Jyväskylään rakennetaan lisää Omaksi-asuntoja – mistä Omaksissa on kyse?

Blogi

Jyväskylään rakennetaan lisää Omaksi-asuntoja – mistä Omaksissa on kyse?

Haetko asuntoa, joka on turvallinen ja pitkäjänteinen sijoitus tulevaisuudelle? Tai etsitkö vaihtoehtoa vuokra-asumiselle, mutta et halua tai pysty ottamaan suurta lainaa? Omaksi voi olla sinulle sopiva ratkaisu! Näitä Lakean kehittämällä rahoitusmallilla rakennettavia koteja on tulossa pian lisää myös Jyväskylään.

“Valtaväestölle Omaksi ei ole vielä tuttu asia”, toteaa Lakean Jyväskylän toimistolla työskentelevä asuntomyyjä Nina Huovinen.

“Rahoitusmalliin perehtyneille se on kuitenkin ollut hyvä ratkaisu. Siitä kertoo esimerkiksi se, että joillakin on ostettuna Omaksi-asunto kaikista kolmesta Puukuokka-kerrostalosta Kuokkalassa.”

Omaksi-rahoitusmalliin liittyy väärinymmärryksiä ja -olettamuksia esimerkiksi asunnon jälleenmyynnin sekä velan maksun osalta. Myös vuokralla asuminen voi monelle omistusasumiseen tottuneelle tuntua arveluttavalta.  Nyt on aika avata Omaksia kohta kohdalta ja korvata olettamukset tiedolla!


Kuokkalassa sijaitsevat Puukuokka 1, 2 ja 3 ovat Omaksi-taloja

Kenelle Omaksi-rahoitusjärjestelmä sopii?

Omaksi-rahoitusmallin asuntojen parissa jo pitkään työskennellyt Lakean vuokravälittäjä Anders Bertlin kertoo, että Omaksi-asunto sopii mainiosti esimerkiksi nuorelle ensiasunnon ostajalle.

“Ostaessasi Omaksi-asunnon et menetä ASP-tiliä ja ensimmäisen asunnon ostajan varainsiirtoverovapautta, se mahdollisuus jää sinulle tulevaisuudelle.”

Omaksi helpottaa asunnon hankintaa myös siinä vaiheessa, kun perheessä on useampia lapsia ja pääomaa tarvitaan muuallakin kuin asuntoon.

Se voi sopia myös tilanteeseen, jossa uusi koti on haussa perhetilanteen muuttuessa ja pariskunnan teiden johtaessa eri suuntiin. Tällöin suuren pankkilainan saaminen saattaa olla vaikeaa.

“Itse ajattelen Omaksista puhuttaessa lisäksi jälkipolvea, sillä Omaksi-asunto toimii pitkäjänteisen suunnitelman kautta  pesämunana lapselle”, Anders lisää.

Myös omakotitalon myynyt eläkeläinen voi hyötyä Omaksista.

“Omaksi  tarjoaa mahdollisuuden hankkia turvallisesti laadukkaan asunnon käteen jäädessä käyttörahaa muuhun elämään”, Anders summaa.Miten Omaksi toimii?

Anders kertoo, että riskittömyys ja helppous ovat Omaksin valttikortteja. Asuntoon pääsee pienellä pääomalla kiinni, joten malli sopii varsinkin niille, jotka eivät voi tai halua ottaa suurta lainaa.

“Omaksissa ostat nimenomaan rahoitusmallin. Asunnon myyntihinta on se hinta, jolla pääset muuttamaan  asuntoon sisään. Rakenteilla olevan tai vastavalmistuneen Omaksi-asunnon kohdalla se on noin 7 % kokonaishinnasta. Velkaosuus on jäljelle jäävät 93 %.”

Asunnosta maksetaan kuukausittain kokonaisvuokraa, joka koostuu hoitovastikkeesta ja rahoitusvastikkeesta. Rahoitusvastike sisältää lainanlyhennysosuuden, jolla asukas kerryttää asuntoa itselleen jokainen kuukausi etukäteen tehdyn suunnitelman mukaisesti.

“Ero Omaksi–vuokran ja vapaiden markkinoiden vuokra-asuntojen vuokran välillä ei ole suuri ja se kulkee myös linjassa lainalla RS-asunnon ostaneen kuukausikulujen kanssa”, Anders toteaa.

Vuokraan voi hakea tarvittaessa myös asumistukea Kelalta.

