Vinkit turvalliseen jouluun – ja entä jos sähkökatko yllättää?

Blogi

Vinkit turvalliseen jouluun – ja entä jos sähkökatko yllättää?

Joulu, tämä torttujen, kynttilöiden, kinkunrasvan sekä joulukuusen neulasten maustama juhla-aika! Joulukorttien, aaton ateriakokonaisuuden suunnittelun ja muun puuhastelun lomassa on hyvä jälleen suoda tovi myös turvallisuusasioille. Entä mitä tulisi huomioida, jos sähkökatko yllättää, oli se sitten jouluna tai muuna ajankohtana?

Ei vara rekeä kaada – muista myös joulunvietossa!

Nyt on erinomainen hetki tarkistaa kodin palovaroittimien toiminta painamalla niiden testipainiketta. Kotona on hyvä olla myös sammutuspeite helposti saatavilla, jos tilanne niin vaatii. Tietäväthän kaikki perheessänne mistä se löytyy ja kuinka peitettä tulisi käyttää?

Ikävät tilanteet eivät yleensä saavu kulkunen kaulassa ja koko perheen kesken kannattaakin miettiä etukäteen, miten toimia mahdollisessa vaaratilanteessa, kuten esimerkiksi tulipalossa.

 

Olohuoneen pöydällä havuja lasimaljakossa, taustalla joulukuusi sekä kynttilä.
Ethän koskaan jätä kynttilöitä valvomatta.

Tuiki tuiki tähtönen – huolella valvothan sen

Kynttilät ja tuikut tulee sijoittaa huolella niin, ettei tuli pääse karkaamaan. Tulta ei myöskään saa jättää ilman valvontaa eikä lapsia ja lemmikkejä yksin kynttilöiden kanssa. Muistathan, että ulkotulia ei saa polttaa kerrostalon parvekkeella, kuisteilla tai katosten alla, vaan niiden paikka on pihalla tarpeeksi kaukana rakennuksista.

Jouluvalot sen sijaan saavat ihastuttaa myös parvekkeilla. Muista kuitenkin tarkistaa ennen valosarjan käyttöönottoa, että sen johto ja lamput ovat ehjät – rikkinäisiä valoja ei tulisi käyttää sähköiskun ja tulipalon vaara takia. Ulkona tulee käyttää vain sellaisia jouluvaloja ja jatkojohtoja, jotka on tarkoitettu ulkokäyttöön. Älä myöskään ylikuormita jatkojohtoja.

Rikkinäiset jouluvalot, kuten muukin sähköelektroniikka, kuuluvat sähkö ja elektroniikkaromun eli SER-jätteen vastaanottopisteeseen.

Kerrostalon porraskäytävään ei saa turvallisuussyistä laittaa valoja tai kuusia, mutta pienimuotoiset ovikoristeet ja kranssit ovat sallittuja joulun ajan tunnelmanluojia.

Joulusauna kuuluu useassa kodissa olennaisena osana juhlan viettoon. On kuitenkin syytä pitää mielessä, että kuuma sauna ei ole tarkoitettu pyyhkeiden tai pyykin kuivaukseen. Kiukaalle pudonnut kangas voi aiheuttaa tulenpalavan kiireen.

 

Pieni poika tonttuhattu päässään koristelemassa joulukuusta.
Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, niin myös kodin turvallisuudessa.

Kinkkurasvasta polttoaineeksi

Kinkun paistorasvaa ei koskaan saa kaataa tiskialtaan viemäriin, sillä hyytyessään se voi aiheuttaa pahojakin viemäritukoksia.

Rasvan tulisi antaa jäähtyä paistopellillä tai esimerkiksi tyhjässä maitotölkissä. Jäähtyneen rasvan voi viedä biojätteeseen – tai kierrättää hyötykäyttöön! Kinkkutemppu-kampanja kerää tänäkin vuonna joulun paistorasvoja dieselin tekoa varten.

Jouluaattona taloyhtiön jätteiden lajittelupiste on usein kovassa käytössä. Pahvilaatikkojen, pakkausten ja käärepapereiden viikkaaminen ja lististäminen onkin erityisen suositeltavaa joulun aikaan. Lahjapapereissa on pinnoite ja usein myös teippejä, minkä takia ne kuuluvat sekajätteeseen.

Yleensä taloyhtiöissä on luonnonkuusten keräyspaikka, josta ne sitten taloyhtiön ja paikallisen jäteyhtiön toimesta viedään ja haketetaan hyötykäyttöön. Ikänsä elänyt muovikuusi kuuluu puolestaan joko seka- tai metallijätteeseen, materiaalistaan riippuen.

