Uuden ja vanhan liitto Kirkkopuistikko 4:ssä – Tällainen on Vaasan Elektra

Blogi

Uuden ja vanhan liitto Kirkkopuistikko 4:ssä – Tällainen on Vaasan Elektra

Tämän sijainnin tuntevat varmasti lähes kaikki Vaasalaiset.  Kirkkopuistikko 4:ssä, Vaasan Sähkön toimiston historiaa huokuvalla tontilla yhdistyvät upeasti meren ja keskustan läheisyys. Lakea tulee rakennuttamaan tontille kaksi asuinkerrostaloa tyylikkäästi vanhojen rakennusten viereen lisäämällä.

Kirkkopuistikon alussa sijaitsevalla tontilla ei lähdetä rikkomaan eikä poistamaan mitään suunnitteilla olevien 34 kodin tieltä, vaan uudet talot sijoitetaan tontille huolella vanhaa ympäristöä ja tunnelmaa kunnioittaen.

Asunto Oy Vaasan Elektra Bo Ab:n muodostavat kaksi taloa tuovat pihapiiriin laadukkaita koteja yksiöstä isoihin perheasuntoihin sekä kaksi uutta liiketilaa. Tontin historia saa näin jatkoa uudenlaisen asumisen ja elämän muodossa.

Ympäröivä maisema osana asuntoja

Osoitteeseen Kirkkopuistikko 4 rakentuvaan 8-kerroksiseen tornitaloon on suunniteltu yhteensä 19 asuntoa. Niistä tulevat avautumaan näyttävät meri- ja kaupunkinäkymät isojen ikkunapintojen ja reilun kokoisten parvekkeiden kautta.

”Asunnoissa voi olla yksi seinä lähes kokonaan lasia, se on merkittävä osa tornitalon koteja. Ympäröivä näkymä tulee väistämättäkin sisään asuntoihin”, Lakean asuntomyyjä Katariina Heinua kuvailee.

Talon suunnitteluvaiheessa drone-kopterin tontilta ottamien kuvien avulla voitiin havainnollistaa, miten jo Kirkkopuistikon puoleisista toisen kerroksen asunnoista näkyy meri Onkilahden suuntaan. Tornitalon ylemmistä kerroksista katsottuna meri hallitsee maisemaa usealla suunnalla.

”Tornitalossa on hyvin persoonallisia asuntoja ja monipuolinen asuntojakauma”, Katariina kertoo.

”Siitä löytyy erittäin järkeviä ja hienoja pohjaratkaisuja. Asuntopohjat on mietitty  niin, että asukkaiden on helppo kalustaa niitä ja toteuttaa omia unelmiaan. ”

Asuntojen painopiste tulee olemaan oleskelutiloissa, joihin on  haettu valoisaa avaruutta ja muunneltavuutta. Esimerkiksi kolmion toisen makuuhuoneen voi tasapainoisesti muuttaa kalustuksella ruokasaliksi, kirjastoksi tai vaikkapa työhuonetarpeeseen.


Havainnekuva Vaasan Elektran tornitalosta. (Rakennuttaja pidättää oikeuden kaikkiin suunnitelmamuutoksiin)

Laatua ja tunnelmaa Museokadun puolella

Museokatu 7:ään nouseva 4-kerroksinen talo tuo omalta osaltaan pihapiiriin 15 uutta kotia yksiöistä kolmioihin.

Talon erikoisuutena ovat ylimmän kerroksen asuntojen sisäänvedetyt, kattoterassimaiset parvekkeet. Ne kutsuvat nauttimaan kahvin aamuauringossa tai lukemaan kirjaa kesäisenä sunnuntai-iltapäivänä.

”Asuntojen kalusteet ja pintamateriaalit on pyritty miettimään niin, että ne mukailevat talon klassista ja ajatonta henkeä”, Katariina kertoo.