Omaksi-rahoitusmallissa kyse on pitkäjänteisestä sijoittamista, sillä asuntoa ei voi lunastaa omakseen ennen sopimuksessa määritellyn ajan kulumista. Nykyisissä Omaksi-sopimuksissa sopimuskausi on 20 vuotta.

Kun lähdet lunastamaan asuntosi loppuosuutta omaksesi, maksamasi Omaksi-maksu ja kuukausittain vuokran yhteydessä suorittamasi lainan lyhenykset lasketaan eduksesi kauppahinnassa.

Paljonko tarkalleen asunnon kokonaishinnasta on maksettavaa jäljellä 20 vuoden kuluttua riippuu kohteesta, mutta yleensä summasta on jäljellä noin 40%. Sen lunastettuaan alunperin Omaksi-asunnon hankkineella on käsissään aivan tavallinen omistusasunto.


Dia Lakean Omaksista kertovasta esityksestä

Esimerkki valmistuvasta kohteesta, 2h+kt (+s), 40,0 m2, valmistumisajankohdan vuokra/kk

  • kokonaisvuokra 599,00 €

  • kokonaisvuokraan sisältyvä kuukausittainen lainanlyhennysosuus 303,00 € (arvio ensimmäiseltä vuodelta)

  • asunnon kokonaishinta 144.000 €

  • omaksi-maksu 10.080 €

  • vesimaksuennakko 20 €/hlö/kk

  • autokatos- ja pistokepaikat myydään erillisinä osakkeina Omaksi-sopimuksilla


Lakean asuntomyyjä Nina Huovinen Jyväskylän toimistolla

Omaksi-asuntonsa voi vuokrata tai myydä

Omaksi-asunnon voi  vapaasti jälleen- tai alivuokrata, kunhan asiasta vain ilmoittaa Lakealle. Vuokran määrän voi määrittää itse ja kuten tavallisissakin vuokra-asunnoissa, vastuu vuokranmaksusta ja huoneiston kunnosta on päävuokralaisella, eli Omaksi-sopimuksen tehneellä.

Omaksi-asunnon voi myös halutessaan siirtää itse uudelle haltijalle. Kaupanteossa voi käyttää tällöin myös kiinteistönvälittäjää. Lakea ei puutu asunnon kauppahintaan, mutta antaa tarvittaessa vinkkejä uuden haltijan etsintään ja laatii kaupantekovaiheessa siirtosopimuksen asunnosta.

Kauppaan sisältyy asunnon lisäksi siihen kuuluva rahoitusmalli. Uusi omistaja lähtee liikkeelle siitä Omaksi-pääomasta, jonka myyjä on siihen mennessä kerryttänyt.

“Jyväskylässä siirtosopimuksen tekoja on tullut useampikin vastaan ja niissä on tullut hyviä kokemuksia”, Nina kertoo.

“Osa Omaksi-asukkaista asuvat itse yhdessä asunnossa, toisen Omaksi-asunnon toimiessa sijoitusasuntona”, vinkkaa puolestaan Anders. 

Huomioon on otettava vain se, että yhdellä henkilötunnuksella voi ostaa yhden asunnon per Omaksi-kohde. Yritystunnuksella Omaksia ei voi hankkia.

Sopimuksen voi halutessaan myös purkaa ja palauttaa asunnon Lakealle, jolloin Omaksi-maksu palautetaan kuluttajahintaindeksillä korotettuna.Omaksi-asuntojen paluu Jyväskylään

Viimeisin Jyväskylän Omaksi-talo, Puukuokka 3, valmistui vuonna 2018  Kuokkalaan. Nina Huovinen on tyytyväinen, että Jyväskylään on nyt suunnitteilla lisää Omaksi-asuntoja.

“Tähän uuteen taloon on tulossa yksiöiden ja kaksioiden lisäksi myös lapsiperheille sopivia asuntoja. Suurin asunto on 110,5 m2 ja talosta tulee löytymään myös asuntopihallisia koteja.”

Kiinnostuitko? Voit pirauttaa Ninalle tai jättää yhteystietosi  sähköpostitse saadaksesi heti ensimmäisten joukossa lisätietoa talosta. Sen ennakkomarkkinoinnin on määrä alkaa keväällä 2020.

Ninalta saat myös lisätietoa, mikäli joku asia jäi mietityttämään Omaksi-rahoitusmalliin liittyen.

Nina Huovinen
asuntomyyjä, LKV
puh. 050 471 7029
nina.huovinen@lakea.fi


Alkuperäinen Omaksi-rahoitusmallista kertova blogiteksti julkaistiin Lakean kotisivuilla joulukussa 2018.