Puukerrostalo Vaasan Viherlehto – Kun kodit ovat ympäristönsä jatkumoa

Blogi

Puukerrostalo Vaasan Viherlehto – Kun kodit ovat ympäristönsä jatkumoa

Lakea ryhtyy rakennuttamaan Vaasan Melaniemeen 6-kerroksista puukerrostaloa. As Oy Viherlehto on kolmas Lakean kehittämällä uraauurtavalla Sydänpuu-konseptilla rakennettava talo ja tulee nivoutumaan kauniisti ympäröivään luontoon. Talossa asutaan juuret tiiviisti metsämaassa.

“Kun Viherlehdon ohittaa, huomaa sen julkisivun olevan hyvin elävä ja mittakaavaltaan hienostunut sekä pienipiirteinen niinkin isoksi rakennukseksi”, kuvailee Viherlehdon suunnitellut, kansainvälisestikin arvostettu arkkitehti Marco Casagrande.

“Viherlehto on ristikkäin laminoidusta puusta, eli CLT:stä tehty massiivipuurunkoinen talo”, hän jatkaa. “Siinä käytetään samoja materiaaleja kuin sen ympäristöstä löytyy, talo on ikäänkuin arkkitehtoninen tulostus ympäristöstään.”

Mies tietää mistä puhuu, osoituksena siitä ovat Casagrande Laboratoriota johtavan Marcon saamat useat alansa palkinnot. Vuonna 2015 hän mm. vastaanotti Unescon ja Locus säätiön kestävän arkkitehtuurin ja kaupunkisuunnittelun maailmanpalkinnon. Se on tunnustus innovatiivisesta ja kokonaisvaltaisesta ajattelutavasta kestävän kehityksen arkkitehtuurissa.

Lakean Jyväskylään rakennuttama Puukuokka on näyttävä kolmen puukerrostalon kokonaisuus. Sivun yläkuva on Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnonkin vuonna 2015 saaneesta Puukuokka 1:stä. Arkkitehtisuunnittelu OOPEAA Office for Peripheral Architecture.

Talo osana luonnon aikajanaa

Casagrande pitää Melaniemen aluetta hyvin viehättävänä.

”Alueella kasvaa eri ikäisiä puita luonnonomaisessa tilassa” hän kuvailee. “Lisäksi Melaniemestä löytyy isona ajallisena kerrostumana jääkauden liikuttamia siirtokiviä ja jopa lohkareita. Ne ovat pieni raapaisu paikkaan yli 10 000 vuoden takaa ja antavat merkittävää luonnetta alueelle. Talon sijoittaminen alkoi siltä pohjalta, aluetta kunnioittaen.”

Marco kertoo suunnittelun pohjana olevan juuri se, että ympäristö on koko ajan läsnä ihmisten arjessa. Viherlehdon ympäriltä löytyvät isot metsät ja ulkoilureitit alkavat käytännössä suoraan tontilta. Talo sopii erityisesti niille, jotka pitävät luonnossa kävelystä ja vaikkapa sienestämisestä. Rauhallinen alue sopii hyvin myös lapsiperheille.

“Asunnnot ovat selkeälinjaisia ja talon julkisivu polveilee niin, että kaikkiin asuntoihin saadaan luonnon valoa vähintään kahdesta eri suunnasta”, Marco kertoo.

Puupinta on läsnä myös asuntojen sisäpinnoissa,  sopivissa määrin tasapainotellen.

“Kun kävelee Viherlehdon taloon ja siellä asuntoonsa, pitäisi olla sellainen olo, että metsä on jatkunut sisälle asti. Ympäristön ja asuntojen välillä ei tulisi olla jyrkkää eroa.”

“Kun kävelee Viherlehdon taloon ja siellä asuntoonsa, pitäisi olla sellainen olo, että metsä on jatkunut sisälle asti. Ympäristön ja asuntojen välillä ei tulisi olla jyrkkää eroa.”

