Seinäjoen Tuohi ja Sydänpuu-kotien salaisuus

Mikä Lakean Sydänpuu-konsepti on ja miten se liittyy Seinäjoen Pruukinrantaan valmistuviin puukerrostalon koteihin?

Blogi

Seinäjoen Tuohi ja Sydänpuu-kotien salaisuus

Kun talon nimi on Tuohi, syntyy siitä heti mielikuvia. Metsä, puut, halkosavotta, tutun ja turvallisen oloinen tuoksu ja tuntu. Kun tuohon lisää sen, että kyseessä on kuusikerroksinen puukerrostalo Seinäjoen Pruukinrannassa asuntomessualueella ja että talo on pioneerikohde Lakean Sydänpuu-konseptille, on kyseessä vähintäänkin mielenkiintoinen aihe kirjoitettavaksi. Ryhdyin uteliaisuudella tutustumaan taloon ja sen asuntoihin.


Olipa kerran ajatus puukerrostalosta

 

Ajatus syntyi jo pitkän aikaa sitten. Lakealla mietittiin miten puukerrostalon voisi rakentaa yhä paremmin. Ideoitiin, kehiteltiin, kokeiltiin ja hiottiin ajatusta. Kunnes kesällä 2017 Lakea julkisti Sydänpuuksi nimetyn aivan uudenlaisen tavan rakentaa.

Lakean projektipäällikkö Petri Iloviita kertoo minulle jutun jujun: betonirakenteiset kylpyhuonetilat sijaitsevat Sydänpuu-konseptilla rakennetussa kerrostalossa päällekkäin omana itsekantavana rakenteenaan. Muut asuntojen tilat ovat täysin puuelementeistä eli moduuleista tehtyjä ja näin ollen aiemmin tehtyjä puukerostaloja joustavammin muokattavia.

Talon putkistot kulkevat betoniosan sisällä kuin verisuonet. Siitä tuo nimi Sydänpuukin on lähtöisin. Märkätilat omana kokonaisuutenaan ja puiset osat omanaan. Kuulostaa ihan näin rakentamisen teknisestä puolesta sen enempää tietämättömänkin korviin hyvin järkevältä.

 

seina-joen-tuohen-puumoduuli-tehtaalla
Tuohen puinen elementti tehdashallissa suojassa sään oikuilta

 

“Talon puiset kuivatilat ja betoniset kylpyhuoneet rakennetaan toisistaan erillään omissa tehtaissaan”, Petri kertoo. Näin työt voidaan tehdä tasaisissa ja optimaalisissa olosuhteissa. Homman hyödyn voi jokainen kuvitella ihan vain ikkunasta ulos talvista säätä vilkaisemalla.

Kun tilaelementit ovat valmiit, ja puhutaan siis ihan ikkunoita, kodinkoneita, parkettia, kaapistoja sekä sisä- ja ulkoseiniä myöten valmiit, kuljetetaan ne tontille ja liitetään tiiviisti yhteen kuin legopalikat ikään.

 

seina-joen-tuohen-olohuone-tehtaalla
Elementti sisältäpäin; parketti, kodinkoneet, kaapistot sekä ikkunat ja ovet ovat jo paikoillaan

 

Tuumasta toimeen

 

Ensimmäisen Sydänpuu-menetelmällä rakennettavan talon, Seinäjoen Tuohen, rakennustyöt ovat nyt alkuvaiheessaan kesän 2016 asuntomessualueella. Talon perusta on jo valettu Pruukinrantaan ja betoni- ja puuelementtien valmistus on täydessä vauhdissa omilla tahoillaan. Kotimaista tuotantoa ja puuta kaikki muuten, on mainittava tähän väliin. Tuohen kotien arvioitu valmistuminen on lokakuussa 2018.

“Yhden kerroksen asuntojen puuelementtien tontille tuominen tapahtuu kahden yön aikana”, Petri paljastaa. Yön pimeydessä on Pruukinrantaan siis odotettavissa erikoiskuljetuksia maaliskuusta alkaen, kun Tuohen kodit rullaavat huolella pakattuina paikalle.

 

Seinäjoen Tuohi 12.2.2018
Tuohen työmaasta 12.2.2018 otettu kuva

 


Millaisia koteja Tuohesta löytyy?

