Sisustussuunnittelija vinkkaa: kuusen paikka ei ole nurkassa

Jos joulukuusen sisään kantamisen jälkeen joudut käyttämään vesuria ja sahaa, kuusi on valittu väärin.

Blogi

Sisustussuunnittelija vinkkaa: kuusen paikka ei ole nurkassa

Jos joulukuusen sisään kantamisen jälkeen joudut käyttämään vesuria ja sahaa, kuusi on valittu väärin.

”Jos kuusen oksia kovin paljon joutuu lyhentämään ja katkomaan, ei kuusi pääse oikeuksiinsa”, sisustussuunnittelija Nina Mäkelä Sisustussuunnittelu Mäkelä & Roosista sanoo. ”Aina parempi, jos malttaa mitata ensin kotona kuuselle kaavaillun paikan, ja sitten vielä metsässä tai joulukuusikaupoilla kuusen. Ulkona on vaikea arvioida kuusen mittasuhteita, miten se mahtuu huoneistoon.”

Melko tavallista on, että suomalaiskodeissa kuusi istutetaan huoneen nurkkaan. Meillä ei tanssahdella kuusen ympäri kuin lauluissa.

”Jos tilaa on, toki kuusi on kauneimmillaan keskeisellä paikalla. Kuusen paikkaa miettiessä on hyvä ajatella, että kuusta voisi katsella joka suunnasta. Joulukuusen on kuitenkin tarkoitus luoda jouluista tunnelmaa, joten mikä sen parempi kuin nauttia siitä joka puolelta. Kiva on myös, jos kuusi, sen koristeet ja valot näkyvät myös ulos.”

Sisustussuunnittelijan omassakaan kodissa kuusi ei mahdu keskilattialle, mutta aivan nurkkaankaan sitä ei ole sysätty.

”Kuustamme ei pääse kiertämään ympäri, paitsi koira kyllä mahtuu sen takaa. On tärkeää, ettei oksia tarvitse lytätä seinää vasten.”

Joulun alla usein hehkutetaan, minkä värinen joulu juuri tänä vuonna on trendikkäin. Milloin se on sininen, milloin vitivalkoinen.

”Tänä vuonna ei taida olla tällaista voimakasta trendiä”, Nina Mäkelä sanoo. ”Kulta ja punainen, perinteiset joulun värit, pitävät pintansa. Tosin myös pinkki ja lila kuusi ovat joulun hitti.”

Joulukuusen koristeista sisustamisen ammattilainen ajattelee maanläheisesti: kuusi olkoon niin bling bling, sekametelisoppa tai askeettinen kuin sen omistaja haluaa.

”Ajattelen, että joulukuusen on oltava koko perheen oma. Sillä ei tarvitse lähteä sisustamaan viimeisen trendin mukaisesti. Parhaat koristeet ovat monelle peruja jo lapsuuden joulusta. Meidän kuusessamme on itse hankittuja ja ystävien lahjoittamia koristeita. Lasten tekemät koristeet ovat paraatipaikalla kuusenoksilla.”

Rullaa alas joulupuu
Joka kotiin vihanta joulukuusi ei sovi. Koti voi olla ahdas, asukkaalla allergiaa tai riehakas kissa, joka tuhoaisi kuusen. Vaihtoehtojakin on, eikä se aina ole muovikuusi.

”Maltillisemminkin kuusen tuoksun kotiinsa saa. Puutarhaliikkeissä myydään ruukkuun istutettuja miniatyyrikuusia. Ne näyttävät kivalta korissa tai vaikka sinkkisangossa. Jos on omaa metsää, kotiin voi tuoda muutaman kuusenoksan ja sijoittaa lähelle ovea niin, että joulu huokuu heti sisääntulijaa vastaan. Jos oikea kuusi ei sovi, olen nähnyt esimerkiksi vanhoista harmaista laudoista tai kullalla spreijatuista kävyistä tehdyn kuusen muotoisen asetelman, pienillä valoilla koristettuna. Sellainen voi olla oikein tunnelmallinen.”

Pelkät kauniit joulupallot voi ripustaa kattokruunuun tai siimalla kattoon, ja niin kuusi on käytännössä keskilattialla. Pieneen tilaan sopii seinälle kuusen muotoon sommiteltu joulukorttiasetelma. Markkinoilla on myös rullaverho, joka alasvedettäessä paljastaa upean joulukuusiprintin. Mikä ihana tapa käpertyä oman kodin jouluun.

 

Sisustussuunnittelu Mäkelä & Roos toteutti Seinäjoen Asuntomessujen Lakean Mäihä-talon messukotien sisustukset.