Hyvissä ajoin Elektrasta asunnon varaavat voivat myös vaikuttaa asunnossaan käytettyihin materiaaleihin. Lakea tarjoaa erilaisia lattia-, keittiön työtaso-, laatta- ja seinämaalivaihtoehtoja, jotta muuttamaan pääsee heti alusta lähtien omanlaiseensa kotiin.

Vuonna 1945 rakennettu vanha väestönsuoja, ”bunkkeri”, tuo talojen pihapiirille omaa persoonallista näköä. Näin erikoisia, massiivisia rakenteita ei muilta tonteilta juuri löydy, joten se on yksi tärkeä osa paikan tunnelmaa ja omaleimaisuutta.

”Pyrimme hyödyntämään sisäpihassa jo olevat rakenteet ja tuomaan siihen eri tasoja tehden pihasta  viihtyisän”, kertoo Lakean projektipäällikkö Ari Nyman.

”Museokadun puoleisen talon terassi on suunniteltu osittain väestönsuojan päälle. Siitä tehdään mahdollisimman kevytrakenteinen, ettei se kuitenkaan dominoi liikaa aluetta.”

Lakea on selvittänyt myös mahdollisuutta käyttää hyödyksi väestönsuojan sisätiloja saunatiloina.


Havainnekuva Museokadun puoleisesta Vaasan Elektran talosta. (Rakennuttaja pidättää oikeuden kaikkiin suunnitelmamuutoksiin)

Vanhaa kunnioittaen, tulevaisuuteen katsoen

”Tällaiset erikoishankkeet ovat mielenkiintoisia ja myös osaltaan haastavia”, Ari kuvailee projektipäällikön näkökulmaa Vaasan Elektraan.

”Työmaalla varjellaan hyvin tarkkaan  olemassa olevia rakennuksia sekä varmistetaan, että tontille syntyy arkkitehtuurisesti yhtä arvostettavaa uutta rakennuskantaa.”

Mitä talojen autopaikkoihin tulee, yli puolet niistä sijoitetaan Museokadun puoleisen talon alle rakennettavaan autohalliin. Niiden lisäksi pihaan tulee autokatos- ja pistokepaikkoja.  Lakea on myös aloittanut Vaasan Elektran kohdalla  pioneerihankkeen sähköautojen latausmahdollisuuksiin liittyen.

”Olemme suunnittelussa ottaneet huomioon uudentyyppisen autolatausjärjestelmän tehden yhteistyötä Vaasan sähkön kanssa”, Ari kertoo.

”Sähköautojen tarpeet tulevat todennäköisesti muuttumaan huimasti jo muutamassa vuodessa. Tällaisilla älykkäillä latausjärjestelmillä pystytään tasaamaan sähkön huippukulutusta, joka taas auttaa muun muassa siinä, ettei fyysisiä sähköverkkoja tarvitsisi kovin paljon lähteä uusimaan.”

Ja koska aivan keskustassa ollaan, myös polkupyörät ovat liikkumismuotona tärkeässä roolissa. Vaasan Elektran kohdalla pyöräpaikoitukseen ollaankin  satsattu erityisesti, niin sisätilojen kuin pihan katettujenkin paikkojen osalta.


Vaasan Elektran lähimaisemia. Rantaviivaa meren puolelta, edessä Åbu Akademi.

Rakennustyöt käyntiin loppuvuodesta

Lakealla on valmius aloittaa työt tontilla tulevana syksynä, talojen valmistumisen sijoittuessa rakennustöiden aloitushetkestä noin puolentoista vuoden päähän. Se, millä aikataululla työmaa herää henkiin, tarkentuu lähikuukausina.

Pihalla, joka ollaan ylitetty lukemattomia kertoja matkalla töihin vanhalle Vaasan Sähkön konttorille, tullaan jatkossa opettelemaan polkupyörällä ajoa, istumaan kesäillan kajossa kotiterassilla ja kantamaan joulukuusia.  

Vanhan ajan korttelipihan tunnelmasta tullaan nauttimaan myös tulevaisuudessa.


Elisabet