 

“Asukkaalle tämä uusi tapa rakentaa ei näy kodin sisällä mitenkään”, kertoo Tuohen asuntomyyjä Jaana Mäki-Maunus. Sydänpuun idea säilyy salaisuutena rakennuksen sisällä. “Vain porraskäytävässä kulkeva ja asiaa tunteva voi saada vihiä kylpyhuoneiden päällekkäisestä sijainnista”, lisää Petri.

“Tuohesta löytyy kauniita asuntoja 34,5 m2 yksiöistä aina 77,5 m2 kolmioon ja kaikkia asuntokokoja on vielä saatavilla” Jaana jatkaa hymyillen.

Raikas puupinta on esillä myös sisällä kaikissa Tuohen kodeissa. Se näkyyy mm. lattioissa, katoissa ja seinien osittaisissa paneloinneissa.

Näkymät asunnoista aukeavat Pruukinrannan metsäisiin maisemiin. Pruukinrannasta alueena puhuttaessa esiin nousevat asuntomessujen lisäksi juuri luonnonläheisyys, erinomaiset ulkoilumahdollisuudet ja järvi uimarantoineen. “Alue on erityinen, toista vastaavanlaista ei Seinäjoella ole”, Jaana toteaa.

 

seina-joen-tuohen-tupakeittio
Havainnekuva Tuohen kodista

 

Omaksi-asunto on tulevaisuuden omistusasunto

 

Tuohen asunnot ovat Lakean luomia Omaksi-koteja. Eri asumismuotojen kanssa menee helposti puurot ja vellit sekaisin, joten mikä Omaksi-asunto oikeastaan on ja miksi se kannattaisi valita?

Jaana valottaa Omaksia seuraavasti selkeällä listalla:

  • Kun muutat Omaksi-asuntoon maksat Omaksi-maksun, Tuohen vastavalmistuneeseen asuntoon muutettaessa se on 7% asunnon kokonaishinnasta. Asuntojen valmistumisen jälkeen maksu kasvaa kuukausittaisen lainan lyhennysosuuden verran.
  • Maksat vuokran yhteydessä kuukausittain lainanlyhennystä etukäteen tehdyn suunnitelman mukaisesti. Kasvatat siis koko ajan kotisi omistusosuutta.
  • Kun sopimusten mukaiset vuodet ovat kuluneet voit lunastaa itsellesi asuntosi kaikki osakkeet. Tuohen kohdalla se on 20 vuoden päästä siitä, kun talo on valmistunut. Omaksi-maksu ja kuukausittain maksamasi pääomavuokra huomioidaan eduksesi loppukauppasummassa. Kodistasi tulee näin 100% tavallinen omistusasunto.

“Ideana on se, että Omaksi-kodissa asukkaan ei tarvitse ottaa suurta henkilökohtaista lainaa ja hän tietää tarkalleen, koska asunnon voi ostaa täysin omaksi”, Jaana kertoo. “Omaksi-asuntoon voi myös hakea asumistukea kuten vuokra-asuntoon”, summaa Jaana asumismuodon plussia.

”Tuohen kodit sopivat hyvin esimerkiksi nuorille ensiasunnon ostajille rahoitusmuodon ja kokonsa puolesta. Niistä löytyy myös erinomainen vaihtoehto vaikkapa varttuneemmalle pariskunnalle, joka haluaa muuttaa omakotitalosta vaivattomampaan asumismuotoon. Rahaa jää tässä tapauksessa esimerkiksi matkusteluun tai edellisen kodin myyntihinnasta jäävän summan voi sijoittaa vaikkapa rahastoon poikimaan.”

 

jaana-maki-maunus-tuohen-tyomaalla
Asuntomyyjä Jaana Mäki-Maunus Tuohen työmaalle menossa

 

Asuntomessualueen uusi osa

 

Asuntomessualueille syntyy oma erityinen tunnelmansa ja yhteisöllisyytensä. Jäin oikein miettimään kuinka monta toteen tullutta unelmaa alueella on huolella rakennettuna ja kuinka monesti messuilta on lähdetty inspiroituneena ja omassa mielessä siintävästä haaveesta vakuuttuneena. Kun messut ovat ohi uskon, että osa tuota energiaa ja erityisyyttä jää paikalle.

Lähitulevaisuudessa yön hiljaisuudessa Pruukinrantaan saapuu kolmen rekan kulkue arvokas lasti mukanaan. Tuohen ensimmäiset asunnot saapuvat kotiinsa, uudeksi osaksi alueen yhteisöä. Sydänpuu-talo on syntymässä.

 

Elisabet

 
Lisätietoa As Oy Seinäjoen Tuohesta ja asuntojen hinnasto