Vuokralla Lakealla – asiaa pintaremonteista pelisääntöihin!

Blogi

Vuokralla Lakealla – asiaa pintaremonteista pelisääntöihin!

Mitä asioita vuokra-asumiseen liittyen kysytään eniten? Entä mitkä tärkeät seikat saattavat jäädä vuokrakodissa huomiotta? Nyt käydään aihetta läpi Lakean vuokravälittäjän sekä isännöitsijän juttusilla istuen! Jutun lopusta löydät myös hyödyllisiä asumiseen liittyviä linkkejä.

Lakean vuokra-asuntoja on tällä hetkellä 14 paikkakunnalla. Asuntojen isännöinti on yrityksen omassa hoidossa, mikä osaltaan luo hyvän pohjan kattavalle palvelulle.

Isännöitsijä Jari Halla-aho toteaa, että tiivis ja hyvä yhteistyö vuokravälittäjien ja isännöitsijöiden välillä tekee molempien työn helpommaksi ja kantaa hedelmää myös tuloksissa. Tänään vuorossa on teksti vuokra-asukkaiden käyttöön!

Isännöitsijä Jari Halla-aho seisomassa toimistolla ikkunan edustalla hymyillen.
Lakean isännöitsijä Jari Halla-aho panostaa palveluiden jatkuvaan kehittämiseen.


Yhteydenottoja taulu-tv:n kiinnityksestä pelaamisen pauhuun

Vuokravälittäjä Mari Markus kertoo itselleen tulevan vuokra-asukkailta eniten kysymyksiä asunnon pieneen remontointiin liittyen. Myös esimerkiksi taulu-tv:n kiinnityksestä seinään kysytään usein.

Jälkimäiseen liittyen kerrottakoon, että tv:n voi kiinnittää Lakean vuokra-asunnon seinälle, jos seinämateriaali on sellainen, että laite pysyy tukevasti paikallaan. Pois muutettaessa kiinnitysjäljet tulee paikata siististi piiloon.

– Jos kotiaan haluaa remontoida mieleisekseen vaikkapa maalaamalla tai tapetoimalla, tulee siihen kysyä etukäteen isännöitsijältä lupa. On myös hyvä pitää mielessä, että pois muuttaessaan asunto tulee palauttaa alkuperäiseen kuntoon, Mari kertoo.

Mari ja Jari kertovat, että asunnossa tai parvekkeella tupakoinnista ja äänekkäästä yöllisestä elämästä tulee heille molemmille aika ajoin yhteydenottoja.

– On tärkeää tutustua ja huomioida talon järjestyssäännöt ja kunnioittaa varsinkin hiljaisuutta yöllä. Esimerkiksi nuorten yöaikaisesta pelaamisesta tulee valituksia; vaikka ollaan kuulokkeet korvilla, intensiivisen pelaamisen äänet voivat kantautua naapurille asti. Myös rappukäytävässä kovaäänisesti kulkemisesta tulee välillä yhteydenottoja, Mari kertoo.

Mari muistuttaa, että porraskäytävä ei ole leikkipaikka ja jos ulko-ovi aukeaa ovikoodilla, numerosarjaa ei saisi luovuttaa kavereille tai muiden ulkopuolisten käyttöön. Myös pienten lasten kanssa on hyvä keskustella kotitalon järjestyssäännöistä. Leikkiminen ja elämisen äänet kuuluvat normaaliin asumiseen, mutta sopivat rajat on hyvä käydä yhdessä läpi.


Mari Markus seisomassa hymyillen keittiössä Lakean esite käsissään.
Vuokravälittäjä Mari Markuksen tapaa Lakean Vaasan toimistolla.


Huolehdi(mme) vuokra-asunnostasi

Asukkaan velvollisuuksiin kuuluvat asunnosta huolehtiminen ja siihen liittyvien maksujen suorittaminen ajallaan, tämä toki tiedetään. Mutta mitä asioita asunnon huoltoon liittyen tulisi muistaa yleisen puhtauden lisäksi?

– Asukkaalle kuuluu esimerkiksi suihkun lattiakaivon puhdistaminen säännöllisesti, jotta putkistoon ei synny tukoksia. Myös liesituulettimen kuvun ja suodattimen pesu on syytä tehdä tasaisin välein, Jari toteaa.

Mari kertoo, että Lakean asuntojen liesituulettimien suodattimet ovat liotettavissa ja pestävissä kuumassa vedessä astianpesuaineella. Hän suosittelee pesua 2-3 kk välein riippuen siitä, kuinka ahkeraan keittiössään kokkailee. Myös ilmanvaihdon tuloilmaventtiilien puhdistaminen kannattaa muistaa – sen kautta kotiin virtaa raitista ilmaa!

Asumisessa, kuten muussakaan elämässä, ei kaikki aina mene (vesi)putkeen. Esimerkiksi väärään paikkaan päässyt vesi voi tuoda mukanaan ikäviä vahinkoja. Lakean vuokra-asunnoissa tuleekin aina olla voimassa asukkaan ottama kotivakuutus.

Jari muistuttaa, että asunnossa ilmenevistä vioista tulee ilmoittaa huoltoyhtiöön. Isomman vesivahingon sattuessa yhteydessä tulee olla myös isännöitsijään, jotta tilanne saadaan hoidettua kuntoon mahdollisimman nopeasti ja sujuvasti. Hän itse kokee sähköpostin monessa tapauksessa olevan tehokkain tapa yhteydenpitoon.

