Turun Linnanfältin alue odottaa uusia asukkaitaan – ja historiaa!

Blogi

Turun Linnanfältin alue odottaa uusia asukkaitaan – ja historiaa!

Linnanfältin alueelle rakennettavat puutalokorttelit kuuluvat Suomen Moderni puukaupunki-hankkeen  kärkijoukkoon. Vanha satamateollisuus- ja varikkoalue on suurilta osin kuin tyhjä taulu, jolle rakennettaviin taloihin muuttavat asukkaat maalaavat tulevaisuuden. Lakean Asunto Oy Turun Amiraali 2 nousee osoitteeseen Amiraalistonkatu 11.

Lakean asuntomyyjä Jussi Pyykkönen kertoo minulle, että Kakolanmäen ja Port Arthurin puutaloympäristöön sopuisasti linkittyvä Linnanfältin alue on tähän asti ollut suhteellisen neutraali, usein ilman sen kummempaa historiaa tai merkitystä ohikulkeville.  Nyt yli 700 vuotta vanhan Turun linnan läheisyydessä sijaitseva alue tulee saamaan uuden elämän, kun sille rakentuu värikkäitä puukerros- ja rivitaloja noin 1000 asukkaalle.

Havainnekuva Amiraali 2:n 54 m2 kolmiosta talon toisessa kerroksessa

Linnanfälttiläisten rakentama tunnelma

Kun uusi asuinalue on rakenteilla, eivät työmaiden aidat, rautapaalut ja nostokurjet juuri houkuttele visioimaan paikan viehätystä sen ollessa valmis. Rakennettavat puutalot tulevat kuitenkin muuttamaan Linnanfältin  tunnelman. Tyhjien tonttien ja kolkkojen hallien tilalle asettuu lämmin elämä.

On aivan eri asia muuttaa jo pitkään olemassa olleelle asuinalueelle vanhaan taloon, kuin upouuteen kortteliin. Enkä puhu nyt vain fyysisistä puitteista, vaan tunnelmasta ja asukkaiden yhteenkuuluvuudesta.

Juttelin muutama päivä sitten vastavalmistuneeseen kerrostaloasuntoon muuttaneen ystäväni kanssa. Hän kertoi ensimmäisistä naapuritapaamisista pihalla, perustetusta naapureiden WhatsApp –ryhmästä ja suunnitteilla olevasta keväisestä grilli-illasta.

Oivalsin silloin, miten kaikki ovat samassa veneessä kantaessaan  laatikoita uunituoreeseen taloon. Silloin voi parhaimmillaan muodostua aivan erityinen naapurustosuhde. Asuminen aloitetaan puhtaalta pohjalta ja mahdollisuudet ovat upeat yhteisöllisyyteen ja erityisiin ystävyys-, yhteistyö- ja avunanto-suhteisiin.

Kaksikerroksinen 93,5 m2 neliö sijaitsee talon 2. ja 3. kerroksessa

Amiraalin suojissa

Asunto Oy Turun Amiraali 2:sta tulee löytymään koteja  27,0 m2 yksiöstä 93,5 m2 neliöön, yhteensä 30 asuntoa.

Taloyhtiö muodostuu kahdesta kaksi -ja kolmikerroksisesta asuintalosta sekä piharakennuksesta. Vieressä sijaitsee helmi-maaliskuun vaihteessa valmistuva isosisko Amiraali 1.

“Amiraali 1:n ja 2:n  piha-alue tulee olemaan suojainen kokonaisuus”, Jussi kertoo.  “Amiraali 2:n piharakennuksen edessä sijaitsee lasten leikkialue ja talojen yhteiseen käyttöön tulevan saunaosaston yhteydestä löytyy myös asukkaiden oleskelutila.”

Se, miten aktiivisesti piha, oleskelutila ja sauna otetaan käyttöön, on tulevien asukkaiden käsissä. Kuka ties siellä juodaan yhteiset glögit joulun alla ja juhannuksena saunotaan koivuvihtojen kera.

“Kaupungin keskustan sijaitessa vain muutaman kilometrin päässä Amiraali 2:n kodit ovat kuitenkin omassa rauhassaaan kauppojen valokylttien ja keskustan kiireen tavoittamattomissa”, Jussi toteaa.

Toisen kerroksen 40 m2 kaksio

Kotikulta puutalosta

Puurakentaminen on ollut tapetilla jo jonkin aikaa ja sen hyödyt on yleisesti tunnustettu. Rakennusten ekologisuus, hyvä hengittävyys, puhdas sisäilma, miellyttävä akustiikka ja turvallisuus ovat listan kärjessä. Luonnollinen puupinta on kodeissa rauhoittava ja jopa puun tuoksu tuo positiivisia mielikuvia ja tunnelmaa.

Lakea Oy on yksi nykypäivän Suomen puurakentamisen uranuurtajista. Olemme saaneet esimerkiksi seurata, miten yritys on kehittänyt ja käyttöönottanut Sydänpuu-konseptin, jolla puukerrostaloja rakennetaan aivan uudella tavalla saavuttaen monipuolisempia ja muunneltavimpia asuntoja.

Lakea ei rakenna Linnanfältin alueelle tällä kertaa puukerrostaloa, mutta Amiraali 2:n  talot rakennetaan vahvalla ammattitaidolla terveellisistä ja hiilidioksidia varastoivista puisista suurelementeistä


Jokivarren verran keskustasta

“Jokirantaan pääsee Amiraalistonkadulta nopeasti ja keskustaa kohti kulkiessa sen varrelta löytyy ravintoloita ja muita palveluita”, Jussi toteaa. “Siten ne ovat viehättävällä tavalla Linnanfältin lähellä”, hän kuvailee.

Turun linnaan alueelta on matkaa vain puoli kilometriä,  Aurajoen puistoon, jokirantaan ja Fregatti Suomen Joutseneen sitäkin vähemmän.  Keskusta sijaitsee noin 2,5 kilometrin päässä Amiraali 2:sta.

“Reitit Linnanfältistä keskustaan ja rautatieasemalle ovat on varsin viehättäviä”, Jussi toteaa.  “Matkat Turussa tuntuvat mielestäni aina paljon lyhyemmiltä, kuin mitä ne metreissä ovat. Rautatieasemalta Linnanfältiin kävellessäni katselen mielelläni matkan varrella olevia vanhoja puurakennuksia. Keskustasta alueelle voi puolestaan kävellä tai pyöräillä kätevästi suoraa reittiä Linnankatua pitkin.”

42 m2 kaksio Amiraali 2:n ensimmäisessä kerroksessa

Asuntovaraukset ovat alkaneet

Amiraali 2:n ennakkomarkkinointi on alkanut ja asuntoihin voi tehdä jo varauksia. Talon ennakkomarkkinointiesite asuntojen alustavine pohjapiirustuksineen löytyy Lakean verkkosivuilta.

Amiraali 2:n asukkaat pääsevät nauttimaan modernin ja ekologisen puutaloasumisen mukavuudesta Turun linnan kupeessa. Alueella kelpaa toden totta elää ja luoda uutta historiaa!

Elisabet


Lisätietoa Linnanfälttin alueesta: www.turku.fi/linnanfaltti