2019 Puuinfo.fi:n saaman tiedon mukaan 2098 puukerrostaloasuntoa. Niistä 399 on Lakean omaa tuotantoa ja 90 Lakean muille rakennuttamia asuntoja.  Suomen puuntuoksuisista kerrostaloasunnoista 23 % on siis Lakean rakennuttamia. Se kertoo tällä hetkellä 40 henkilöä työllistävän Pohjanmaalaisen Lakean omistuneisuudesta ja osuudesta Suomen markkinoilla.

Valmiita puukerrostaloja Lakealla on tällä hetkellä kahdeksan ja palvelu- ja ryhmäkotikäytössä olevia muita puutaloja kuuden talon verran.


Jyväskylän Puukuokat Lakealle suunnitteli arkkitehtitoimisto OOPEAA

Massiivipuiset elementit luodaan ja kasataan sateelta suojassa

Timo heittää ilmaan mielikuvan hirsitalosta ja tavallisesta puutalosta todeten, että hirsitalo mielletään laadukkaammaksi, hengittäväksi ja kestävyydeltään kivitaloa vastaavaksi tai jopa paremmaksi.

“Siinä on myös ero Lakean teettämissä puisissa kerrostaloissa verrattuna aika monen muun toteuttajan puukerrostaloihin. Lakean talot ovat massiivipuurakenteisia, eli niissä on rakentamisessa hyödynnetty valtavan paljon puuta.“

Lakean puutalojen elementit rakennetaan kuivissa sisätiloissa, josta ne kuljetetaan suojattuina työmaalle ja nivotaan kuin legopalikat yhteen talolle rakennetun väliaikaisen katon alla. Siten ne eivät altistu vesisateille, kuten perinteisessä, tontilla tapahtuvassa rakentamisessa saattaa käydä.

Puutalohankkeisiinsa Lakea käyttää kotimaista puuta aina kun se on vain mahdollista ja järkevää.


As Oy Seinäjoen Mäihä nousi osaksi Seinäjoen Asuntomessuja vuonna 2016

Hyvät yhteistyökumppanit ovat kultaakin kalliimpia

Kuten aina jotain aivan uutta kehitettäessä, myös puukerrostalojen kyseessä ollessa on matkan varrella ollut paljon ratkaistavia haasteita. 

“Lakea on kuitenkin kumppaneidensa kanssa koko ajan miettinyt miten puukerrostalorakentamisen voisi tehdä paremmin”, Kristian Korpela toteaa. “Jos peilaan Lakeaa muihin toimijoihin, se on tehnyt valtavan työn ja ollut muita koko ajan askeleen edellä”.

Myös Timo korostaa, että Lakean puukerrostalorakentaminen on riippuvainen hyvistä kumppaneista.

“Seira eli Insinööritoimisto Seinäjoen Rakennustekniikka Oy ja Jyväskylässä JVR-Rakenne Oy ovat olleet hyviä toteuttajakumppaneitamme”, hän kertoo.

Puukerrostaloelementtien valmistaja Elementti Sampo Oy on tuottanut Lakean puukerrostalojen puiset osat ja Hollolalainen Rakennusbetoni- ja Elementti Oy vastannut muilta osiltaan puisten talojen betonisista kylpyhuone-elementeistä.

Kaikki nämä ovat Lakealle arvokkaita ja laadukkaita yhteistyökumppaneita. Timo toivookin Suomen markkinoille lisää näiden tyyppisiä yrityksiä sekä puutilaelementtitoteuttajia uudenlaisen puurakentamisen jatkuvuutta tukemaan.


As Oy Turun Amiraali 1 valmistui vuonna 2019 Linnanfältin alueelle

Rakennuksen hiilijalanjälkilaskelma kehityksen työkaluna

Timo teki hiljattain päätöksen, että Lakean taloista tullaan tekemään jo lähitulevaisuudessa hiilijalanjälkilaskelmat.

Ympäristöministeriö käy koko ajan läpi ja täsmentää olemassa olevia rakennusten hiilijalanjäljen laskentasääntöjä. Muutos on tulossa mm. siihen, mitenkä rakennuksen runkomateriaali vaikuttaa talon hiilijalanjälkeen.

“Otamme hiilijalanjälkilaskennan käyttöön jo heti seuraavissa uusissa kohteissamme nykyisillä voimassaolevilla laskentasäännöilllä”, Timo kertoo.

“Opimme siten miten hiilijalanjäljen suuruuteen pystyy vaikuttamaan. Laskenta tehdään sekä betoni- että puutaloista, jotta tuloksia voidaan vertailla niiden välillä.“


As Oy Seinäjoen Tuohen elementti löytää paikkansa. Tuohi valmistui Pruukinrantaan vuonna 2018.

Huumorilla höystettyjä työpäiviä uutta suunnitellen

Puurakentamisen ja puun materiaalina ollessa päivittäin esillä Lakean toimistoilla, on aiheen ympärille otettu käyttöön myös lentäviä sanontoja, kuinkas muutenkaan. Työtä tehdään pilke silmäkulmassa ja kehitystyö etenee parhaiten yhteen hiileen puhaltaen.

Ja vielä lopuksi kurkistus tulevaan; seuraavat Lakean puukerrostalot ovat suunnitteilla Tampereelle, Vaasaan ja Vantaalle. Jäämme odottamaan lisätietoa!


Elisabet