– Onneksi vesivahinkoja tulee vastaan harvoin. Niiden tapahtuessa hankitaan tarvittaessa sopiva tilapäisasutus remontin ajaksi, Jari kertoo.


Lapsen varpaat suihkun lattialla puhtaan lattiakaivon vieressä.
Muista siivotessasi kurkistaa myös lattiakaivon kannen alle ja puhdistaa se esimerkiksi hiuksista.


Vesivahingoista puhuttaessa Mari muistuttaa muuttotilanteeseen liittyvästä pienestä, mutta tärkeästä asiasta.

– Silloin tällöin tulee vastaan asuntotarkastuksessa, että poismuuttanut asukas on unohtanut sulattaa pakastimen ja kun hän sitten on joko itse ottanut sähköt pois laitteesta tai kun sähkösopimus on päättynyt, on sulamisvesistä aiheuttanut asuntoon ikävä (ja hinnakas!) vesivahinko.

Kodinkoneista tulee isännöitsijälle yhteydenottoja yleensä toimintaikänsä päähän tulleen laitteen sanoutuessa irti palveluksesta. Onneksi hyvät yhteistyökumppanit ja vakiintuneet rutiinit mahdollistavat vian nopean korjaamisen tai uuden laitteen ripeän hankinnan.

Jari käyttää tilaisuutta hyväksi ja muistuttaa, että polkupyöriä ei tulisi säilyttää turvallisuus ja käytännön syistä häkkivarastojen käytävillä.

– Otetaan naapurit huomioon ja parkkeerataan autot ja polkupyörät niille varatuille paikoille, pidetään yhteiset tilat siisteinä ja viedään roskat oikeisiin jätepisteisiin, myös Mari summaa hyvän yhteisasumisen tunnusmerkkejä.

– Jos vuokra-asumisessa tulee vastaan kysymyksiä tai ongelmia, niistä kannattaa olla arastelematta yhteydessä asiaa hoitavaan tahoon. Mikään asia ei ole niin hankala, etteikö sitä voitaisi yhdessä selvittää, hän rohkaisee.


Digitaalinen ilmoitustaulu rappukäytävässä.
Suurimmassa osassa Lakean vuokrataloista on käytössä digitaaliset porrasnäytöt, joista käy ilmi myös tärkeimmät asumiseen liittyvät yhteystiedot.


Hyvä asuminen syntyy yhteen hiileen puhaltamalla

Asukkaiden palautteista ja asuntojen täyttöasteesta käy ilmi, että Lakean vuokra-asunnoissa viihdytään.

– Meillä vuokravälittäjät ja isännöitsijät puhaltavat yhteen hiileen ja ongelmatilanteet pyritään ratkomaan yhdessä ja ennakoivasti toimien, Mari kuvailee.

– Vaikka vuokra-asunnoissamme viihdytään, emme Lakealla jää vain tyytyväisinä paikoillemme, vaan tavoitteenamme on kehittää Lakean kodeissa asumista koko ajan paremmaksi. Jos olet nyt hyvä, se ei tarkoita, että olet vuoden kuluttua edelleen hyvä. Koko ajan pitää tehdä ennakoivasti töitä, komppaa myös Jari.

Mari heittää pallon lopuksi myös asukkaille viitaten taloyhtiöiden yleiseen tunnelmaan ja naapureiden välisiin suhteisiin.

– Vaikka olemmekin kaikki erilaisia, on aina hienoa nähdä miten hyvin naapureiden kanssa tullaan toimeen, tervehditään ja ollaan ystävällisiä. Tavoitteenahan on, että kaikilla on kotonaan ja kotitalossaan mukava olla!


Lakealaiset toivottavat kaikille mukavaa kesää!Hyödyllisiä linkkejä


Lakean vuokra-asunnot ja niiden hakeminen 

Vuokralaisten omat sivut
Tietoa mm. omasta taloyhtiöstä, oman vuokrasopimuksen tiedot, vuokranmaksutilanne sekä mahdollisuus ottaa yhteyttä esim. Lakean asiakaspalveluun tai vuokravalvontaan.

Asukkaan opas
Muuttoon ja Lakean kodissa asumiseen liittyvää tietoa sekä taloyhtiön vastuunjakotaulukko. 

Sähköinen asiointi
Mahdollisuus täyttää sähköisesti muun muassa vuokra-asunnon hakulomake, muuttoilmoitus ja vesimittari-ilmoitus

Lakean kotisivuilta löytyvät kaikkien Lakean vuokravälittäjien ja isännöitsijöiden yhteystiedot, kuten myös sähköisiä yhteydenottolomakkeita.

Myös lemmikit ovat tervetulleita Lakean vuokra-asuntoihin! Lue blogitekstimme lemmikkieläimistä rivi- ja kerrostaloissa.


Tavoita oikea henkilö


Päivittäisissä kiinteistöön liittyvissä ongelmatilanteissa, kuten esimerkiksi avaimiin ja huoneiston vikoihin liittyen, tulee ottaa yhteyttä talon huoltoyhtiöön.

Jos taas epäilee vesivahingon syntymistä tai kyse on rikkoutuneesta kodinkoneesta, asunnon pintaremontoinnista tai järjestyshäiriöistä, oikea henkilö on isännöitsijä.

Vuokranmaksuun liittyvissä asioissa auttaa vuokravalvoja, muita asioita voi tiedustella vuokravälittäjältä.