Asuntosijoittaja, valitse luotettava kumppani – Lue kaksi kokemusta!

Blogi

Asuntosijoittaja, valitse luotettava kumppani – Lue kaksi kokemusta!

Mietitkö sijoitusasunnon mahdollisuutta puntaroiden mitkä ovat sen hyödyt ja haasteet & riskit ja rikkaudet? Näin sijoitusasunnon hankintapäätöstä ja -prosessia kuvaavat kaksi asuntokaupat hiljattain eri elämäntilanteissa tehnyttä. Lue heidän kokemuksistaan ja poimi samalla käytännön neuvot.

Vaasassa asuva Tiina Haikkala osti ensimmäisen sijoitusasuntonsa viime vuonna Vaasan Vöyrinkaupunkiin valmistuneesta talosta. Jaakko Matikaisella (yläkuvassa) on tällä hetkellä kaksi sijoitusasuntoa Vaasassa ja tuore, omaan käyttöön tänä vuonna ostettu kaksio Seinäjoella.


Valitse luotettava kumppani (myös sijoitusasuntoa ostaessasi!)

Tiinan kohdalla ajatus sijoitusasunnosta lähti liikkeelle hänen saatuaan jonkin verran perintöä.

– Mietin, että jos roikotan rahaa tileillä joihin pääsen käsiksi, niin ne on hyvin pian käytetty. Johonkin raha piti laittaa kiinni niin, että sen arvo pysyy. Olen aina ajatellut, että asuntoon sijoittaminen kannattaa, se mielikuva on sisään juurtunut ajatus ja jo kotikasvatuksesta lähtenyt, hän kertoo.

Tiina toteaa asunnon hankkimisen olleen helpompaa kuin mitä oli etukäteen ajatellut.

– Kun rakennustyöt aloitettiin, kaikki sujui aikataulun mukaisesti ja Lakealta tiedotettiin koko ajan missä mennään ja mitä tulee tapahtumaan. Tietoa on saanut monipuolisesti ja vastaukset kysymyksiin on annettu siten, että on tullut sellainen olo, että ne oikeasti tiedetään ja osataan – ne eivät ole olleet vain myyntimiehen puhetta, hän kuvailee kokemustaan.

Itsekin myyntialalla oleva Tiina toteaa asunnon olevan iso hankinta ja asuntomyyjällä tulee siten olla aikaa paneutua asiakkaan kysymyksiin. Tiina arvostaa sitä, että myyjä vastaa yhteydenottoihin heti tai vie ne sujuvasti jatkoselvitykseen.

Jaakon aivan ensimmäiseksi ostama asunto oli omaan käyttöön tarkoitettu ensiasunto.

– Koska perheessänikin on vähän asuntosijoittamista, tiesin kyllä jo siitäkin etukäteen. Kun sitten tuli hyvä sauma ostaa sijoitusasunto samasta talosta kuin sen hetkinen oma asuntoni ja minulla oli jo Lakeasta hyvä kokemus, niin perheen tukemana se oli lopulta helppo päätös.

Myös Jaakko painottaa, että asuntomyyjän on tärkeä olla nopeasti tavoitettavissa ja skarppina. Hän arvostaa lisäksi neuvottelun mahdollisuutta ostotilanteessa. Jaakko on ostanut kaikki kolme asuntoansa saman Lakean myyjän kanssa asioiden.

– Kaikki hoidettiin mallikkaasti, itse ei tarvinnut murehtia puuttuiko vielä jotain, vaan Lakealta aina kerrottiin mitä pitää tehdä. Siinä mielessä asuntojen ostaminen oli tosi helppoa, hän toteaa.

Tiina Haikkala hymyilemässä.
Tiina teki sijoitusasuntonsa hankintapäätöksen, kun talo oli ennakkomarkkinoinnissa.


Tunnistamalla riskit osaat myös minimoida ne

Moni pohtii sijoittamiseen liittyvää riskinottoa. Entä jos asuntoon ei löydäkään vuokralaista, tai siihen sattuu asukas, joka hajottaa asuntoa. Joskus myös oma elämäntilanne voi muuttua yllättäen.

– Ajattelen kuitenkin, että kun sijoitusasunto on uusi, niin vuokrakaan ei ole aivan alhaisimmasta päästä eikä siihen tule kuka vain vuokralle. Toisaalta, jos vaikka joku henkilökohtainen konkurssi iskee, asunnon kanssa on aina olemassa takaportti. Kun sijoitusasunto on kaupungissa hyvällä paikalla, sen voi aina myydä, Tiina kertoo.

Hän toteaa asunnon olevan itselleen konkreettisempi ja simppelimpi sijoituskohde kuin esimerkiksi rahastot.

– Kaikilla on asunto; kaikki ostavat, myyvät tai vuokraavat asuntoa, se on sellainen normaali juttu. En ole nähnyt asuntosijoittamisessa hirveästi riskejä, tai en ainakaan ole päästänyt niitä mieleeni, hän kertoo.

Tiinä päätyi käyttämään vuokravälittäjää alkuperäisen vuokralaisen peruessa suunnitelmat viime tingassa.