Seinäjoen tuohi on ensimmäinen Lakean Sydänpuu-konseptilla rakennettu puukerrostalo ja myös siinä näkyy arkkitehti Casagranden kädenjälki.

Huippuunsa hiotut neliöt vahvalla kokemuksella

Lakean liiketoimintajohtaja Veikko Jokimäki kertoo Viherlehdon asuntojen olevan Lakean kehitystyön kautta huippuunsa hioutuneita. Koteja talosta tulee löytymään kaikille; yksiöitä, pieniä kaksioita, kolmioita ja tarpeen mukaan myös neliöitä.

“Talon asuntojen pohjakuvat ovat erittäin hyvän näköisiä”, Veikko paljastaa.

“Sydänpuu-konseptimme on tulos pitkään kestäneestä tuotekehityksestä. Olemme rakennuttaneet pisimpään Suomessa puukerrostaloja ja esimerkiksi Jyväskylässä sijaitseva Puukuokka on moninkertaisesti palkittu.”

Lakealla on myös jo puukerrostaloasukkaiden asumiskokemuksia, mikä tuo yhden tärkeän osan uusien talojen suunnitteluun.

Lakean ensimmäinen Sydänpuu-talo Tuohi valmistui marraskuussa 2018 Seinäjoelle. Sen pikkusisko, Härmälänsydän, odottaa rakentamisen lähtölaukausta Tampereella.

Lakean As Oy Tampereen Härmälänsydän nousee Tampereen ja Pirkkalan rajalle

Puukerrostalossa on helppo hengittää

Puutaloissa on miellyttävä akustiikka ja puun hengittävyyden ja puhtauden ansiosta kodeissa on myös hyvä sisäilma.  Puu materiaalina luo lisäksi talolle ja sen asuntoihin oman ainutlaatuisen lämpimän tunnelman.

Terveellisten ja miellyttävien asuntojen lisäksi puukerrostalo tarjoaa myös  turvallisen paikan asua.

“Talon runko on erittäin vahvaa massiivipuuta ja ensimmäinen kerros ja kellari ovat kivirakenteisia”, Veikko kertoo. “Talon kaikissa yhteisissä tiloissa ja asunnoissa on sammutusjärjestelmä ja jokaisessa huoneessa tietysti myös verkkoon kytketty palohälytin.”

Betoniset kylpyhuonemoduulit muodostavat Sydänpuu-konseptilla tehdyssä talossa ikään kuin rakennuksen selkärangan, jonka ympärille puiset huonemoduulit sijoitetaan.  Näin luodaan kestävä, muunneltavuudessaan monipuolinen, pitkäikäinen ja kosteusvarma rakenne.

Lakean Sydänpuu-talojen CLT-levy on tehty kotimaisesta puusta ja rakennukset varastoivat koko elinkaansa ajan hiiltä tehden näin talosta myös luontoystävällisen valinnan.

Kuva As Oy Seinäjoen Tuohen kolmiosta

Asuntojen ennakkomarkkinointi alkaa keväällä

“Viherlehto on mahtava päänavaus Lakean puukerrostalojen osalta Vaasassa”, Veikko toteaa. “Vaasassa asuu ympäristötietoisia ihmisiä, joiden uskon arvostavan ekologista asumista.  Meillä on laadukas ja hyvä tuote, josta olemme ylpeitä!”

Viherlehdon ennakkomarkkinointi alkaa keväällä 2019, jolloin myös talon esite ja asuntojen alustavat hinnat ovat saatavilla.

Viherlehto tuo terveellisen, turvallisen ja laadukkaan puukerrostaloasumisen nyt myös Vaasalaisten valittavaksi. Tästä talosta kannattaa pysyä kuulolla!

Elisabet

Lue lisää Lakean Sydänpuu-konseptista ja Seinäjoen Tuohesta

Lisätietoa Asunto Oy Vaasan Viherlehdosta antaa asuntomyyjä Katariina Heinua, puh. 040 826 3635, katariina.heinua@lakea.fi