 

Pöydällä jouluisia leivontatarvikkeita, kynttilöitä, taskulamppuja sekä kynttilöitä.
Kotona on hyvä olla sähkökatkojen varalta esimerkiksi taskulamppuja.

Entä sähkökatkon sattuessa?

Pattereilla toimivia taskulamppuja on hyvä sijoittaa ainakin muutamaan paikkaan kotona. Näin ne ovat helposti saatavilla, mikäli sähkökatko yllättää pimeän aikaan. Otsalamppu on kätevä, sillä se jättää molemmat kädet vapaaksi. Myös kynttilät tuovat valoa – muista kuitenkin niiden turvalllinen sijoittaminen. Varaa kotiisi niiden lisäksi tulitikkuja sekä vaihtopattereita.

Patteri- tai kampiradion avulla voit kuunnella uutisia ja mahdollisia toimintaohjeita. Varavirtalähteet esimerkiksi kännyköiden lataamista varten ovat käteviä – muista pitää ne aina ladattuina. Kotona on hyvä pitää myös pieni summa käteistä.

Sammuta katkon sattuessa päällä olleet kodinkoneet, kuten uuni, liesi, silitysrauta, kahvinkeitin ja kiuas. Näin ne eivät jää kotiisi päälle esimerkiksi yöksi, tai valvomatta, mikäli poistut kotoa ennen sähköjen palaamista. Myös pesukoneiden vesihanat on syytä sulkea.

Mikäli mahdollisista sähkökatkoista on ilmoitettu etukäteen, vältä kyseisenä ajankohtana hissin käyttöä. Myös se pysähtyy kesken matkan katkon sattuessa.

Jos sähkökatkos tapahtuu kylmällä ilmalla, verhot kannattaa vetää ikkunoiden eteen lämmön karkaamisen hidastamiseksi.

Mikäli mahdollista, mieti mitkä huoneet on olennaisin tiivistää ja pitää mahdollisimman lämpiminä ja sulje ovet muihin tiloihin. Näin koko taloa tai asuntoa ei tarvitse pitää lämpimänä. Pidemmän sähkökatkon aikaan kaikkien kannattaa nukkua samassa huoneessa.

Vältä sähkökatkon aikana pakastimen ja jääkaapin avaamista, jotta viileä ilma ei karkaa niistä. Mikäli sähkökatko kestää pidempään, huolehdi, etteivät pakastimen sulamisvedet aiheuta lisävahinkoa.

Myös vedentulo saattaa katketa sähkökatkon aikaan. Vältä tällöin WC:n käyttöä, sillä se on ehkä mahdollista vetää vain kerran. Pönttöön voi asentaa roskapussin, johon tehdään tarpeet, tai ostaa sähkökatkojen varalle erillisen muovisankon. Käytetty pussi lajitellaan sekajätteeseen.

Muutaman tunnin pärjää hyvin ilman juomavettä, mutta pidempiä sähkökatkoksia ajatellen pullovettä on hyvä pitää varalta muutama litra henkilöä kohden per päivä. Huomioi myös peseytyminen ja ruuanlaitto. Puhdistautumista varten voit varata esimerkiksi kosteuspyyhkeitä.

Kotiin olisi hyvä varata ainakin päivän tai kahden kattava kotivara elintarvikkeita. Varaa erityisesti ruokia, joita ei tarvitse valmistaa hellalla.

Sähkökatkot ovat yleensä lyhytkestoisia eivätkä aiheuta suurta harmia. Tärkeintä olisikin miettiä niiden varalta jo valmiiksi toimintasuunnitelma. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty; näin olet rauhallinen ja valmis, mikäli katko sattuu kohdalle, keskeytyipä sähkönjakelu esimerkiksi myrskyn tai ennalta ilmoitetun hetkellisen katkon seurauksena.

 

Tule Joulu kultainen Lakealaiset toivottavat hyvää ja turvallista juhla-aikaa!

 

Pelastustoimi.fi – Suunnittele ja harjoittele tulipalotilannetta

72tuntia.fi – tietoa mm. sähkökatkoon varautumisesta

Spek.fi, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö – turvallinen asuminen

 

Lakea Oy on luotettava ja turvallinen asumisen ammattilainen – suunnittelusta rakennuttamiseen, asuntojen myynnistä ja vuokrauksesta isännöintiin. Panostamme kestävien asumismuotojen ja asumisen palvelujen kehittämiseen, joista esimerkkinä Lakea Omaksi®-kodit sekä Lakea Living®-palvelut. Olemme myös puukerrostalorakentamisen palkittu edelläkävijä Suomessa. Haluamme vaikuttaa asumisen laatuun ja turvallisuuteen myös tulevaisuudessa, sillä asumisen monimuotoiset neliöt ovat osaamisemme ydin.