– Kun keskiviikkona sovin välittäjän kanssa toimeksiannosta, niin perjantaina puoleen päivään mennessä hänellä oli jo vuokralainen hankittuna, ja vieläpä välittäjälle ennestään tuttu asiakas. Kävi todella hyvä säkä, hän toteaa.  

Myös Jaakko kertoo halunneensa minimoida riskejä ostamalla asunnot uusista kerrostaloista hyvältä sijainnilta opiskelijakaupungeista. Hän on itse etsinyt sijoitusasuntoihinsa vuokralaiset.

– Riskit ovat aika pienet, kun vuokralainen löytyy varmasti nopeallakin aikataululla. Kun kyseessä on uusi kerrostalo, niin ei myöskään ole isoja riskejä esimerkiksi suuresta putkirempasta, ne ovat kauempana tulevaisuudessa, hän toteaa.

Lakean asuntomyyjät nauravat yhteiskuvassa vihreän sateenvarjon alla.
Kuvassa vasemmalta oikealle katsoen Lakean työntekijöitä: myyntipäällikkö Jaana Mäki-Maunus sekä asuntomyyjät Oona Mäki-Rajala, Katariina Heinua sekä Nina Huovinen.


Kuinka paljon sijoitusasuntoon sijoitetaan omaa aikaa?

– Tämä ei ole vienyt paljoa aikaa ja toisaalta kyseessä on ollut niin kiva projekti, että melkein olisin käyttänyt siihen enemmänkin aikaani. Jonkin verran päänvaivaa ovat aiheuttaneet asuntoon liittyvät, itselleni vielä uudet verottajalle ilmoitettavat asiat, Tiina tunnustaa.

Hän kertoo olevansa vuokralaisiin silloin tällöin yhteydessä, esimerkiksi ennen yhtiökokousta, kysyäkseen onko heillä asuntoon tai taloon liittyviä terveisiä.

– Ei vuokralaisten kanssa tarvitse kaveriksi ryhtyä, mutta sellainen luonnollinen keskustelusuhde on hyvä pitää heidän kanssaan. Silloin vuokralaistenkin on helpompi olla asunnon omistajaan yhteydessä, jos jotain tapahtuu, Tiina vinkkaa.

Myös Jaakon sijoitusasunnot vievät hänen arjestaan hyvin vähän aikaa.

– Vain vuokralaisten vaihtuessa joudun tekemään enemmän, kun hoidan itse vuokrasopparit ja näytöt ja sun muut. Kun vuokralaiset ovat asunnossa heiltä saattaa silloin tällöin tulla kysymyksiä, joihin pyrin vastaamaan mahdollisimman nopeasti. Saatan myös joskus kysyä vuokralaisilta onko kaikki mennyt hyvin. Kuukausitasolla varmistan vain, että vuokralainen maksaa vuokrat ajallaan ja että omalta tililtä lähtee maksut pankille ja taloyhtiölle.

Pirjo Heide istumassa hymyillen työpöytänsä äärellä käsissään asuntoesite.
Lakean Etelä-Suomen asuntomyyjä Pirjo Heide Vantaan toimistolla.


Rohkeasti eteenpäin – hyödynnä toisten kokemukset!

Tiina toteaa, että asunnon ostoon liittyviin asioihin kannattaa perehtyä hyvin ennen lopullisen päätöksen tekoa. Selvitä tarkoin ostoon ja asuntoon liittyvät käsitteet, maksut, paljonko asunnosta voi pyytää vuokraa ja harkitse minkä kokoinen asunto ja mistä kannattaa hankkia.

– Uskon, että asunnon kanssa on aika lailla vahvalla pohjalla silloin, jos miettii että voisi itse asua siinä. Sijoitusasunto on hyvä paikka laittaa rahat kiinni, Tiina rohkaisee.

Jaakko on Tiinan kanssa samoilla linjoilla.

– Sanoisin, että hyvältä sijainnilta ostettu sijoitusasunto ei voi olla kovin huono päätös. Kaikille voi tulla pieniä ongelmia jossain vaiheessa, mutta uskon, että siitä huolimatta kannattaa aina aloittaa asuntosijoittaminen, hän toteaa.

Jaakko tuo lopuksi esille tärkeän asian ostopäätöksen pohjatyöhön liittyen.

– Jos itsellä ei ole paljoa kokemusta asuntosijoittamisesta, kannattaa jutella niiden kanssa, jotka ovat sijoittaneet aikaisemmin, tai vaikka Lakean asuntomyyjien kanssa. Kannattaa hyödyntää toisten kokemus, jotta päätöstä ei tarvitse tehdä yksin!


Harkitsetko asuntosijoittamisen mahdollisuutta? Ota rohkeasti yhteyttä! Lakean asuntomyyjät auttavat mielellään kysymyksissäsi selvitetään yhdessä ostoon liittyvät käsitteet ja numerot sekä varmimmat vaihtoehdot. Haluamme kuunnella asiakkaitamme voidaksemme vastata heidän tarpeisiinsa tehokkaasti ja joustavasti.


Lakealla on tällä hetkellä rakenteilla tai ennakkomarkkinoinnissa asuntoja kymmenellä paikkakunnalla, yhteensä 15 kohdetta. Toimistomme sijaitsevat Vaasassa, Kokkolassa, Seinäjoella, Jyväskylässä ja Vantaalla.